Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Slatina

Šalju mu inspekciju jer je uredio potok

  Dragutin Šantoši/Večernji list           22.04.2009.         1578 pogleda
Šalju mu inspekciju jer je uredio potok

SLATINA - Vinku Šimunoviću iz Slatine, koji se prije desetak dana “usudio” grabljama i lopatom četiri dana uređivati javnu površinu u središtu grada uz potok Javorica, obraslu u korov i onečišćenu raznim otpadom, mogli bi na vrata pokucati inspektori i kazniti ga zbog dobrovoljnog rada u korist lokalne zajednice.

Stanovnici Strossmayerove i Ulice braće Radić te brojni prolaznici iz dana u dan su hrabrili Šimunovića u njegovoj nakani da uredi javnu površinu u blizini njegove kuće, a pojedinci su čak slijedili njegov primjer.

Novinari Večernjeg lista i Slatinskog informativnog centra pohvalili su svojim napisima takvu građansku inicijativu, a onda su iz slatinske uprave dobili pismo o “pogrešnoj informaciji” koju su plasirali u javnost.

“Detaljno je opisano postupanje dotičnoga gospodina i time je dan “štof” inspekcijama koje ga sada, ako doista rade svoj posao, mogu i kazniti jer se upustio u nedopuštene aktivnosti i ugrozio svoj život i zdravlje.

Za poslove koje je obavljao pri uređivanju obale potoka, Šimunović nije ni obučen niti ovlašten, a obavljao ih je (i on i drugi Slatinčani, kako je navedeno) na javnoj površini koja inače nije vlasništvo Grada nego Hrvatskih voda.” - piše u pismu Tomislav Vukelić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo.

Doznajemo da je potok Javorica doista u nadležnosti Hrvatskih voda, koje su za sredinu sljedećeg mjeseca planirale pokositi spornu površinu u gradskom središtu.

- Zakon je vrlo jasan i za svaki zahvat na vodotoku građani se trebaju najprije obratiti Hrvatskim vodama. Radovi koji bi utjecali na vodotok su zabranjeni, ali je čak i pohvalno da građani prostor ispred svoje kuće, koji dijelom zadire i u vodotok, pokose ili s njega pokupe kakav otpad. Za kosidbu trave i skupljanje otpada do sada nikada nikoga od građana nismo prijavili - kaže Ivo Crnčan, voditelj Hrvatskih voda u Donjem Miholjcu, koje su nadležne za održavanje potoka Javorice.

Šimunovićevi susjedi ogorčeni su gradskom (ne)brigom o javnim prostorima, pozivajući lokalnu vlast da, umjesto kritika i prijetnji njihovom vrijednom Vinku Šimunoviću, uruče priznanje za rad na opću dobrobit.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

B-B-B
23.4.2009. 11:44
Ovaj novinar stvarno nema smisla, naslov je katastrofičan a tekst nešto sasvim drugo, nakon što sam pročitao naslov mislio sam da su čovjeka već kaznili. E to je predizborna akcija g.šantoši.
tomislav
23.4.2009. 0:44
Vinko doci ce zupan k Vama u posjete kad za sve ima vremena imat ce i za vas, uvjeren sam u to jer idu izbori!
100noga
22.4.2009. 22:10
ha ha ha... na rvacki naćin...


Još iz kategorije Slatina