Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Virovitica

Samo Virovitica, Osijek i Belišče imaju urbane vrtove

        11.11.2015.         1372 pogleda
Samo Virovitica, Osijek i Belišče imaju urbane vrtove

Na području Slavonije i Baranje samo Osijek, Virovitica i Belišće provode projekte urbanih vrtova, a kako bi se i druge gradove potaknulo na ovu aktivnost s ciljem osnivanja mreže urbanih vrtova Slavonije, u utorak je u Osijeku održana konferencija u organizaciji Press centra za okoliš. Predsjednica Press centra Ljiljanka Mitoš Svoboda istaknula je kako je u Slavoniji, iako je ruralno područje s puno polja, voćnjaka, vinograda i rasadnika, u gradskim područjima očit manjak vrtova.

Virovitica nakon početnih devet korisnika danas imaju njih tridesetak, uglavnom socijalno ugroženih obitelji umirovljenika kojima su dodijeljene parcele veličine od 200 do 400 četvornih metara. "Prednost u dodjeli vrtova imali su korisnici socijalne skrbi, nezaposleni i umirovljenici. Za socijalno ugrožene obitelji nabavili smo i besplatno sjeme. No, u početku smo naišli na veliki problem. Nitko od njih nije htio raditi, iako im je ponuđeno besplatno zemljište, sjeme, s kojeg bi si uz malo truda osiguravali besplatnu i zdravu hranu za svoju obitelj. Srećom, malo po malo, tu situaciju počeli smo mijenjati i sada imamo sve više korisnika“, pojasnio je Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice.

"Budući da gradovi u svom vlasništvu imaju puno neiskorištenih zemljišta bez određene namjene, koja im donose trošak održavanja i košnje, na ovaj ih način želimo potaknuti da na takvim mjestima za svoje građane organiziraju gradske-urbane i društveno-zajedničke vrtove. Te se parcele ravnomjerno dijele na gredice te daju na slobodno korištenje građanima za bavljenje povrtlarstvom", kazala je Mitoš Svoboda. 

 Napomenula je kako rad u urbanim vrtovima korisnicima donosi višestruke koristi, kao što je poboljšanje zdravlja kroz boravak u prirodi, razvija živu komunikaciju, potiče fizičke aktivnosti i omogućuje samostalno uzgajanje ekološki zdrave hrane. 

 Osijek je otvorio projekt urbanih vrtova u proljeće 2014. godine, Belišće je osnovalo urbane vrtove 2013., a Virovitica 2012. godine. Svake godine se povećava interes i broj korisnika, no unatoč ovim pozitivnim primjerima, ostali slavonski gradovi još se nisu odlučili na pokretanje projekata urbanih vrtova, rečeno je na konferenciji. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica