Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  SDP

SDP-ov paket od 10 Zakona za očuvanje gospodarstva i radnih mjesta

  sdp           01.04.2020.         1031 pogleda
SDP-ov paket od 10 Zakona za očuvanje gospodarstva i radnih mjesta

Zbog zaštite Vas koji neumorno i predano radite na obavještavanju javnosti, obraćamo Vam se ovim putem. Koristim priliku da se još jednom zahvalim svom medicinskom osoblju i svim javnim službama i radnicama i radnicima koji ulažu velike napore kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje najbitnijih usluga i službi u našoj županiji. Također, pozivam sugrađane da ozbiljno shvate ovu epidemiju i nastave se pridržavati uputa nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite. Izuzetno je bitno ponašati se odgovorno i zrelo kako bi zaštitili sebe i druge i što je moguće više ograničili ljudske žrtve i skratili trajanje ove epidemiloške krize.

Međutim, iako je u ovom trenutku prioritet čuvanje ljudskih života, već sada moramo početi razmišljati o gospodarskim posljedicama krize i zaštiti radnika kao i pomoći poduzetnicima i poslodavcima. Mi u SDP-u smo prije mjesec dana upozorili na krizu koja dolazi zbog epidemije i kako se za tu krizu moramo pripremati. Prije 2 tjedna, nakon proglašenja pandemije, predstavili smo više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica na građane i gospodarstvo.

Ovih dana postaje jasno kako su mjere koje je donijela Vlada nedovoljne i kako se u provedbi kasni. Nažalost, građani i poduzetnici osjećaju veliku neizvjesnost i strah, oni ne znaju što im je činiti. U proteklim danima mnogi ljudi ostaju bez posla, bez prihoda za svoje obitelji. Vrijeme curi, a vremena nema.

Na mnogim mjerama koje smo mi predložili i na kojima inzistiramo, inzistiraju i sami poduzetnici i građani pogođeni krizom.

Glavni cilj našeg Paketa za spas gospodarstva je obustava plaćanja poreza i doprinosa poduzetnicima, isplata plaća radnicima dok traje kriza, te odgoda plaćanja kredita za građane i gospodarstvo. Stoga smo jučer u saborsku proceduru poslali paket od 10 zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta.

ZA RADNIKE

 

  • Isplata naknade za svakog zaposlenog u visini 75% plaće, a najviše do 5100 kn
  • Povećanje naknade za samoizolirane radnike – prijedlog je da osnovica bude na razini prosječne plaće – duplo veća nego sad
  • Povećanje neoporezivog dohotka na 30.000 kn kako bi poduzetnici koji su u mogućnosti mogli stimulirati radnike koji rade u posebno otežanim uvjetima krize, dostavljače, vozače, prodavače, zdravstvene radnike, itd.
  • Plaćeni dopust za jednog roditelja kako bi skrbili o djeci za vrijeme trajanja krize
  • Odgoda plaćanja kredita za građane

 

ZA GOSPODARSTVO

 

  • Prestanak plaćanja predujmova poreza na dobit
  • Oslobađanje od plaćanja doprinosa
  • Prestanak i oprost plaćanja poreza na dohodak za paušaliste – obrtnike i iznajmljivače
  • Moratorij na kredite
  • Suspenzija zatezne kamate

Kako bi se solidarizirali s brojnim građanima koje će pogoditi ova kriza, predložili smo da sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim onih na prvoj crti obrane, idu na minimalnu plaću.

Nedopustiva je najava koja je stigla iz Vlade o smanjenju radničkih prava. Kriza uzrokovana epidemijom, ne smije biti razlog za ukidanje radničkih prava, ali ni ljudskih prava i sloboda.

Hrvatska nema vremena za čekanje, potrebno je početi donositi odluke i spasiti gospodarstvo i radna mjesta dok još nije kasno.   

Još jednom vas pozivam da se svi striktno pridržavamo mjera i uputa kako bi spriječili širenje ove epidemije.

Mate Vukušić, predsjednik Županijske organizacije SDP-a Virovitičko-podarvske županije
Domagoj Hajduković, zastupnik u Hrvatskom Saboru


 

 

...

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije SDP