Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Aktualnosti

SDP: Obrazovanje, jedan od najvažnijih sektora u državi kod aktualne Vlade nema zasluženi status - Učitelji bez dnevnika...škole bez učenika

  vn           25.10.2017.         1760 pogleda
SDP: Obrazovanje, jedan od najvažnijih sektora u državi kod aktualne Vlade nema zasluženi status - Učitelji bez dnevnika...škole bez učenika

Inicijalni sastanak Savjeta za školstvo SDP Virovitičko-podravske održan je u ponedjeljak, 23.listopada u sjedištu županijskih Socijaldemokrata u Virovitici. Mada je dnevni red zamišljen kao formalan, s ciljem dogovora oko osnivanja ovog Savjeta, kasnija rasprava o stanju u školstvu u županiji ali i Hrvatskoj potrajala je više od dva sata.

Situacija u kojoj je školstvo sama sebi nameće brojna pitanja ali i traži kvalitetne odgovore. Jedan od najvažnijih sektora u državi, a to je svakako obrazovanje, kod aktualne Vlade nema zasluženi status a, po do sada viđenom, neće ga skoro niti imati. Neopravdano zaustavljena kurikularna reforma, Državna matura, jednosmjenski rad u školama, drastično smanjen broj učenika u osnovnim školama samo su neke od tema koje su dominirale.

Svi sudionici sastanka složili su se oko činjenice da je angažman oko dovođenja u red obrazovnog sustava prioritet kojega se ni pod koju cijenu ne smije napustiti nego, čak naprotiv, ovu problematiku po trebno je čim više stavljati u prvi plan kako bi se u što kraćem roku došlo do najkvalitetnijih rješenja za školstvo u našoj Državi a samim tim i našoj županiji.

Živimo u vremenu najsuvremenijih tehnologija, sofisticirana oprema sastavni je dio svakodnevice, moglo se čuti na sjednici. Istovremeno većina škola u Republici Hrvatskoj nastavu je otvorila početkom rujna bez "osnovnog sredstva" a to su učenički dnevnici...

Dakle, nastava je počela bez dnevnika koje je u izradi usporio bivši ministar Barišić a onda, pet tjedana poslije početka nastave, škole su konačno dobile dnevnike, koji na žalost nisu niti poslije toliko otezanja napravljeni prema standardu i pravilima, s propustima u izgledu i sadržaju.

U kontekstu drastičnog smanjenja broja učenika navodi se podatak da je na području Virovitičko-podravske županije u osnovnim školama broj učenika smanjen sa približno11.800 iz 2010. godine na oko 6.800 u sezoni 2017/2018. Podatak je više nego alarmantan, ako se negativan trend nastavi upitno je tko će učiti u brojnim novim školama naše županije kroz desetak godina.

Na sjednici su dogovoreni prioriteti na kojima će poraditi svi članovi Savjeta uz potporu kolegica i kolega na nacionalnoj razini. Istaknuto je da će se ponuditi suradnja i županiji kroz prijedloge koji će Savjet za školstvo SDP VPŽ izraditi i pripremiti.

Na kraju sastanka utvrđen je datum osnivačke konvencije Savjeta za školstvo koja će se održati 07. studnoga 2017.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti