Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Crna kronika

Sedmero maloljetnih i dvoje odraslih lani ozlijeđeno od eksplozija petardi

  Hina           16.12.2022.         2451 pogleda
Sedmero maloljetnih i dvoje odraslih lani ozlijeđeno od eksplozija petardi

Sedam maloljetnih i dvije odrasle osobe ozlijeđene su u eksplozijama pirotehničkih sredstava tijekom lanjske policijske akcije "Mir i dobro", koja je ove godine počela 12. prosinca i traje do 8. siječnja, a iz policije upozoravaju građane da kupuju samo dozvoljenu pirotehniku i paze kako je koriste. Iz Ravnateljstva policije u  priopćenjem su prenijeli poruku voditelja njihove Protueksplozijske službe Tomislava Vukoje kako je troje od spomenutih sedmero maloljetnika teško ozlijeđeno, dok je šest osoba zadobilo lakše ozljede.

Pritom je kod aktiviranja petarde jednom devetogodišnjaku teško ozlijeđeno oko, 14-godišnjaku desna ruka, dok su kod 17-godišnjaka, koji je u trenutku uporabe pirotehnike bio pijan, nastale eksplozive rane na šakama obje ruke s prijelomima i djelomičnom amputacijom prstiju lijeve ruke. U istom razdoblju, dodao je Vukoja, oštećen je jedan stan, pet automobila i tri druga objekta, a oduzet je 61 komad raznoga oružja, preko 500 komada streljiva, 11 komada eksplozivnih sredstava i više od 4300 komada pirotehničkih sredstava, što je u odnosu na oštećenja objekata prethodnih godina relativno malen broj. Evidentiran je 51 prekršaj i 14 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.

Povećan, naveo je, broj oduzetih pirotehničkih sredstava, što policija može povezati sa pokušajima prodaje pirotehnike na crnom tržištu, s obzirom na zabranu prodaje petardi i redenika kategorije F2 i F3 u Hrvatskoj.

Vukoja je podsjetio kako su pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena tijekom cijele godine, ali je zabranjena prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe. Napomenuo je kako je u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja dozvoljeno prodavati pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 građanima starijima od 18 godina, i to u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, te da je uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća građanima starijima od 18 godina.

Načelnik Sektora za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite Nikola Turkalj pozvao je građane da kupuju samo dozvoljena sredstva i to od prodavača ovlaštenih od strane MUP-a, kojih je 567, s obzirom na visoke novčane kazne za građane (od 5000 do 15.000 kuna). Uz to, Turkalj je pozvao hrvatske i strane državljane koji će dolaziti u Hrvatsku tijekom blagdana da ne pokušavaju uvesti zabranjena pirotehnička sredstva.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Crna kronika