Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Poljoprivreda

SDP-ov Zakon o zemljištu bolji je od HDZ-ovog

  Zdenka Rupčić/Glas Slavonije           25.02.2013.         1912 pogleda
SDP-ov Zakon o zemljištu bolji je od HDZ-ovog

O prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji će uskoro na drugo čitanje u Sabor RH, oglasili su se i Nezavisni hrvatski seljaci, koji su, kako je naveo njihov predsjednik Mato Mlinarić, sudjelovali u njegovoj izradi od samih početaka.

- Ove izmjene Zakona možda nisu idealne, ali bolje su od HDZ-ove verzije Zakona, prije svega jer držimo da je kod raspodjele zemlje bolje rješenje da to čini Agencija za poljoprivredno zemljište nego općinski šerifi, kako je to bio slučaj - izjavio je Mlinarić te dodao da prije drugog čitanja na Saboru prijedlog Zakona treba doraditi. Mlinarić je naveo kako bitnim drže da dosadašnji posjednici trebaju pri zakupu imati prioritet i dobiti više bodova. Tu je riječ o čak 90.000 hektara koje se godinama obrađuje na tzv. potvrde. “Jako važnim također smatramo da u Upravno vijeće Agencije za poljoprivredno zemljište trebaju obvezno ući i po dva predstavnika poljoprivrednika. Naime, smatramo da ne može Agencija sama odlučivati o tome tko će dobiti zemlju, jer bi to bilo isto kao da seljaci odlučuju kako će biti liječnicima” - rekao je Mlinarić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
5.3.2013. 13:04
Baš bi me zanimao odgovor na pitanje tko je ovoj situaciji kada su selo i seljaci dovedeni na prosjački štap u mogućnosti platiti zakup za 50 i više hektara zemlje.

Domaći seljak, ili bar najveći dio njih sigurno ne!

www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/220580/Zemlja-domacem-covjeku-a-ne-strancu-kojem-cemo-biti-kmetovi.html
www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/241438/Agrarna-reforma-pod-vatrom-oporbe.html
jakisa
2.3.2013. 20:44
nadakon što si laskaš, nitko tebe nije niti spomenuo, koliko primječujem bicbozji007 se svojim komentarom osvrnuo na Matu Mlinarić - jedino ako nadakon nije Mato.
nadakon
2.3.2013. 9:21
Bič hvala na komplimentu..neću ti uzvraćati istom mjerom..niti imam veze sa ministarstvom niti sa povjerenstvom nego sam ocijenjujem taj zakon..gubite moć a nevolite baš ni plaćati obaveze,prireze i poreze i to je poanta toga zakona koji po vama nevalja..zaboravite prošlost i naviknite se da je došlo novo doba kad se moraju početi plaćati i obaveze državi a koje do sada niste plaćali jer ste bili povlaštena kasta nešto kao u indiji..zaboravite stara vremena bezakonja,prijevara i korupcije kad su vam vaši šerifi sređivali sve šta ste poželjeli..gotvo je s tim ali vi se još i dalje borite svim silama vidim..
nadakon
2.3.2013. 9:18
Bič hvala na komplimentu..neću ti uzvraćati istom mjerom..niti imam veze sa ministarstvom niti sa povjerenstvom nego sam ocijenjujem taj zakon..gubite moć a nevolite baš ni plaćati obaveze,prireze i poreze i to je poanta toga zakona koji po vama nevalja..zaboravite prošlost i naviknite se da je došlo novo doba kad se moraju početi plaćati i obaveze državi a koje do sada niste plaćali jer ste bili povlaštena kasta nešto kao u indiji..zaboravite stara vremena bezakonja,prijevara i korupcije kad su vam vaši šerifi sređivali sve šta ste poželjeli..gotvo je s tim ali vi se još i dalje borite svim silama vidim..
bicbozji007
2.3.2013. 3:21
Tesko je povjerovati da ovaj ljigavac tako lupeta i mjenja misljenja??Vjerojatno mu ministar obeco da ce on biti u povjerenstvu ispred lokalne samouprave??mozda i oce ako ce agencija i ministar odlucivati, ako ce vijece birati svoje pretstavnike onda njega nema ko izabrati,i zaboravio si da ovi ne prastaju neplacanje zakupa,porza,prireza i svih drugih drzavnih davanja i samo mi objasni kako ce tebe bodovat??
jakisa
28.2.2013. 14:55
dobro si primjetio nadakon da sam upoznata sa meterijom, zato to i komentiram, a ne lupam kao neki. Nije mi jasno što kako ne shvaćaš da uopće ne branim postoječi zakon, ponavljam po tko zna koji put da nije savršen (možda čak nije niti dobar), ali je puno, puno bolji od novog koji se predlaže - novi zakon je totalno nedorečen, u funkciji skrivanja nečije nesposobnosti i u funkciji podilaženja nekim velikim igračima. Jedino pravo što kažeš je to da će vrijeme pokazati kvalitetu, ali bojim se da će onda biti kasno.
nadakon
28.2.2013. 9:54
Jakisa nisi ti tulav nego se u pojedinim situacijama praviš tulav..dobro ti koliko vidim poznaješ ovu materiju i dobro ..znaš kako je bilo prije da je onakva raspodijela zemljišta bila neodrživa i da se nešto moralo promijeniti..svaka promjena nije dobra za onaj stari korumpirani sistem a vrijeme će pokazati dali će ovo saživjeti na bolje pa ćemo onda moći komentirati na tu temu..za mene je zasad završena..
jakisa
28.2.2013. 7:29
@nadakon: hajde molim te nama tulavima objasni kako će to na transparentan način biti podjeljena zemlja.
nadakon
27.2.2013. 22:24
Jakiša ti pričaš gluposti jer zakon je zakon a taj zakon u praksi se nije provodio i ti to dobro znaš kako se dijelila zemlja..prvo podobnima a na kraju šta ostane nepodobnima..a ovaj novi zakon umanjuje mogućnosti manipulacije i tebe to bode jer ti ne odgovara..pametnome dosta..
jakisa
27.2.2013. 9:02
@nadakon: ne lupetaj gluposti i ne stavljaj mi riječi u usta - još jedanput ponavljam: zakon koji je trenutno na snazi nije savršen i ima dosta nelogičnosti, ali predloženi novi zakon je katastrofa.
Po novom zakonu Programi raspolaganja više ne postoje (bojim se da je to skrivanje nesposobnosti nekoga tko u tri mandata na mjestu načelnika općine nije bio u stanju izraditi program pa sad potezom pera želi skriti svoju nesposobnost), a sama izrada programa košta i novaca i vremena i što sada - tko će nadoknaditi ta sredstva uložena u program i natječaje?
čistač
26.2.2013. 10:59
Jakisa
Jedna jedinica lokalne samouprave ima sve moguće
suglasnosti od 2003 do danas, one koje je Ministarstvo izdavalo i one koje nije niti trebalo. Sve je potpisao Čobanković, čak i one kad nije bio ministar. Treba li nešto više o kontroli natječaja
nadakon
26.2.2013. 10:54
Jakiša kako uporno štitiš taj zakon o raspodjeli poljoprivrednog zemljišta..pa nemoram ja taj zakon poznavati u detalje a to mi nije niti cilj..meni je bitno da ja znam i vidim a i svi ostali tko je do sada dobivao poljoprivredna zemljišta i na koji način..dakle dobivali su najviše i najbolje zemlje ČLANOVI HDZ I NJIHOVI POLTRONI IZ HSS,PRIJTELJI,KUMOVI I ROĐACI..to je poanta moj jakisa..možeš ti objašnjavati zakon ovako ili onako ali došao je kraj vašim makinacijama i sada će se zemlj dijeliti transparentno a ne onako kako su dijelili tvoji bivši..
jakisa
26.2.2013. 10:23
@Seljaci.hr: ako je to točno što tvrdite onda su moja zapažanja točna, i izgleda a je nekome došlo iz stražnjice u glavu pa vidi da je grubo pogriješio.
jakisa
26.2.2013. 10:20
nadakon@ stvarno ne znam tko lupa kao Maksim po diviziji. Iz tvojih komentara se vidi da nemaš pojma o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem i niti jednom rječju nisam rekao da je postoječi zakon savršen, nije i niti jedan to može biti, ali u usporedbi sa predloženim novim zakonom je sigurno kvalitetniji i pravedniji, a slažem se sa čistačem koji kaže da institucije odrađuju svoj posao ne smije biti nikakvih problema, ali vjerojatno ti to ne želiš ili najvjerojatnije ne možeš shvatiti.
@čistač- ministarstvo daje suglasnost i na odluku o izboru najpovoljnijih ponuđača, izmjenama 2010 promjenjeno je to da ministarstvo više ne daje suglasnost na raspisivanje natječaja, a to su dvije različite stvari.
@mirovnjak- taj pravnik je vjerojatno bio član povjerenstva za dodjelu zemljišta, jel ti nije palo na pamet da je možda on nekome obečao koji ha zemljišta, ali nakon preslagivanja vijeća taj plan mu se izjalovio pa je bio nezadovoljan.
To su sve nagađanja, a ja još jednom ponavljam (isnosim moje mišljenje) da je postoječi zakon puno kvalitetniji od predloženog i ako se sve radi sukladno zakonu i ako prođe sve filtere muljaže ne može biti ili može ali jako malo.
Seljaci.hr
26.2.2013. 9:41
Bila je druga spika, ali i Zakona slika...

Prema novom -novo promjenjenom prijedlogu - OPG su ušli u Zakon, grlo stoke je glavna u redoslijedu prednosti i u povjerenstvo Agencije ulaze dva predstavnika lokalne samouprave...
vlaado
26.2.2013. 8:26
Čini se da je taj Mlinarić do prije koji dan drugu spiku imao, zar ne?
zagreb
25.2.2013. 21:26
Sve što se događalo sa zemljom do sada je lopovsko i neprihvatljivo , Dijelilo se isključivo po HDZ.ovskoj liniji a o njima je sve rečeno.Sve natječaje treba poništiti i staviti moralne ljude koji ne pripadaju politici i to će biti najpravednije.Ništa u lijepoj našoj nije pošteno napravljeno od Domovinskog rata.Lopovi su sebi grabljali i sa tim treba prestati jer nam države skoro da i nema . Za čega smo se borili?Ostavite prošlost okrenite se budućnosti gospodo poljoprivrednici .Sv do sada je bilo neprihvatljivo.
slavujj
25.2.2013. 19:04
siguran sam da se u lijepoj našoj ne može donijeti nikakav zakon kojega "lopine" ne mogu izigrati,ma kako on dobar bio ,oni će uvijek naći način kako ga izigravati,e tu dolazimo do glavnoga- to se ne smije dozvolit i tolerirati nikome !
čistač
25.2.2013. 18:38
mirovnjak
Pa ti navalio na Jakisu.Ja mislim da je dobronamjeran, ali nema tvoje i moje iskustvo.
Čovjek vjeruje da su institucije radile u skladu sa Zakonom
mirovnjak
25.2.2013. 18:22
I još samo nešto moj Jakiša. Radi se o pravniku sa 35 godina radnog staža i to sve u upravi, dugogodišnjem članu HDZ-a ili simpatizeru, ali mu je u jdnom trenutku proradila savjet i morao je u privremenu mirovinu. Nakon te odluke koja je naravno bila u skladu sa promijenjnim programom raspolaganja, odvjetništvo je davalo suglasnost na klauzele iz ugovora, a ne na pojedinosti iz odluka prije sklapanja ugovora. Ono lupi svoj žig i prošla baba sa kolačima više nema pravne mogućnost na prigovor, a pravnik ode u mirovimu, protiv svoje volje.
Jakiša treba li ti još?
čistač
25.2.2013. 18:22
Pa svjedoci smo kako gospodin Mlinarić luta zadnje tri godine, on bi uporno bio političar, no to je za njega prevelik zalogaj. OD Josipovića do HSP kojeg?od prosvjednika do hvale, a i sam je kužan u poslu oko zakupa, na takovim tribunima hvala
mirovnjak
25.2.2013. 18:01
Jakiša! Nakon samo jedne odluke o raspolaganju zemljištem naprimjer prebacivanje iz programa koncesije u program zakupa ili obrnuto rapidno se mijenjaju prioriteti, u jednoj slučaju prednost kod istih uvjeta imaju dioničarska društva, a u drugom OPG. Nakon ovakve odluke sva zemlja koja promijeni namjenu, promijeni i budućeg posjednika i to sve po zakonu. Samo jedan primjer kako su lokalni gradonačelnici ili načelnici ili ti šerifi mogli utjecati.
Evo ti konkretnog primjera:
Općina Sopje nakon preslagivanja većine u vijeću i izbora novog načelnika na prvoj sjednici vijeća mijenja odluku, prebacije površine iz koncesije u zakup koje su do tada imali u zakupu 3 dionička društva (duvan, farma i Jošavac) raspisuje novi natječaj i tada prednost dobivaju OPG-i koji su naravno svi kooperanti tvrtke novog načelnika koji je HDZ-u omogućio povratak na vlast, nakon toga ova poduzeća otpuste 10-tke uposlenih, a novi posjednici zemlje i njihov dobavljač i otkupljivač ne zaposle nijednog novog.
Mogao bi moj Jakiša još puno primjera iz svih jedinica gdje je vlast mijenjana protiv volje građana, ali mislim da je i ovo dosta.
čistač
25.2.2013. 17:57
Jakisa
Ministarstvo po starom zakonu nije davalo suglasnost na provedene natječaje, nego samo na programe raspolaganja. e sad vidi gdje su šerifi, Općinska vjeća se kod provedbe natječa, nisu držala programa raspolaganja kojeg su sama donjela,prije samog natječaja većina površina je bila podjeljena podobnima ,a mala količina je ostala da se "raja" zabavlja po zakonu
Šerifi su načelnici sa čl.općinskog vjeća.Ako općinsko vjeće donese odluku da je za svaki OPG
30 ha max. a svaki član općinskog dobije 50-60ha onda je valjda jasno tko je samovoljan.
ŽDO daje suglasnost na potpisane ugovore , a ne na provedene natječaje
Bajka je kako puno institucija nešto kontrolira
Žalosno je što sadašnji ministar ne zna objasniti kako se do sada ponašalo Ministarstvo poljoprivrede vezano za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem.
nadakon
25.2.2013. 17:55
Jakisa lupaš li ga lupaš..pojma nemaš kako se dijelila zemlja ili možda sve znaš ali se praviš grbav..-zna se- kome se prvo dijelila zemlja a šta je ostalo dijelilo se sirotinji..
neutralan
25.2.2013. 17:40
Ako me sječanje ne vara , negdje prije ovaj tip govorio o lošem Zakonu , a sada govori suprotno.
Veliki obrat u mišljenju..... zašto , a joj "politika".
Možda će tip dijeliti zemlju u agenciji????????
jakisa
25.2.2013. 17:26
Pitam još jedanput tko je lokalni šerif, pa Bože moj i ministar i DO su potvrdili odluku, niste se zapitali da možda taj pravnik nije u pravu. Ja to ne znam, ali ne mogu vjerovati da odluka koja prođe kroz toliko institucija nije dobra, a odluka jednog čovjeka, bez kontrole državnog odvjetništva će biti bolje i transparentnije rješenje. Oprostite, ali to kednostavno ne mogu shvatiti.
mirovnjak
25.2.2013. 16:19
Jakiša! Kada su nasilno od 2005 na ovamo mijenjane vlasti u gradovima ili općinam ili preslagivane prije izbora dogovorene koalicije (na našem području Slatina Sopje, Čađavica, Nova Bukovica) zašto je uvijek na prvoj narednoj sjednici vijeća mijenjana odluka o raspolaganju zemljištem.
Znam jednu od tih jadinica lokalne uprave na kojoj je pravnik iz jedinice na sjednici vijeća izdvojio mišljenje da odluka povjerenstva nije u skladu sa zakonom, vijeće je ipak prihvatilo odluku povjerenstva glasovima novo stvorene većine , tu doluku potvrdilo je ministarstvo i državno odvjetništvo, a jedina posljedica toga bila je da je pravnik nakon toga morao u prijevremenu mirovinu.
Ovaj zakon je bio loš toliko da naredni ne može biti nikako lošiji već samo bolji.
Oni koji organiziraju prosvjede kao naš župan boje se gubitka ovlasti kod dodjele zemlje i svojih osobnih interesa da sam ja siguran u jedno, a to je "što će prosvjedi biti većeg inteziteta to je dokaz da je novi zakon dobar"
jakisa
25.2.2013. 14:27
Nešto mi nije jasno pod pojmom "lokalni šerifi" - na koga se to odnosi?
Koliko mi je poznato odluku o dodijeli zemljišta donosilo je vijeće (koje broji od 11 do ... članova), pripremu natječaja obavljaju djelatnici upravnih odjela u općinama i gradovima (1-5 članova), početne cijene zemljišta, sukladno pravilniku kojeg donosi ministar, određuje komisija u kojoj su pravnik, agronom i geodeta (3 člana) te nakon raspisanog natječaja i donošenja odluke po prioritetima i odredbama iz Zakona o poljop. zemljištu, ista se šalje u Ministarstvo, odnosno Agenciju za poljop. zemljište na pregled i ocjenu, a nakon pozitivnog mišljenja od strane ministra sve se šalje u Državno odvjetništvo na pregled.
Kada zbrojimo sve aktere u provedbi i pomnožimo sa brojem općina i gradova dobijemo cifru od 10000 ljudi koji su radili na dodijeli zemljišta - tko je od njih lokalni šerif. A sada će ukupno na raspolaganju zemljištem raditi 50-ak ljudi, a ministar će moći izravnom pogodbom prodavati zemljište, i to će biti transparentno i pošteno.
Ma dajte molim vas farbajte oči nekome drugome, a ne iscrpljenom hrvatskom seljaku.
P.S.
Sram vas bilo.


Još iz kategorije Poljoprivreda