Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Gospodarstvo

SDP uputio prijedlog izmjena Zakona o PDV-u: Dignuti prag za ulazak u sustav PDV-a na 60.000 eura

  sdp/vn           02.07.2024.         766 pogleda
SDP uputio prijedlog izmjena Zakona o PDV-u: Dignuti prag za ulazak u sustav PDV-a na 60.000 eura

Klub zastupnika SDP-a podnio je u utorak Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost s Konačnim prijedlogom zakona za hitni postupak. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin i Boris Lalovac, predsjednik saborskog Odbora za financije, na konferenciji za medije obrazložili su detalje Prijedloga zakona. 

"Klub zastupnika SDP-a danas je u proceduru uputio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji se odnosi na samo jednu stavku, a to je pitanje praga za ulazak u sustav PDV-a. Kao što znate, taj prag je već neko vrijeme isti, bez obzira na inflaciju, i bez obzira na to što su se okolnosti pod kojima naši poduzetnici rade, promijenili. Pogotovo se to odnosi na male poduzetnike. Mi smo i na aktualnom prijepodnevu postavili pitanje ministru financija hoće li nešto oko toga poduzeti. Odgovor je bio da hoće, ali da ne zna kada i da ne zna o kakvim će se promjenama raditi", rekao je uvodno predsjednik SDP-a Peđa Grbin, dodajući da im je, s obzirom na to da vladajući ne znaju kada bi poduzeli radnje i kako će one izgledati, Klub zastupnika SDP-a odlučio pomoći tako da uputi u proceduru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o PDV-u.

"Smatramo da je ovu promjenu potrebno napraviti kako bi najmanjim poduzetnicima omogućili da rade u povoljnim uvjetima, a s obzirom na način kako se obračunava i naplaćuje PDV, ovime za državu neće nastati nikakva promjena", rekao je Grbin, prepustivši riječ Borisu Lalovcu.

"Odlučili smo se za povećavanje praga za ulazak u sustav PDV-a s 40.000 eura, na 60.000 eura, kako bismo olakšali poslovanje za mikropoduzetnike i kako bi, unatoč ovoj visokoj inflaciji, brojni mikropoduzetnici ostali u toj određenoj privilegiji da mogu biti konkurentniji sa svojim proizvodima", rekao je Lalovac, dodajući kako je Vlada predložila Zakon o računovodstvu - na poziv Europske komisije koja je utvrdila da postoji inflacija u zadnjih nekoliko godina - u kojemu je povećala pragove za mikropoduzetnike sa 700.000 na 900.000 eura, dakle za 30%.

"Ali, nisu povećali prag za ulazak u sustav PDV-a. Znači, Vlada je već zakonskim izmjenama povećala pragove, a kako bi zakoni bili usklađeni, mi tražimo da se ono što će se ovaj tjedan raspraviti u Saboru, i što je već Europska komisija kroz svoje direktive donijela, da se to primijeni i u Zakonu o PDV-u," istaknuo je Lalovac.

Grbin je dodao kako se ovaj Prijedlog zakona ne tiče samo PDV-a, već i troška rada mikropoduzetnika. Naime, kako je pojasnio predsjednik SDP-a, kada mikropoduzetnik uđe u sustav PDV-a, njemu se troškovi knjigovodstvenih usluga povećavaju. "I zato svim onim poduzetnicima koji imaju obrte ili jednostavna društva s ograničenom odgovornošću treba pomoći da posluju lakše. Vlada je govorila da će to napraviti, međutim ne poduzima ništa. A pogledajte primjere koje imamo u susjedstvu; Slovenija je na pragu od 50.000 EUR, Italija na 85.000 EUR, a Slovačka oko 60.000 EUR. Mi smo odlučili, po uzoru na Slovačku, pronaći nekakvu sredinu između onoga što je u Sloveniji i Italiji. Mislimo da bi to bilo od koristi našim, čak ne niti malim, nego mikro poduzetnicama," zaključio je Grbin.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo