Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Virkas

Sarmica od kupusa i smijeha

  Marina Mađarević           28.02.2020.         1119 pogleda
Sarmica od kupusa i smijeha

Humor, žene i sarma najsloženiji su jednostavni slojevi na svijetu. Humor je načinjen od pričice u kojoj se skriva šaljiv obrat, žene su načinjene od bezbroj različitih emocija, a sarma… Ma o njoj svi već sve znaju. Pravo pitanje bilo bi: kakve veze jedni s drugima imaju humor, žene i jedno zimsko jelo?

Upravo se sve ovo može pronaći u predstavi „Sarmica“ kazališta Lectirum. Predstavu je režirao Zoran Mužić, a u njoj su zaigrali vrhunski hrvatski glumci – Ksenija Pajić, Pero Juričić i Mladen Čutura. Riječ je o tradicionalnoj komediji u kojoj upoznajemo starijega gunđavoga arhitekta Sašu (vječni Juričić, čovjek-glas) oženjenoga mladom studenticom Vesnom koja ga je ostavila pa o njemu brigu opet vodi prpošna bivša žena Kristina (prekrasna Pajić) čija briga pokazuje da njezina ljubav prema suprugu koji ju je ostavio zbog mlađe nikad nije prestala. Sašino srce razmišlja samo o Vesni pa mu u pomoć pritječe umirovljeni policajac, njegov susjed Pero Pavlović – Puška (zabavni Čutura), koji će ga svojim neobičnim metodama uhođenja podržati u praćenju mlade i odlutale Vesne.

O glumačkoj kvaliteti i profesionalnosti troje glumaca ne treba suviše govoriti jer njihove brojne prekrasne uloge i dugovječne karijere o tome svjedoče same za sebe. Tročlana glumačka ekipa posjeduje sjajnu zajedničku energiju, prirodnost scenskoga izraza, melodioznost i jasnoću glasova uz naglašen spektar različitih (balkanskih) govora u kojemu Čutura pokazuje izuzetnu vještinu uporabe kajkavskoga narječja te poneko posrtanje u uporabi ekavice koja se „lomi“ između bosanskoga, hercegovačkoga, srpskoga i govora hrvatskoga juga.

Predstava iznosi niz humorističnih epizoda smještenih u statičnost i sigurnost Sašina dnevnoga boravka (u čemu zapravo leži snaga glumaca koji dinamiku ostvaruju jednostavno – govorom). Uz ogromnu količinu duhovitog sadržaja, predstava problematiku mlađih žena, nesnosnih susjeda i supruga koje ne razlikuju svoju ulogu žene i paziteljice ne želi nazvati problematičnim nego smiješnim.

Nema tendenciju iznositi preteške istine i poruke, lamentirati o teškim filozofijama u ovom svijetu koji je njima ionako često i pretjerano opterećen. Usmjerena je ka dobroj zabavi publike utemeljene na šašavim situacijama u kojima se neki i mogu pronaći. Fluentne govorne izmjene (britke, kolokvijalne, povremeno čak šovinističke) i poneki humoristični kostim stvaraju ovu komediju, čine je zanimljivom i starijoj i mlađoj publici.

Sve to dokazala je i virovitička publika koja je predstavu nagradila visokom ocjenom – 4,60.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas