Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  O dizajnu

Sakralni minimalizam

  Krunoslav Kovač           28.08.2023.         1969 pogleda
Sakralni minimalizam

Kapelica Mont Saint-Michel de Brasparts iz 17. stoljeća u Monts d'Areéu u Francuskoj obnovljena je nakon požara koji je uništio okolnih 1800 hektara. Poznati francuski dizajner Ronan Bouroullec projektirao je te nadzirao obnovu i dizajn sakralnog namještaja kapelice. Obnovljena kapelica postaje prostor u kojemu užurbani vanjski svijet u trenutku nestaje, potičući atmosferu tišine, koncentracije i razmišljanja. Kapelica se nalazi na vrhu brda te nudi jedinstvenu vizuru neba i krajolika. Uvijek je otvorena služeći kao sigurno utočište prolaznicima, planinarima i hodočasnicima. Minimalistički dizajn povezuje  restauraciju interijera i novi namještaj sa simboličnim sakralnim elementima.

Dizajner R. Bouroullec koristio je tri materijala pri projektiranju namještaja: granit, čekićani čelik i staklo. Za oltar i postament odabran je crni granit nuit s bijelim krhotinama koji podsjećaju na zvjezdano nebo iznad kapelice. Reflektirajući disk izrađen od venecijanskog stakla smješten iza oltara služi kao izvor osvjetljenja te povezuje dva postojeća prozora. Raspelo i svijećnjaci izrađeni su od čelika, grubo ručno obrađeni čekićem. Križ je sastavljen jednostavnom vezom pomoću šipke sa zaobljenom rupom.

Pod je u kapelici nabijena zemlja, nema rasvjete ni struje, a prirodno svijetlo ulazi kroz dva prozora na apsidi.

U projektu obnove kapelice umjetnika Ronana Bouroulleca korištena je sintagma „malo je puno“. Nažalost, nerijetko se susrećemo s neprimjerenim obnovama sakralnih građevina kod kojih prevladava podilaženje masovnoj konzumerističkoj kulturi – kiču.

Sponzor serijala o dizajnu je ie-centar.

Sakralni minimalizam

Sakralni minimalizam

Sakralni minimalizam

Sakralni minimalizam

Sakralni minimalizam

Sakralni minimalizam

Sakralni minimalizam

Sakralni minimalizam

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu