Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Kazalište

Scenski program „Čitanje NJE“ - javna su scenska čitanja suvremenih hrvatskih drama s jakim i glavnim ženskim licima

  vn           17.10.2022.         2292 pogleda
Scenski program „Čitanje NJE“ - javna su scenska čitanja suvremenih hrvatskih drama s jakim i glavnim ženskim licima

U Kazalištu Virovitica u subotu, 15. listopada 2022. godine održan je scenski program „Čitanje NJE“. Riječ je o osmom Čitanju koje je pripremljeno u sklopu projekta „6 glumica traži autora“ Udruge K-zona. Kako navode iz Udruge, „Čitanje NJE“ javna su scenska čitanja suvremenih hrvatskih drama s jakim i glavnim ženskim licima koja su započela 2020. godine s ciljem „senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima“.

Pokrenule su ih glumice Tara Rosandić, Erna Rudnički, Marija Kolb i druge uspješne umjetnice koje su oko sebe okupile javna i nezavisna kazališta, umjetničke organizacije, slobodne umjetnike, udruge i druge institucije koje potiču toleranciju i jednakost. Ovi događaji dosad su se održali u pet gradova (triput u Zagrebu, jednom u Rijeci, Karlovcu, Varaždinu i Bjelovaru). Virovitica je imala čast pogledati ovo scensko svjedočanstvo o ženi u svim oblicima u suradnji gore navedene udruge te virovitičke udruge S. O. S. Virovitica.

Predstavljen je tom prilikom dramski tekst „Terapija (drama s osmijehom“ glumice Mire Perić, prvakinje drame Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i redovne profesorice osječkoga Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Riječ je o intimnim pričama devet žena koje u monološkim formama progovaraju o svojim životima, svjesno puštajući gledatelje u uvid u osobne probleme, strahove, emocije i životna pitanja. „Terapiju“ su na sceni oživjele zagrebačke glumice Petra Kurtela i Ana-Marija Bokor Vrdoljak te Virovitičanka Marijana Prokl (odnedavno diplomirana glumica Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu), a redateljsku palicu preuzela je još jedna Virovitičanka, diplomirana dramaturginja i magistra komparativne književnosti Dora Golub.

Cjelokupni nastup možete pogledati na Facebook stranici „6 glumica traži autora“

https://www.facebook.com/sestglumica/videos/477715867647578

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kazalište