Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  SDP

SDP traži tematsku sjednicu Županijske skupštine o gospodarstvu

        30.10.2010.         2123 pogleda
SDP traži tematsku sjednicu Županijske skupštine o gospodarstvu

Klub vijećnika SDP-a u Skupštini Virovitičko-podravske županije uputio je zahtjev predsjedniku Skupštine za održavanje tematske sjednice na kojoj bi se raspravljalo o teškoj gospodarskoj situaciji u našoj županiji, te na kojoj bi se trebala predložiti moguća rješenja za oporavak županijskog gospodarstva. Prema posljednjim informacijama sjednica će biti sazvana tek nakon što predlagatelj (SDP) prikupi potpise jedne trećine svih vijećnika Skupštine. S obzirom na pokazatelje o financijskim rezultatima poslovanja gospodarstva u VPŽ u 2009. godini, te trendovima u 2010. godini, ovakvo otezanje od strane vladajućih je, najblaže rečeno, zabrinjavajuće. Jer, prema podacima Upravnog odjela za gospodarstvo i razvoj naše županije, kao i prikupljenim podacima na razini cijele RH, nalazimo se na 19.mjestu prema neto dobiti poduzetnika u prošloj godini. Učešće naše županije u cjelokupnom državnom gospodarstvu je tek 0,83%. Negativne trendove potvrđuje smanjenje prihoda, smanjenje rashoda, smanjenje dobiti, smanjenje broja zaposlenih, povećanje gubitaka, povećanje broja poduzetnika koji su poslovali s gubitkom... Prosječna neto plaća u Republici Hrvatskoj uvjerljivo je najniža u Virovitičko-podravskoj županiji. U prerađivačkoj industriji zabilježeno je smanjenje dobiti za 38,5 %, a porast gubitka za nevjerojatnih 739,5 %. Nepodmirene obveze kod pravnih subjekata dostigle su iznos od približno 270 milijuna kuna. Nezaposlenost u županiji iznosi nepunih 28 % ( dok je na razini  RH 16,1 % ). Na žalost ovo je samo dio negativnih pokazatelja stvarnog stanja u našoj županiji te stoga još više čudi nezainteresiranost odgovornih za rješavanjem ovoga pitanja. Sjetimo se samo prosvjeda duhanaca, te masovnih prosvjeda i cestovnih blokada razočaranih poljoprivrednika. I o tim pitanjima je trebalo raspravu provesti na vrijeme, te poduzeti aktivne mjere za pronalazak putova rješenja nagomilanih problema.

Apeliramo, i ovim putem, na što hitnije sazivanje tematske sjednice o gospodarstvu, na kojoj će vijećnici u Skupštini Virovitičko-podravske županije, sa pročelnicima Upravnih odjela, i predstavnicima gospodarskih subjekata na županiji, analizirati stanje i detektirati ključne probleme u gospodarstvu, te predložiti aktivne mjere za izlazak iz ove teške situacije. Uvjereni smo da je u ovoj situaciji najmanje bitno tko će zatražiti i inicirati tematsku sjednicu,  već je važno da se ista održi što je prije moguće. Klub vijećnika SDP-a, nastojat će prikupiti potpise vijećnika oporbe na zahtjev za održavanjem tematske sjednice, ali će sudjelovanje u zahtjevu ponuditi svim vijećnicima Skupštine. Stanje u gospodarstvu je teško i zahtjeva hitno djelovanje u interesu svih žitelja Virovitičko-podravske županije.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

zzzz
31.10.2010. 17:36
davidcar
hdz-ovci vpž sada su sretni da nitko ne završi u krletki????? a kakva vlada takvi su i lokalni hdz-ovci:

Hrvatska demokratska zajebancija
Primjećujući joj luksuznu talijansku žensku torbu preko ruke, novinari su prije neki dan predsjednicu Vlade Republike Hrvatske iznenadili pitanjem kako ona sebi može priuštiti modni dodatak u visini njezine mjesečne plaće? Gdje je jela, tko joj je platio plin, struju i telefon, na čiji račun je točila benzin, kako je uopće preživjela onih trideset dana kada ju je obasjala sreća posjedovanja nečega tako skupog i prestižnog?
Zaletjeti se priznanjem da se jedan od stupova legaliteta, šefica Vlade, vrh izvršne vlasti, kiti robnim krivotvorinama i time izravno krši čak šest državnih zakona, šašavo je u već prepoznatljivom stilu vladanja Jadranke Kosor.

Na primjer, prije nekoliko tjedana Andrija Hebrang javnosti je priznao da je lažljivac. Ogorčeno se javio da demantira bivšeg premijera, kada je ovaj izjavio da je otišao iz politike jer Sloveniji nije htio prepustiti dio hrvatskog teritorija. To nije istina, to sam ja izmislio, negodovao je Hebrang pred zaprepaštenim novinarima. Kada jedan saborski zastupnik, bivši ministar, liječnik specijalist, katolik, demokršćanin....
Ivo Sanader, da se ne lažemo, na izborima je pobijedio s političkim bezveznjacima bez biografije, ljudima za koje prije nismo ni čuli. Sve kirine, đakiće, milinoviće, i jandrokoviće, i šukere, koji ga se ovih dana konsternirano odriču, on je osobno došlepao na Markov trg i udijelio im ured, tajnicu, službenu karticu i crnu limuzinu s vozačem.

Jednaka stvar sada se događa s nama u Hrvatskoj danas, to nas je i dovelo u krizu i to nam ne da iz nje izaći. I vjerojatno nikada nećemo točno utvrditi kolika je ekonomska, politička, moralna i svaka druga šteta koju smo otrpili zbog lažnjaka i krivotvorina koji vladaju državom, političara koji su se, upravo kao i ona Kosoričina imitacija Fendi torbe, predstavljali onim što nisu.
A vidite, i ovdje je samo jedno slovo promijenjeno. Skraćenica je stranke na vlasti prepredeno ostala jednaka i prividno je sve u redu, no kad se malo bolje zagledate shvatit ćete da sitnijim slovima dolje zapravo piše: Hrvatska DEMOKRATSKA ZAJEBANCIJA.

zzzz
31.10.2010. 17:25
znam, samo kada bi u eu poskupio neki energent 30-100% nastala bi revolucija!!!!! svi znamo da poslije toga slijedi poskupljenje svega ostalog. ali ako ova vlast u vpž nije dovukla investitore u "zlatna vremena" kako će ih sada i sa čime dovući??????
samo moramo znati da mi ipak nismo normalna država!!!!!!!
davidcar
31.10.2010. 10:47
zzzz
osim toga slijedi poskupljenje plina i do 100 %. tko će sada otvarati nova radna mjesta????????

Pa tek sada ce trebati zaposliti radnika i radnika. treba ici od kuce do kuce i iskopcavati plin zbog neplaceni računa

mišo111
31.10.2010. 9:43
Ako vladajući ne shvaćaju trenutak u kojemu je županija i ne prihvate ovakav pristup pokušaja stvaranja konsenzusa u izradi mjera za početak izlaska iz krize, te njihovom jednoglasnom usvajanju na skupštini onda oni doista pokazuju da im je samo do valsti da bi zadovoljli osobne interese.
Evo jedne mjere.
Zar županu u ministarstvu prometa i Hrvatskim cestama ne bi dobro došla jednoglasna odluka skupštine u smislu zahtjeva tim institucijama da se i ova županija izvuče iz prometne izoliranosti izgradnjom cesta prije svega Osijek-Varaždin i Vrbovec -Virovitica. Daleko bolje od one njegove krilatice da Virovitici nedostaje 45 minuta do Zagreba.
Pametna bi vlast na daljnje zapostavljanje ove županije ne samo sazvala sjednicu skupštine već raspisala i referendum.
zzzz
31.10.2010. 8:57
osim toga slijedi poskupljenje plina i do 100 %. tko će sada otvarati nova radna mjesta????????
zzzz
31.10.2010. 8:54
nEzgodan trenutak za hdz i koalicijske partnere? sada bi trebalo podići gospodarstvo u županiji a država "tone". Rohatnski neda više podršku vladi jadranke kosor i priznaje da je bilo bolje da je došao mmf.
osim toga u zadnjem PROGRAMU ove vlade za gospodarski OPRAVAK RH GOSPODARSTVA TEŽAK 14 MLRD. EURA NEMA SLAVONIEJ I BARANJE??????

zato i je otpor hdz-ovih vjećnika u skupštini jer neće priznati da nemaju rješenja za gospodarski oporavak vpž ali isto vrijedi i za poljoprivredu!!!!!!!!


Još iz kategorije SDP