Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  SDP

SDP usvojio izborne liste; Grbin - ovo je bitka za demokratsku Hrvatsku

  Hina           25.03.2024.         1257 pogleda
SDP usvojio izborne liste; Grbin - ovo je bitka za demokratsku Hrvatsku

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio je u ponedjeljak navečer da je Glavni odbor stranke velikom većinom glasova usvojio izborne liste koalicije Rijeke pravde, za Hrvatski sabor te za Europski parlament, poručivši da je 'ovo bitka za demokratsku Hrvatsku'. Sve koalicijske liste će predvoditi SDP-ovci Arsen Bauk (prva izborna jedinica), Boris Lalovac (druga), Siniša Hajdaš Dončić (treća), Mišel Jakšić (četvrta), Predrag Fred Matić (peta), Mihael Zmajlović (šesta), Kristina Ikić Baniček (sedma), Peđa Grbin (osma), Sabina Glasovac (deveta) i Ranko Ostojić (deseta).

Među povratnicima u saborske klupe mogli bi biti, s obzirom na pozicije na listama, Marija Lugarić, Ivan Račan i Saša Đujić, moguće i Željko Jovanović, uspije li se s 14. mjesta u osmoj preferencijalnim glasovima izboriti za mandat. Na 14. mjestu u šestoj je i pjevačica Alka Vuica, a svojevrsno iznenađenje je i peto mjesto za Branku Bakšić Mitić, dogradonačelnicu Gline, koja je na tu dužnost na lokalnim izborima izabrana kao neovisna iz redova srpske manjine, a posebno se istaknula humanitarnim angažmanom nakon potresa na Baniji.

„Ovo je bitka za demokratsku Hrvatsku. Mi u 2024. godini opet imamo izbore za demokraciju. Dobro je da idemo u koaliciji, onda je rezultat HDZ-a slabiji nego kad idemo odvojeno. I to pokazuje koliko smo blizu i koliko će ovi izbori biti pobjednički za bolju Hrvatsku. Imamo još tri tjedna kampanje i tu ćemo se sučeliti sa idejama”, najavio je Grbin, komentirajući recentne ankete koje pokazuju rast koalicije predvođene SDP-om.

Predaja lista DIP-u u četvrtak

U koaliciji Rijeke pravde, uz SDP, još su i Centar, Reformisti, GLAS, HSS i SSIP. „Ponosni smo na ljude na našim listama, a s našom političkom konkurencijom i onima koji su nam u stvari ljuti protivnici, sučelit ćemo se i istinom. Jer kada govoriš o tome kako netko krade i koliko krade u Hrvatskoj, to nije ni kleveta, ni uvreda, nego je to naša činjenica. Mi se u ovom trenutku borimo protiv korumpirane stranke koja je pokrala državu, koja je iskoristila nedaću naših građana, jer se kralo i na obnovi od potresa, ali se isto tako borimo i za Hrvatsku u kojoj će se živjeti bolje”, ustvrdio je Grbin.

Predsjednik SDP-a nije htio detaljnije objašnjavati zašto su SDP-ovi gradonačelnici Neven Bosilj, Vili Bassanese i Ante Bilić odbili biti na listama za Sabor, rekavši tek da ima i drugih koji su odbili, te kako smatraju da ne mogu istovremeno biti gradonačelnici i zastupnici, ali razgovore, kaže, neće prepričavati.

Na listi za Europski parlament koju predvodi Biljana Borzan i premda je prvotno bilo planirano da to bude isključivo stranačka lista, na njoj se, na petom mjestu pojavilo i ime Dalije Orešković (SSIP).

Grbin je pojasnio da, bude li potrebe, ta lista može prerasti i u koalicijsku, o čemu odluku naknadno može donijeti Glavni odbor. U SDP-ovim kuloarima, naime, pojavila se i spekulacija da je i Marijana Puljak (Centar) zainteresirana za sudjelovanje na europskim izborima 9. lipnja.

Koalicija Rijeke pravde svoje će liste DIP-u predati u četvrtak.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije SDP