Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

Sat za planet Zemlju - svjetla ugašena i u Virovitici

  V.N.           24.03.2013.         1417 pogleda
Sat za planet Zemlju - svjetla ugašena i u Virovitici

U akciji "Sat za planet Zemlju" svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF, sinoć je u 20,30 sati na sat vremena ugašena rasvjeta u više od 154 zemlje svijeta, među kojima i Hrvatskoj. U ovogodišnjoj akciji svjetla su se ugasila u više od 7.000 gradova i mjesta.

Trgovi i znamenitosti iz 47 hrvatskih gradova, među kojima i Virovitica, utonuli u mrak te tako dali doprinos akciji kojoj je glavni cilj upozoriti na štetnost klimatskih promjena i na nužnost brige svakog pojedinca o trošenju prirodnih resursa, istaknula je voditeljica akcije WWF-a (World Wide Fund for Nature) za Hrvatsku Petra Boić Petrač.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je izrazio zadovoljstvo što se toliko gradova uključilo u akciju i u Hrvatskoj i u svijetu. "Podržavam sva nastojanja WWF-a koji je pokrenuo tu akciju da se smanji potrošnja energije i da smanjimo samim time i emisiju CO2. Ovo danas će biti još jedan doprinos tome, kao i ono sve što radimo kroz insistiranje na obnovljivim izvorima energije, na energetskoj učinkovitosti", istaknuo je ministar Zmajlović. Rekao je da trebamo voditi računa da se ne razbacujemo s energijom, da ulažemo u fasade i stolariju kako ne bi bilo gubitaka topline.

Voditeljica WWF-ove akcije za Hrvatsku istaknula je kako je to dosad najveći odaziv hrvatskih gradova u akciji te dokaz kako smo postali svjesni da moramo brinuti o Zemlji. Zahvalila je svim građanima koji su ugasili svjetla te ih pozvala da se ne zaustave na jednom satu, već da se potrebe za čuvanjem Zemljinih prirodnih resursa sjete svakoga dana. Ustvrdila je kako se trenutno na svjetskoj razini troše prirodni resursi u vrijednosti jednog i pol planeta, a ako se tako nastavi do 2030. ih više neće biti.

"Više od 154 zemlje ove se godine pridružuje Satu za planet Zemlju, a prvi put znamenitosti će biti u mraku i u Tunisu, Ruandi i Palestini. Ova inicijativa još je prije četiri godine prerasla malu akciju ekologa te se upisala u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća volonterska akcija na svijetu", rekla je Boić Petrač.

WWF je akciju u Hrvatskoj organizirao uz podršku Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i financijsku potporu Cockte. Tu inicijativu WWF provodi sedmi put u svijetu, a u Hrvatskoj peti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija