Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Dossier Šećerana

Šećerana u Virovitici je šaptom pala

  Mladen Kocijan/Lidermedia           02.05.2020.         9754 pogleda
Šećerana u Virovitici je šaptom pala

Tvornica šećera Viro Virovitica više neće proizvoditi šećer iz šećerne repe. Nakon udruživanja tri hrvatske šećerane u tvrtku Hrvatska industrija šećera d.d. početkom 2019. godine, u kojoj Tvornica šećera Osijek d.o.o. u vlasništvu Žito grupe Osijek ima 40% udjela a Viro tvornica šećera Virovitica d.d. i Sladorana Županja d.o.o. koja je u vlasništvu Tvornice šećera Viro Virovitica imaju 60% udjela, započela je racionalizacija poslovanja grupe - piše Lider.

Posljedice racionalizacije najviše će se osjetiti u Virovitici jer šećerana u Virovitici od prošlog tjedna ima samo šezdesetak zaposlenika i jasno je da jesenske kampanje šećerne repe u Virovitici ove godine neće biti. Postoji malena mogućnost prerade šećerne trske, takozvana žuta kampanja, ali je vrlo upitna. Virovitička šećerana je inače tehnološki najnaprednija u Hrvatskoj no to ju nije spasilo od prestanka proizvodnje i otpuštanja većine radnika koji mogu tražiti novi posao ili ići u mirovinu ako imaju uvjete.

Ostalo je šezdesetak zaposlenih, uglavnom iz proizvodnje i velika je vjerojatnost da će njihovu stručnost i sposobnosti uprava iskoristiti u preostale dvije šećerane koje nastavljaju redovan rad. Ima jako puno razloga zašto se ovo dogodilo, najviše se govori o premaloj proizvodnji šećerne repe na području koje gravitira tvornici. Već godinama poljoprivredna politika zanemaruje važnost intenzivnijeg poticanja proizvodnje šećerne repe te pod pritiskom snažnog lobija iz "starih" članica EU dozvoljava da hrvatska proizvodnja šećera praktički prestane.

To je još jedan danak članstvu u EU, ovoga puta danak u šećeru. Neizravno priznanje grijeha politike prema ovom sektoru proizvodnje je i to što svi šute, od lokalnih do državnih političara, sindikata pa i novinara. Informacije je gotovo nemoguće dobiti ili provjeriti pa možemo reći: "Šećerana je šaptom pala".

Nakon 40 svečanih "paljenja krečne peči" početkom jeseni u šećerani Virovitica, 41. svečanost početka kampanje prerade šećerne repe u Virovitici neće se dogoditi. Virovitica je promovirana kao slatki grad, ostale su još klompe i med i gorak okus u ustima od sve nezdravijeg šećera. Kada već spominjemo Viroviticu, grad se specijalizirao za nezdravu poljoprivrednu industriju: šećer i duhan.

Šećer je 'riknuo' a kada će duhan, ne zna se ali izgleda neće dugo. Ne zbog zdravlja nacije, proizvodi na bazi šećera i duhana i dalje se proizvode, prodaju i visoko oporezuju, samo će dolaziti iz uvoza, proizvest će ih nečije tuđe ruke i tvornice.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Survive
5.5.2020. 10:30
Slavonski lobi je u stvari zatvorio šećeranu Virovitica. Nema nikakve logike da radi šećerana u Osijeku, stara i ekološki neuvjetna, unutar urbanog prostora. Odluka je donijeta u Osijeku. Žalosno je da je savjetnik gdina Zadre za sirovinu gdin M. Kos, bivši dugogodišnji direktor osječke šećerane, koji je 80-tih godina bio za zatvaranje šećerane Virovitica.
Franjo Knežević
4.5.2020. 17:46
Dugo Vas ne čuh presvjetli, ali ista pjesma je na usnama vašim, nitko nije kriv, kažete, jer ZNA se ne mogu biti u krivo. Istina, što da sad kažemo ili da vi kažete nešto, njima što otjerani na burzu rada sad jesu. Kažu da je istina voda duboka, ali kažu i da voda pere sve do prljava obraza. Kako rekoh na početku, drago mi je za čut Vas, uz želju i nadu da ste mi dobro i zdravo.
Mario Kolarević
3.5.2020. 8:17
Tipično za hrvatsku. Nema nama spasa. Čemu se čuditi.
Darko Marendic Marendić
3.5.2020. 7:20
Nema PIK-a, nema kooperacije, nema šećerne repe pa nema ni šećerane. To nije nostalgija za onim vremenima već istina.


Još iz kategorije Dossier Šećerana