Banner
Obilna kiša poplavila županjske ulice i prodrla u pojedine obiteljske kuće
Nevrijeme poharalo poljoprivredne kuture na istoku Vukovarsko-srijemske županije
Pripadnica Oružanih snaga RH smrtno stradala izvan službe
Horvat: Fond bi trebao biti generator paljenja motora bagera
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Komentar

Sanader razotkrio svoj i tuđi politički diletantizam

  Mijodrag Šajatović/Lider           16.10.2010.         1507 pogleda
Sanader razotkrio svoj i tuđi politički diletantizam

Postoje dani kad se i najvećem optimistu učini da nema izlaza i da će se ostvariti procjena Michaela Portera, najvećega svjetskog stručnjaka za konkurentnost, da se građani Hrvatske neće osvijestiti prije negoli ‘u punoj brzini udare o betonski zid'. Naravno, od toga ćemo se kolektivno najprije onesvijestiti prije negoli (možda) dođemo k sebi. Povod za akutni krajnji pesimizam svjedočenje je bivšeg premijera Ive Sanadera pred saborskim istražnim povjerenstvom koje ispituje okolnosti privatizacije Ine. Ne zna se što je gore. Ako su članovi Vlade, uključujući aktualnu premijerku Jadranku Kosor, glasovali za potpisivanje ugovora s Molom a da nisu znali najvažnije detalje, onda je to dokaz koliko neodgovorno članovi političkog vrha vladajuće koalicije donose odluke. Jednako je loše i ako su znali kakvu štetu nanose nacionalnim ekonomskim interesima, a svojim su glasovanjem dopustili da se ona dogodi.

Hebrangova strava U oba slučaja takvi političari ne bi smjeli ostati na vlasti. Pogotovo zato što se i od Sanaderova odlaska s premijerskog mjesta gotovo svaki tjedan može uočiti diletantizam u donošenju ekonomskih odluka. Članovi Vladina kabineta i dalje dižu ruke za nedomišljene, štetne odluke i zakone. I tako pritišću gas na automobilu koji samo što nije udario u onaj zid o kojem je prije dvije godine na Liderovoj konferenciji govorio profesor Porter. Stravični su argumenti kojima predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang pokušava opravdati to što je vladajuća stranka stala iza nepovoljnog ugovora s Mađarima o Ini. Hebrang objašnjava da ‘Predsjedništvo HDZ-a nije imalo aneks dioničarskog ugovora o kojem je raspravljalo i da je Vlada aneks ugovora dobila tek onog dana kad je o njemu raspravljala'. Pa zar osoba s prosječnim kvocijentom inteligencije i minimumom odgovornosti nije mogla jednostavno reći: ‘Predlažem da se donošenje odluke odgodi za 24 sata dok ne proučim aneks ugovora?' Ali u HDZ-u očito takvo što nikomu nije palo na pamet.

Jedina korist od cijele predstave sa svjedočenjem Ive Sanadera, Polančeca i ostalih mogla bi možda biti u tome da neki drugi ministri (jer za ove nema nade) u nekoj drugoj vladi, kad ih neki budući premijer bude tjerao da glasuju o nečemu o čemu nemaju dovoljno informacija, neće biti poslušni vojnici partije (tj. interesne skupine), nego odgovorni predstavnici stranke kojoj su građani pružili povjerenje da im vodi zajedničke poslove. Kažem, mogla bi, jer nije sigurno da će političari iz ovog izvući pouku. A još je manje sigurno da će glasači na izbornom tržištu kazniti one koji im olako ‘krčme' nacionalno bogatstvo.

Hrvatska i Kirgistan U slučaju isporuke Ine stranim preuzimačima, treba i to reći, pokazuje se i što znači kad neka država 20 godina provodi privatizaciju a da se nijedna dosadašnja vlada nije jasno opredijelila za to što se privatizacijom zapravo želi učiniti. Nikad nije ni znanstveno, a onda iz toga ni politički, određeno je li cilj privatizacije punjenje proračuna, efikasnije upravljanje tvrtkama, socijalna pravednost. Pa onda nije čudno što se čini kako je glavni interes privatizacije u sve to vrijeme bio da pojedinci i skupine ‘maznu' što više bogatstva za sebe. Narod koji je od toga okretao glavu zaslužuje da ostane bez ‘obiteljskog srebra'. Razlog za krajnji pesimizam ovog tjedna jest i to što ganjanje kriminalaca u politici, bilo političko bilo kazneno, već mjesecima zasjenjuje sve druge procese u zemlji. Naravno da se s kriminalom treba obračunavati, ali postoje oni kojima je to posao. Istodobno bi trebalo raditi na tome da se napokon sastavi program ekonomskog oporavka koji daje rezultate. Postojeći pokazuje da jednostavno ne može odgovoriti na svu kompleksnost situacije u koju Hrvatska ubrzano tone.

Ako ni usporedba s Kirgistanom kao zemljom koja ne uspijeva izaći iz recesije kad su svi drugi to uspjeli, ni to da je Hrvatska među 20 zemalja koje su najizloženije riziku ogluhe (prestanak plaćanja dugova inozemstvu) ne uspijevaju probuditi Vladu iz hipnotičkog stanja, onda odgovornog pojedinca doista mora biti - strah.
O kakvu je strahu riječ? Od socijalnih nemira? Pa zar nije Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u Europi u kojoj nema štrajkova? Točno, u Hrvatskoj nema općeg strajka zato što slaba i diletantska Vlada ne provodi reforme, pa sindikati nemaju protiv čega štrajkati. To gore. Jer kad ti truli kompromisi dođu na naplatu, socijalna reakcija može biti mnogo dramatičnija od one koja se danas vidi po ulicama europskih gradova.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

mastermind
24.10.2010. 10:47
Pa velika većina njih se tako odrekla komunističke partije, pa Tuđmana, pa Sanadera, a i Kosor će doći na red...
anakonda
22.10.2010. 20:16
evo kako na drugim forumima komentiraju hdz-ovce:

dr.picologije Objavljeno prije sat vremena
Sanadera nisam nikad podrzavao...al`,ovo je ipak tuzno sto ga dojucerasnji drugari iz ADZea ignorisu...do jucer su ga kovali u zvijezde...bez Sanadera bi bili nitko i nista..da sam ga ja podrzaval ,da je od mene napravio zvijezdu...bogatasa...ja se prijatelja NIKAD nebi odrekao...naravno da ga nebi mogao spasiti od progona i zatvora...ipak bi prijatelji ostali.Prijatelje se pokazuje u nevolji,i kad je covjek na dnu...a ADZenjare izgleda i nisu bili njegovi prijatelji...bili bi oni itekako jos da je Sanader ostao u ADZeu...eto o kakvim se ljudima radi

dobro, za razmisliti onima koji surađuju s hdz-om?


Još iz kategorije Komentar