Još traje transport štićenika splitskog Doma umirovljenika
Petrov o mjerama Vlade: Najugroženiji još uvijek nisu zaštićeni
Umrli 46-godišnjak ipak imao zdravstvenih problema
Savez samostalnih sindikata: Ne zaboraviti zdravstvene radnike kada kriza prođe
Božinović: E-propusnice zatražilo 28 osoba zaraženih koronavirusom
Plenković: Za sada ne idemo u rebalans nego u preraspodjele proračuna
Sabor: Zakon o praćenju mobitela poslan u drugo čitanje

  Županija

Seminar za članove Međuresornog tima za borbu protiv trgovine ljudima

        11.11.2013.         932 pogleda
Seminar za članove Međuresornog tima za borbu protiv trgovine ljudima

U sklopu projekta "Prekinimo lanac!" koji provodi Udruga S.O.S. Virovitica, uz financijsku potporu Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, održan je od 07. do 9. studenog 2013.g u Termama Jezerčica seminar za članove i članice multidisciplinarnog tima za prevenciju i suzbijanje trgovanja ljudima Virovitičko-podravske županije.

Cilj seminara je povezati lokalne institucije za aktivni i koordinirani rad na suzbijanju trgovine ljudima kroz jačanje multidisciplinarnog tima koje se postiže stjecanjem novih znanja i novih informacija i razmjenom međusobnog iskustva što je jedan od preduvjeta za uspješnost u prevenciji i sprečavanju trgovanja ljudima na regionalnoj i lokalnoj razini. Tim sačinjavaju djelatnici svih relevantnih institucija koje rade na prevenciji i suzbijanju trgovanja ljudima i koji se u svom radu susreću sa žrtvama i pružanjem pomoći i zaštite žrtvama. Na seminaru su sudjelovali predstavnici zdravstva, policije, Državnog odvjetništva, sudstva, Centara za socijalnu skrb, Obiteljskog centra, Županije, školstva i organizacija civilnog društva.

U radu seminara u svojstvu predavača sudjelovali su: Diana Kovačević Remenarić iz Državnog odvjetništva RH, Selma Golubović iz Hrvatskog Crvenog Križa, Ines Loknar Mijatović iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Niko Anđić iz Ministarstva unutarnjih poslova (Služba za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Osijek), Mirjana Tadić iz Ministarstva zdravlja te Desa Kolesarić, predsjednica udruge S.O.S. Virovitica.

Sudionici, članovi tima, istaknuli su koliko je važno što imaju priliku educirati se na ovakav način kao i kontinuirano okupljanje i prilike za međusobnu razmjenu iskustava što doprinosi unaprjeđenju rada na ovu tematiku. Istaknuta je važnost nastavka rada na preventivnim aktivnostima, prvenstveno s populacijom mladih, ali i na senzibilizaciji šire javnosti jer samo zajedničkom suradnjom možemo doći do boljih rezultata.

I ove godine ukazalo se na problem nemogućnosti ostvarivanja zdravstvene zaštite kod maloljetnih žrtava trgovine ljudima te je nužno djelovati na usklađivanju zakonodavstva za ostvarivanje iste.

Prema podacima iznesenima na seminaru, ove godine do sada identificirano je 18 žrtava trgovine ljudima a 7 je potencijalnih žrtava što ovu godinu označava kao godinu s najvećim brojem identificiranih žrtava od kada se vodi službena statistika u MUP-u i Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Tema koja je zaintrigirala okupljene i predavače je veliki broj djece bez pratnje iz područja zahvaćenih ratovima i siromaštvom (Sjeverna Afrika, Afganistan i sl.) koja su ove godine ušla u Republiku Hrvatsku bez reguliranog statusa te je to područje sive zone budući da se ne može sa sigurnošću utvrditi jesu li oni žrtve trgovine ljudima.

Prezentiran je Kazneni zakon koji je stupio na snagu 1.1.2013. u kojemu je došlo do promjena vezanih uz područje trgovine ljudima.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ŽupanijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.