Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  SDP

SDP: Još se ne zna cijena pšenice, poljoprivrednici na rubu propasti

        05.06.2010.         1845 pogleda
SDP: Još se ne zna cijena pšenice, poljoprivrednici na rubu propasti

O aktualnom stanju u poljoprivredi uoči ovogodišnje žetve na konferenciji za novinare u SDP-u govorili su saborski zastupnici Nada Čavlović Smiljanec i dr Dragutin Bodakoš.

Nada Čavlović Smiljanec, saborska zastupnica

Stanje u poljoprivredi kao i stanje u gospodarstvu ocjenjujemo iznimno lošim i katastrofalnim. To se očituje stalnim padom cijena poljoprivrednih proizvoda te stalnim povećanjem cijena troškova proizvodnje - goriva, sjemena i umjetnog gnojiva što seljake dovodi u nezavidan položaj i ugrožava egzistenciju. Vlada djeluje vatrogasno, odnosno na  posljedice što znači da nema nikakvu viziju niti strategiju kako voditi državu. Da je to zaista tako pokazuju prosvjedi poljoprivrednika prije dva mjeseca, a znamo da je vlada davala nerealna obećanja, da poticaji za 2008. godinu nisu isplaćeni, a poticaji za prošlu godinu preko noći su preplovljeni. Prosvjedima su nešto ostvarili, pronađeno je neko kompromisno rješenje, ali mjesec dana uoči žetve seljaci se opet suočavaju s istim problemima - seljaci još ne znaju cijenu pšenice.

Seljaci traži 1,20 kuna što pokriva tek osnovne troškove rada bez ikakve zarade. Poljoprivredna komora je upozorila i na veliki uvoz skupe pšenice od preko 1,20 lipa čime se očito želi stvoriti takvo stanje na tržištu žitarica da seljaci svoju pšenicu budu prodavali ispod realne cijene. Glavni krivci su veliki otkupljivači - Agrokor, Žitozajednica i neki drugi.

Dr Dragitin Bodakoš, saborski zastupnik i član saborskog odbora za poljoprivredu

Stanje u proizvodnji pšenice je kritično, prinosi će biti niži što uz manje posijanih površina od 140 tisuća hektara neće dati proizvodnju koju smo imali prošlih godina. Ministarstvo poljoprivrede previše bagatelizira proizvodnju pšenice, poziva se na tržišnu cijenu i poziva na budimpeštansku burzu,a kod nas je tržišna cijena pšenice 8, 6 posto niža. Poljoprivredna politika nema svoje konture, a posebno je loša prema Slavoniji i Baranji. Ono što nam posebno smeta je to što s poljoprivredom svatko može lamatati kako hoće i što tako ugrožavaju egzistenciju ljudi. Opstanak poljoprivrede bitno je pitanje o kojem se treba progovoriti jer svejedno je da  li će bez plaće ostati radnik u poduzeću kao je što je Đakovština koje je krahiralo ili će bez prihoda ostati seljak kojemu će pšenica biti minorno plaćena.

Slavonija i Baranja je žitnica i prirodno je da se upravo ovdje proizvode pšenica i kukuruz. SDP kao ozbiljna stranka ozbiljno razmatra kako riješiti pitanje poljoprivrede pa sam predložio tematsku sjednicu Odbora za poljoprivredu o žetvi koja bi se održala negdje u Slavoniji.

SDP smatra da bi seljak za svoju pšenicu trebao dobiti jednu kunu plus deset posto od dobiti. Nadalje, smatramo da je poslije žetve potrebo pokrenuti tržište, da se sve količine otkupe i smjeste u silose.

Prvo, mnogi otkupljivači bi pristali da otkupe zalihe za cjelogodišnju preradu, ako bi se subvencionirale kamate. Drugo, ministarstvo bi moglo stimulirati otkup s 15 lipa po kilogramu i treće, inzistiramo na korektnom provođenju Zakona o skladišnici. On je donesen, ali nisu izvršena licenciranja silosa niti je formiran Fond rizika. I na kraju smatramo da pitanje zavisnih manipulativnih troškova koje zaračunavaju silosi trebaju biti u okvirima realnosti.

 

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
8.6.2010. 11:31
što je zmija u odnosu na udave?????
ma tko u ovoj vladi brine za poljoprivredu, imaju oni pametnija posla:

HDZ se srami monografije koja veliča Sanadera
HRVATSKA demokratska zajednica zatajila je i u najskrovitije kutke svoje "ropotarnice prošlosti" ugurala monografiju nazvanu "HDZ – 20 i idemo dalje...", koja je na svečanom saboru, koji se trebao održati u pulskoj Areni početkom srpnja prošle godine, trebala uveličati proslavu 20. godišnjice stranke, jer je knjiga veličala "pobjeglog" premijera Ivu Sanadera.

Kako prenosi riječki Novi list, knjigu je izdao sam HDZ, no i taj izdavački uradak, kao i dokumentarni film o stranci koji je potpisao Obrad Kosovac, a onda i sama spektakularna fešta u Areni neslavno su propali, jer je samo koji dan prije svečanosti njihov nezaustavljivi i slavljeni premijer – podvio rep i nestao s hrvatske političke scene.

Zanimljivo je da su u knjizi, koja sveukupno ima 217 stranica, ime osnivača stranke Franje Tuđmana i njegova desetogodišnja vladavina tek usputno spomenuti na 36 stranica teksta i 26 slika, dok je također desetogodišnjoj eri njegova nasljednika Sanadera posvećena glavnina knjige – čak 180 stranica teksta i 104 fotografije. I svi ostali podaci vezani uz stranku, kako se navodi, isključivo su spominjali posljednjih 10 godina postojanja, a prvih je 10 spomenuto tek uzgred. Monografija je tiskana u 5.000 primjeraka.

Hebrang priznao da je knjiga skrivena jer je "strašna"

Glavni tajnik stranke Branko Bačić demantira tvrdnje da je monografija zatajena. Kaže da je knjiga distribuirana po svim županijskim organizacijama HDZ-a, a dio je zadržan u središnjici stranke i dijeli se gostima i stranim izaslanstvima.

Glavni tajnik stranke Branko Bačić uvjerava da je monografija uredno distribuirana po županijskim organizacijama HDZ-a.
– U središnjici stranke preostalo je tek nekoliko komada. Njih uvijek darujem stranim izaslanstvima koja nam dođu u posjet, rekao je Bačić.
zanimljivo?
ivan2
8.6.2010. 9:41
Upravo "lesdeni"tako dtržava prine o poljoprivredi kako ti izjavljuješ.To su poznatre riječi jednog našeg poznatog političara"narod ne nezna kako im je dobro"
ledeni
7.6.2010. 22:31
Opet zmije a što ih ne volim.
Nado uzmi šminku i sakri te podočnjake ili te je možda opet onaj magarac tukao?
anakonda
7.6.2010. 11:08
"Poljoprivredna politika nema svoje konture, a posebno je loša prema Slavoniji i Baranji."

a tko je kriv što nema izrađene nacionalne strategije za poljoprivredu???????????????
ovoj državi su turizam i golf...nacionalni interesi!!!!!!!!!!!!!!!


Još iz kategorije SDPVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.