Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  SDP

SDP obilježava Međunardoni dan žena sa sela

        15.10.2010.         1412 pogleda
SDP obilježava Međunardoni dan žena sa sela

Međunarodni dan žena sa sela obilježava se kako bi se naglasila uloga žena iz ruralnih područja u proizvodnji hrane i njihovom doprinosu u gospodarstvu i razvoju društvene zajednice. Žene predstavljaju više od polovice svjetskog stanovništva i sudjeluju u proizvodnji 60 do 80% hrane. Udjel žena u vlasništvu obradivih površina je iznimno nizak, posjeduju samo 2% zemlje, a primaju samo 1% svih poljoprivrednih kredita. Samo se 5% svih poljoprivrednih dodatnih novčanih sredstava usmjerava ženama. Žene predstavljaju dvije trećine svih nepismenih, a broj seoskih žena koje žive u siromaštvu udvostručio se od 1970. Obilježavanjem ovog dana u svijetu i Hrvatskoj dajemo počast neprepoznatoj i nepriznatoj ulozi žena sa sela. Budući da mediji ne posvećuju pažnju problematici položaja žena u društvu u mjeri koju zaslužuje, položaj žena u ruralnim krajevima dobiva još manje na važnosti, osim kada ih se prezentira na izboru za najuzoritiju hrvatsku seosku ženu i time stvara pogrešnu sliku bezbrižne žene koja izgleda simpatično u narodnoj nošnji i ne odskače izvan okvira patrijarhalne slike supruge i majke.
Obilježavanjem ovog datuma imamo priliku pokazati javnosti da se naša seoska žena danas suočava s teškom gospodarskom situacijom, povećanim troškovima života i stoga je prisiljena raditi prekovremeno, biti potplaćena ili nezaposlena, suočena s diskriminacijom na radnom mjestu i u obitelji, oduzimanjem prava mladim djevojkama sa sela na obrazovanje, jer nije u mogućnosti financirati prijevoz do škole i obrazovati se. S obzirom da SDP provodi programsku politiku rodne ravnopravnosti, obilježavanjem ovog datuma senzibiliziramo javnost za problematiku seoske žene, potičemo žene na aktivizam  i uključivanje u život lokalne zajednice.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

ledeni
17.10.2010. 8:47
Je, jeben položaj fakat!
ivan2
15.10.2010. 21:40
Svi građani ove države prolaze poniženja razne naravi pa tako i žene .Mislim da su svijim opravdanim zahtjevimaza ravnopravnosti spolova sebe doveli u nezgodnu situaciju po pitanju mirovinske reforme!


Još iz kategorije SDP