Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Aktualnosti

Sigurnija i brža procedura upisa u zemljišne knjige

  Vlada RH           27.03.2017.         831 pogleda
Sigurnija i brža procedura upisa u zemljišne knjige

U Vladi Republike Hrvatske danas je održana konferencija za novinare predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra pravosuđa Ante Šprlje na kojoj je predstavljen projekt elektroničkog podnošenja prijedloga za upis nekretnina u zemljišne knjige.

Predsjednik Vlade uvodno je kazao da je Vlada u svome Programu istaknula pravnu sigurnost kao jedan od temeljnih ciljeva te sada radi na njezinom jačanju i kontinuiranom širenju, uz digitalizaciju rada državne administracije u svim njenim aspektima. Podsjetio je da je ova Vlada osnovala i poseban Središnji državni ured za digitalno društvo.

„Riječ je o projektu o kojem smo govorili prije nekoliko dana u Državnoj geodetskoj upravi gdje smo, zajedno s ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Kuščevićem, u okviru zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra, pokrenuli projekt koji se zove One-Stop-Shop. Radi se o projektu, pojasnio je predsjednik Vlade „koji se razvijao od 2008. godine u kontekstu sredstava pretpristupne pomoći, ukupno vrijednom 500.000 eura, a koji pridonosi elektroničkoj dostupnosti svih podataka koji postoje u zemljišnim knjigama i katastru. Sada se radi na potpunoj kompatibilnosti tih baza podataka.“

Predsjednik Vlade naglasio je da ovim projektom, pokrenutim 15. ožujka ove godine, Vlada pomaže hrvatskim građanima da ubrzaju i olakšaju procedure kada je riječ o podnošenju zahtjeva za upis u zemljišne knjige, prije svega putem javnih bilježnika, a uskoro i putem odvjetnika. Na taj način postupak je u ovom trenutku brži, ali još važnije, i sigurniji.

Ovakvim načinom, javni bilježnik elektroničkim putem podnosi zahtjev i odmah može svojoj stranci kazati je li sve u redu s određenom nekretninom, a smanjiti mogućnost zlouporabe ili prijevare. Time će se izbjeći situacija u kojoj bi netko u zloj namjeri eventualno želio prodati istu nekretninu dvojici potencijalnih kupaca, računajući na sporost postupka između trenutka sklapanja odnosno zaključenja kupoprodajnog ugovora, do trenutka podnošenja zahtjeva u zemljišne knjige.

„Na ovaj ćemo način našim građanima, i to bez potrebe da fizički odu u neki drugi grad kako bi to učinili pred nekim sudom, omogućiti da na vrlo jednostavan način, uz naknadu od svega 200 kuna naprave posao za koji je inače trebalo puno više vremena te da na taj način smanje bilo kakav rizik“, rekao je.

Predsjednik Vlade čestitao je Ministarstvu pravosuđa koje je radilo na ovom korisnom projektu. „Nastavak ovakvoga rada u kontekstu digitalizacije, omogućit će nam da budemo među onim članicama Europske unije koje su pioniri i najbolji primjeri sve veće digitalizacije javnih usluga i pravnoga prometa“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje kazao je da je riječ o važnom projektu koji predstavlja unaprjeđenje u pravosuđu. „Građanima omogućavamo da imaju transparentniji, sigurniji i brži pristup uslugama koje osigurava pravosuđe“, rekao je. Važnim je ocijenio što će građani prilikom korištenja ovih usluga dobiti vrlo visoku razinu sigurnosti. „Osiguravamo da građani u sekundama vide događa li se nešto s njihovom nekretninom, koji su sve upisi nad nekretninom, te da odmah mogu donijeti odluku“, istaknuo je.

Ministar Šprlje kazao je da je ovo samo jedan u nizu projekata na kojima radi Ministarstvo pravosuđa kako bi ubrzalo poslovne procese, pojednostavnilo ih, učinilo ih puno transparentnijim i zaštitilo građane od mogućih zlouporaba.

Krajnji cilj Ministarstva, rekao je ministar, jest baza zemljišno-knjižnih podataka za svaku nekretninu, od prostornih podataka do onih podataka potrebnih za pravni promet. „Cilj One-Stop-Shop podnošenja e-prijedloga za upis u zemljišnu knjigu je osigurati građanima da na jednome mjestu u isto vrijeme, čim potpišu ugovor, podnesu prijedlog za upis u zemljišne knjige“, kazao je ministar. Ilustrirao je to na sljedećem primjeru: kupac s prodavateljem dolazi kod javnog bilježnika, koji može odmah, u realnom vremenu, provjeriti postoji li nad nekretninom kakvih upisa, je li osoba koja dolazi kao prodavatelj stvarni vlasnik, postoji li kakav neriješeni problem, hipoteka ili bilo kakav proces za nekretninu odnosno „je li sve čisto“. Ukoliko je sve čisto, pristupa se potpisivanju ugovora, javni bilježnik ovjerava taj ugovor i šalje ga elektroničkim putem na provedbu u zemljišnu knjigu gdje se ta čestica, automatizmom, plombira. U tom trenutku, osoba koja je plombirala tu česticu stekla je prvenstvo prava upisa, pojasnio je ministar. „Građani mogu zemljišno-knjižne izvatke, dakle ono što zovemo vlasničkim listom, vaditi putem sustava e-Građani, kao i putem odvjetnika i javnih bilježnika“, naglasio je i pozvao građane da što više koriste sustav e-Građani kako bi uštedjeli vrijeme i novac.

 Pilot-projekt proveden je u Osijeku, gdje su na ovaj način podnesena 43 zahtjeva, kao i u Velikoj Gorici. „Pokazalo se da sustav dobro funkcionira, a uočeni sitni tehnički nedostaci su otklonjeni“, rekao je ministar Šprlje ističući da ovakvi projekti znače veliki iskorak u digitalizaciji pravosuđa.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti