Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  SDP

SDP obilježio Dan žena širom županije

        08.03.2011.         2514 pogleda
SDP obilježio Dan žena širom županije

U povodu 100. obljetnice međunarodnog obilježavanja Dana žena koji se obilježava diljem svijeta 08.03. Forum žena i Forum mladih SDP-a obilježili su diljem županije taj dan. U Virovitici se taj dan obilježio podjelom 500-tinjak jaglaca a u Slatini i Čačincima podjelom 500-tinjak karanfila! Svim članicama i stanovnicama grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije, čestitamo Dan žena!

UZ čestitku:

Prošlo je točno sto godina od kada se u nekoliko europskih zemalja po prvi puta počeo obilježavati Međunarodni dan žena, međutim demonstracije žena koje su tražile svoja prava, prije svega ona ekonomska ali i politička, započele su i puno ranije. Žene su tražile bolje plaće, bolje radne uvjete i, u kratko, borile su se protiv osobnog siromaštva ali i siromaštva svojih obitelji. Međutim, povijest borbe za ženska ljudska prava puno je dulja. Postavlja se pitanje : koliko smo se odmakle od tih korijena? Što smo uspjele, a što ne? Kuda idemo dalje i za što se još dan danas moramo boriti?

Odgovore nije teško pronaći, a nažalost, niti obeshrabrujuće sličnosti sa ženama od prije stotinjak i više godina. Pogledajmo samo radnice Kamenskog, Uzora i mnogih drugih, sličnih, sada upropaštenih, a nekada uspješnih tekstilnih i inih tvrtki širom Hrvatske. Žene su oduvijek bile najbrojnija radna snaga tekstilne industrije, iz razloga , naravno , jer se radi o teškim i prije svega manje plaćenim poslovima. A sada, što je i najgore, niti takvih poslova i radnih mjesta više nema jer ih je jednostavno uništila loša gospodarska politika i beskrupulozni lovci za lakim profitom. U Hrvatskoj je u posljednje dvije godine izgubljeno oko 5 tisuća radnih mjesta samo u tekstilnoj industriji. I nikome ništa. Osim naravno ženama - ponovno očaj, beznađe, ljutnja... Uz već tradicionalnu tekstilnu industriju, žene su najbrojnija radna snaga i u školstvu, odgoju, zdravstvenom sustavu, uslužnim djelatnostima i slično, iz istog razloga - poslovi su manje atraktivni, neprobitačni i - manje plaćeni. Ukoliko ih ima.

To je uhodana hrvatska praksa i svakodnevica.

 

Iako Zakon o ravnopravnosti spolova u cijelosti zabranjuje diskriminaciju temeljenu na spolu na području rada i zapošljavanja, napredovanja na poslu, obrazovanju, uvjetima rada, plaći itd., statistike nažalost pokazuju sasvim drugačiju realnost. Tako razlika u plaćama muškaraca i žena u prosjeku iznosi 11%, mirovine ca 23%, a žene su suočene i sa većom razinom nezaposlenosti ( koja rapidno raste, te je brojka u veljači 2011. godine dosegla 334.000!! ), a i kada su zaposlene u velikom broju slučajeva su nažalost prve na listama za otpuštanje.

Žene su sada dobile i "pravo" da rade jednako dugo kao i muškarci kako bi stekle uvjete za umirovljenje - dakle, dokinuta je jedina smislena pozitivna diskriminacija koja je ženama - koje ionako uz svoj redovni, plaćeni posao obavljaju i niz ostalih, obiteljskih i kućanskih poslova - davala šansu da barem u jednom segmentu svog života malo pedahnu i budu ponešto u prednosti pred muškarcima.

S druge strane, raspolažemo podatkom da u Republici Hrvatskoj ima više žena nego muškaraca sa visokim obrazovanjem, magisterijem ili doktoratom što govori da među njima očito postoji veliki, obrazovni potencijal kojeg bi trebalo staviti u službu zajedničkog napretka.

Pitanje je kako?

Socijaldemokratski forum žena SDP-a prepoznaje socijalnu nesigurnost i nepravednu raspodjelu ekonomske moći kao goruće probleme u Republici Hrvatskoj. Žene, koje čine više od 54% ukupno nezaposlenih u Hrvatskoj izložene su višestrukoj diskriminaciji na mnogim područjima a Vladine tzv. mjere gospodarskog oporavka - koje se ionako ne provode - ni na koji način nisu usmjerene ka onim gospodarskim granama u kojima radnu snagu čine uglavnom žene, kao niti kreiranju programa koji bi olakšali zapošljavanje žena starijih od 40 ili 50 godina koje su godinama radile na slabo plaćenim poslovima kao što su oni u tekstilnoj industriji ali i brojni drugi, a sada su nezaposlene.

Potencijal žena općenito je nedovoljno vrednovan i neiskorišten, a Socijaldemokratski forum žena SDP-a smatra kako ulaganja u obrazovanje i zapošljavanje žena, poticanje njihovog poduzetničkog potencijala, kao i razvoj pratećih socijalnih usluga mogu doprinjeti razvoju hrvatskog društva.

Svim članicama i stanovnicama grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije, čestitamo Dan žena!

Forum žena SDP-a VPŽ
Forum žena SDP-a Grada Virovitice

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije SDP