Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Zdravstvo

Samo tri virovitičke rodilje pohranile krv iz pupkovine

  Marija Lovrenc/VLM           11.10.2010.         1712 pogleda
Samo tri virovitičke rodilje pohranile krv iz pupkovine

Prema riječima dr. Tvrtka Kovačevića, šefa rodilišta Opće bolnice u Virovitici, pohranu krvi iz pupkovine dosad su iskoristile tri majke.

Nakon poroda

Dvije majke pohranile su krv u privatnu, obiteljsku banku, a jedna u javnu.

- Postupak uzimanja krvi iz pupkovine je bezbolan i obavlja se odmah nakon poroda. Matične stanice, koje se nalaze u pupkovini i posteljici, imaju mogućnost stvaranja stanica koštane srži, ali i drugih stanica koje pomažu u liječenju malignih i brojnih drugih bolesti, osobito nemalignih hematoloških bolesti. To je blago koje inače propada, jer se posteljica, kao i sav biološki otpad, odmah po porodu uništava pa savjetujemo majke da iskoriste mogućnost da spase ne samo živote svoje djece i članova obitelji nego i drugih bolesnika - objašnjava dr. Kovačević.

Nakon poroda, posebno educirano osoblje bolnice krv iz pupkovine pohranjuje u tekućem dušiku te se ona prevozi u banku u KBC Zagreb.

Postupak prijave za darivanje i pohranu obavlja se osobno, u Zakladi Ana Rukavina u Zagrebu, i preporuka je trudnicama javiti se ondje do trećeg tromjesečja trudnoće. Nakon rješavanja administrativnih pitanja, virovitičko rodilište zaprima zahtjev za pohranu stanica i provodi ga nakon poroda.

Biološko osiguranje

Iako je mogućnost ponuđena svima, statistike pokazuju da je tek svaka treća darovana krv zadovoljavajuće kvalitete. Nekad je nema dovoljno, ponekad je riječ o bolesti ili kompliciranom porodu.

Majke koje matične stanice pohranjuju u javnu banku krvi iz pupkovine smatraju se dobrovoljnim i anonimnim darivateljima u međunarodnoj mreži, poručuje dr. Ljiljana Kucljak Šušak, šefica transfuziološkog odjela virovitičke bolnice.

- Taj je postupak besplatan, a matične stanice mogu koristiti bolesnici iz cijelog svijeta. Iste matične stanice, ako bude potrebe, mogu koristiti i članovi obitelji majke koja je darovatelj, bez troškova - objašnjava.

Situacija je drukčija ako majka želi pohraniti matične stanice u obiteljsku banku krvi iz pupkovine kao svojevrsno obiteljsko biološko osiguranje. Tada se matične stanice koriste isključivo za članove obitelji i nisu dio velike međunarodne mreže, a postupak pohrane krvi do 18. godine djetetova života stoji 15.000 kuna.

- Za današnje prilike, to je puno novca, pa smo iskoristili mogućnost pohrane krvi u javnu banku. Molim se, priznajem, da nama donacija nikad neće trebati - poručila je jedna majka, anonimna darovateljica krvi iz pupkovine u javnu banku krvi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

nana
20.10.2010. 11:17
da mi je to prije netko spomenuo,vjerojatno bi to napravila.slučajno sam saznala za to.zašto se ne govori o tome?


Još iz kategorije Zdravstvo