Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Dossier Bedeković

SDP-ovka žestoko odgovorila Vesni Bedeković: To je u krajnju ruku skandalozna i opasna izjava

  vn           01.02.2020.         1912 pogleda
SDP-ovka žestoko odgovorila Vesni Bedeković: To je u krajnju ruku skandalozna i opasna izjava

Nakon što ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković nije željela komentirati odluku zagrebačkog Centra za socijalnu skrb, koji je unatoč presudi Upravnog suda odbio odobriti udomljavanje djeteta istospolnom paru, istaknuvši da je centar autonoman pa ona ne može ulaziti u njegove nadležnosti, an Facebooku  se osvrnula SDP-ova saborska zastupnica  Sabina Glasovac. Ona smatra da je to “skandalozna” i “opasna izjava” kojom se podriva Hrvatska kao pravna država.

Ministrica socijalne skrbi proglasila se nenadležnom u slučaju samovoljne odluke Centra za socijalnu skrb kojom odbija provesti odluku Upravnog suda o udomljavanju djeteta u obitelj istospolnog para. To je u krajnju ruku skandalozna i opasna izjava kojom se podriva Hrvatska kao pravna država, a štite oni koji zakone i sudske odluke ignoriraju. Proglašavanje sebe nenadležnom za samovoljne protupravne i protuzakonite postupke institucije iz sustava kojemu si načelu jasan je pokazatelj ozbiljnog kaosa u sustavu socijalne skrbi, ali i za funkcioniranju pravne države.

U obrazloženju Rješenja kojim Centar za socijalnu skrb odbija zahtjev za izdavanje dozvole za udomiteljstvo para Kožić-Šegota, Centar ide tako daleko da, unatoč presudi suda, njihov zahtjev naziva ‘nedopuštenim’ pozivajući se na Zakon o udomiteljstvu koji (kako kažu) u obrazloženju ‘ne poznaje i ne navodi termin životnog partnerstva, stoga tijelo ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda.’ Kao da je sud svoju presudu donio na temelju staklene kugle, a ne na temelju propisa i zakona.

Najveća odgovornost zapravo leži na HDZ-u koji odbija usklađivati posebne propise. Zakon o životnom partnerstvu je organski zakon i svi ostali posebni propisi moraju biti usuglašeni s njime. Kožić i Šegota su diskriminirani samo zbog toga što su u životnom partnerstvu. Nepoštivanje presude Upravnog suda od strane Centra izaziva veliku pravnu nesigurnost i nanosi veliku štetu LGBTI građanima koje štiti čitav niz hrvatskih zakona kao i europska sudska praksa.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Franjo Josip Belobrajdić
2.2.2020. 6:34
Kontra san svih pedera i pederica i apsolutno podržavam stav Centra. A Bedekovička je sve rekla već ulaskom u HDZ. O njoj ni vridno raspravljati. Svako zlo jednom mora proć pa ćedu i oni.


Još iz kategorije Dossier Bedeković