Banner
Sabor: Oprečni stavovi oko ustavnosti odluke o obuci ukrajinskih vojnika
Banožić: Postoji sprega između Milanovića i Franka Vidovića
SPH: Napad na policajce vozilom treba kvalificirati kao pokušaj ubojstva
Građani će od sutra moći nabaviti početni paket eurokovanica
DP: Školama i vrtićima imena djece žrtava Domovinskog rata
Večernji list: Može li Alketbi glasati na skupštini dioničara Fortenove?
Jutarnji list: FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma

  Zdravstvo

SDP-Za zdravstvo na zdravim nogama

  vn           14.07.2019.         4507 pogleda
 SDP-Za zdravstvo na zdravim nogama

U Ružica gradu, u Orahovici, jučer je održana još jedna u nizu SDP-ovih akcija Prevencijom do zdravlja. Brojne građanke i građani ovog malog gradića došli su izmjeriti tlak kao i šećer u krvi, poslušati nekoliko zdravstvenih savjeta pred vruće ljeto kod ekipe predvođene dr. Sašom Srićom, već četiri godine najboljim pulmologom u Hrvatskoj. Kontrolu tlaka i šećera odradile su medicinske sestre Ljubica Pavić Pripeljaš i Ljubica Lazić Vuletić.

Porazgovarali smo, nekoliko rečenica, sa sudionicima ove akcije.

* Virovitičko-podravskim socijaldemokratima ovo nije prva akcija ovoga tipa?

- Nije, naravno. Koordinacija na čelu s dr. Srićom odradila je više od četrdeset ovakvih aktivnosti a upravo prva u nizu bila je baš ovdje, u Orahovici u prosincu prošle godine. U svibnju smo odradili i najbolje posjećenu akciju u Virovitici gdje je sudjelovalo više od 130 građanki i građana, naglasio je Mate Vukušić, predsjednik Virovitičko-podravskog SDP-a.

* Vaša stranka daje veliki značaj i važnost zdravstvenoj politici ili bolje rečeno problematici?

- Zdravlje je najvrjednije što čovjek ima. Suvremeni svijet i današnji životni tempo, pogotovu u Hrvatskoj, takav je da nekako premalo ostavlja prostora i vremena za brigu o osobnom zdravlju. Svaki stanovnik zaslužuje isti tretman, istu kvalitetu zdravstvene usluge ali svjedoci smo da tome nije baš tako. Aktualni ministar zdravstva Kujundžić očito nije uspio pohvatati konce zdravstvenog sustava i prečesti incidenti u istom tom sustavu, na žalost i s tragičnim posljedicama, ogromni nagomilani dug, signal su da on jednostavno nije za tu funkciju. Ali o toj problematici imate ovdje osobu koja je iz medicine pa bi bilo zgodno da njega pitate za stručnu problematiku, zaključio je Vukušić.

* Dr. Srića, kako ste Vi zadovoljni do sada učinjenim od strane Vaše koordinacije u ovih nekoliko mjeseci?

- Prije svega dopustite da Vam se zahvalim na prilici da kažem par riječi o ovoj akciji. Kako je već Mate rekao zdravlje je najvrjednije što čovjek ima. Nama, koji smo se opredijelili za ovaj poziv, zadaća je svakodnevno brinuti o zdravlju svakog stanovnika i to zaista i činimo. I ove akcije u sklopu projekta Prevencijom do zdravlja dio su zdravstvene skrbi, istina u režiji SDP-ove zdravstvene koordinacije. Sretni smo što i na ovaj način možemo dati svoj doprinos u ukazivanju na važnost prevencije, što možemo ljudima reći na koji način mislimo učiniti zdravstveni sustav boljim, učinkovitijim i dostupnijim. Na terenu nailazimo na odličan odaziv ali i potporu naših stranačkih kolega kao što je i ovdje slučaj s predsjednikom SDP Orahovica Radom Medenicom i tajnikom SDP VPŽ Miletom Bićanićem. Hvala im svima kao i Mati Vukušiću, županijskom predsjedniku koji se brine da imamo sve što je potrebno u ovoj županiji.

* Možete li nam reći par riječi o trenutnom stanju u zdravstvu, o aktualnom ministru Kujundžiću?

- Svjedoci smo kako danas bolesnici sve teže dolaze na red za specijalističke preglede. Neki pregledi se čekaju mjesecima i godinama, a pojedini građani neke od njih nažalost niti ne dočekaju. Zbog toga se događa tiha privatizacija zdravstva. Dva su ključna razloga zašto hrvatsko zdravstvo ide u krivom smjeru: prvo, čovjek je prestao biti u središtu zdravstvene politike, a drugo je loše upravljanje i izostanak vizije. Sve ostalo kao što su liste čekanja, dugovi, loše zdravlje nacije, samo su posljedice toga. Operacijske sale u našim bolnicama su iza 15 sati prazne a ako ne rade više od 50 ili 60% vremena, one nisu isplative. Zbog neadekvatnih uvjeta rada, niskih plaća i gubitka vjere u sustav, zdravstveni radnici napuštaju Hrvatsku. Skoro 70.000 zanemarenih zdravstvenih djelatnika zaslužuje bolje uvjete i plaće. Perma zadnjim pokazateljima u Hrvatskoj trenutno nedostaje 12.000 medicinskih sestara i medicinskih tehničara. Zbog te činjenice se smanjuju odjeli i kapaciteti bolnica. Na žalost, zdravstveni sustav je pred kolapsom, a ministarstvo ne nudi dugoročnu i održivu strategiju razvoja i unaprjeđenja zdravstva. U proračunu za slijedeću godinu velika sredstva su planirana za podmirivanje dugova i prikrivanje nedostataka cjelokupnog zdravstvenog sustava.

Što se tiče ministra Kujundžića nemam skoro ništa za reći. Ako on može izjaviti da jedan svećenik u zdravstvu vrijedi više nego dvadeset doktora to onda ne zaslužuje niti komentar. Pitanje samo što taj čovjek uopće još radi u zdravstvenom sustavu.

* Pretpostavljam da nakon ovakvih konstatacija SDP ipak ima rješenja za ovaj prevažan sustav?

- SDP ima rješenja za kompletan zdravstveni sustav pretočena u program pod nazivom Zdravstvo na zdravim nogama. Opširan je i cjelovit a ja ću vam navesti samo neke od najbitnijih stvari. Dakle, nudimo mjere koje imaju za cilj postaviti zdravstvo na zdrave noge. Naš plan reforme zdravstva se temelji na četiri načela koja smo inkorporirali u naše mjere a to su: Super sustav vrijednosti koji obuhvaća samoodrživost, učinkovitost, pristupačnost, efikasnost i racionalnost. Dalje, sustav po mjeri čovjeka koji mora funkcionirati bez uvođenja dodatnih plaćanja zdravstvenih usluga i uz jednake cijene za sve građane. Sustav integriranih rješenja koji će osigurati poboljšanje kvalitete usluga i kvalitete zdravlja građana kroz integraciju na regionalnoj razini uz zadržavanje radnih mjesta i bolju povezanost djelatnosti u zdravstvu. Na kraju, sustav otvorenih vrata koji podrazumijeva dodatne, nestandardne usluge u popodnevnoj i noćnoj smjeni-u periodu od 16 do 08 sati- kako bi se spriječila daljnja privatizacija zdravstva, otvorila nova radna mjesta te povećali prihodi za zdravstvo.

Mogao bih navesti još puno novih ideja i kompletnu viziju ali zaključio bih sa slijedećim: u zemljama u kojima je vlast odgovorna, a država uređena, postoji samo jedan standard u liječenju bolesnika a to te tzv. zlatni standard koji pruža optimalno liječenje bolesnika bez obzira na imovinski status, rekao je na kraju dr. medicine Saša Srića, specijalist interne medicine, subspecijalist pulmolog, SDP-ov šef koordinacije Prevencijom do zdravlja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo