Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  SDP

SDP: S dvije konkretne mjere osigurava se rast mirovina za 50 posto, s prosječnih 500 na 750 eura

  Goran Gazdek           06.02.2024.         1854 pogleda
SDP: S dvije konkretne mjere osigurava se rast mirovina za 50 posto, s prosječnih 500 na 750 eura

Ivo Jelušić, predsjednik Foruma seniora SDP-a Hrvatske na tribini „SDP-ove politike za bolju Hrvatsku“ u ponedjeljak navečer u Virovitici govorio je o položaju radnika i umirovljenika. Rekao je da zbog visoke inflacije, povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, većina građana, a posebno umirovljenici, žive sve teže. A svaki treći stanovnik Hrvatske je umirovljenik. Cijene hrane i drugih namirnica potrebnih za svakodnevni život u zadnje dvije godine rasle su puno više od cijena drugih proizvoda, tako da je tzv. umirovljenička inflacija puno veća od službene inflacije. Pri tome plaće, a posebno mirovine su rasle daleko manje.

„Vlada HDZ-a vodi puno više brige o sebi, bogatim bankarima i vlasnicima poduzeća, o tome kako da njima bude dobro. Tako su za vrijeme ove vladavine HDZ-a profiti poduzetnika rasli za 80 posto, prihodi države 46 posto, dok su plaće rasle manje od 20, a mirovine tek 14 posto. Prosječna starosna mirovina u odnosu na prosječnu plaću, a i plaće su realno manje rasle od cijena, pala je na 39,2 posto (bila je 42,2), a u kampanji HDZ je obećavao rast mirovina na čak 60 posto plaće“, kazao je Jelušić.

Iznio je SDP-ov plan koji predviđa dvije konkretne mjere kojima se osigurava znatno povećanje mirovina, tako da prosječna starosna mirovina u četiri godine raste za 50 posto, s prosječnih 500 na 750 eura.

„Prva mjera jeizmjena postojeće formule za usklađivanjemirovinaprema kojoj (sada) rast mirovina prati dva parametra, rast cijena i rast plaća. Prijedlog SDP-a je da se odsada usklađivanje vrši samo prema onom parametru koji je imao veći rast, odnosno koji je povoljniji za umirovljenike. Taj prijedlog je SDP uputio u parlamentarnu proceduru i parlamentarna većina može ga usvojiti i početi primjenjivati odmah, ako joj je stalo do umirovljenika.

Druga mjera sadrži, pored redovitog usklađivanja, uvođenje i trajnog dodatka tj. povećanje mirovina u prvoj godini za dodatnih 10 posto, a u naredne tri godine za dodatnih 5 posto, i to ne linearno svima isto, nego onima s manjim mirovinama više od onih koji imaju visoke mirovine“, obrazložio je predsjednik Foruma seniora SDP-a.

SDP smatra da je to nužno, da to umirovljenici zaslužuju, te da je to fiskalno održivo. Tada bi se izdvajanja za mirovine povećala sa sadašnjih 11 na 13 posto BDP-a, što je i prosjek zemalja EU. Neke zemlje u našem okruženju u EU imaju taj udio i znatno veći, 15 pa i 16 posto.

„Kada treba dati bogatima, pa i kubik plina za jedan cent nekima, onda se može i ima, rekao je Jelušić, a kada su u pitanju umirovljenici, za njih se nema. Od umirovljenika bi htjeli glasove, a rade za bogate“, zaključio je Jelušić.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije SDP