Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  In memoriam

SAHRANJEN ĐURO DEČAK - Slavko Barić: Bio je iznad okvira, nije volio šablone i sputanost, imao vremena, razumijevanja i srca za sve dobre ljude

  Goran Gazdek           05.04.2022.         3791 pogleda
SAHRANJEN ĐURO DEČAK - Slavko Barić: Bio je iznad okvira, nije volio šablone i sputanost, imao vremena, razumijevanja i srca za sve dobre ljude

Na Gradskom groblju u Virovitici uz vojne počasti u ponedjeljak 4. travnja sahranjen je bivši saborski zastupnik i virovitičko-podravski župan, umirovljeni general-pukovnika Đuro Dečak. Uz zvukove tamburica, rogista Hrvatskog lovačkog saveza i počasne plotune Hrvatske vojske na posljednje počivalište ispratili su ga članovi obitelji, prijatelji, kolege, znanci, suborci iz ratnih postrojbi, predstavnici lovačkih udruga iz svih hrvatskih županija i brojni građani. Na pogreb su došli i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

U ime Hrvatskog generalskog zbora i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata o Dečaku je govorio general pukovnik Slavko Barić, a posljednje pozdrave uputili su mu Branka Pavelić Lainson, u ime Hrvatskog pjevačkog društva Rodoljub i Miroslav Buneta, u ime Hrvatskog lovačkog saveza.

Slavko Barić: Ostaje sjećanje na našeg Đuku, najvećeg generala među lovcima i lovca među generalima 

Sigurno da smrt jednog čovjeka prije svega potrese njegovu obitelj, međutim za Đuku Dečaka, možemo govoriti da je njegova obitelj puno šira. Obitelj su njegovi suborci, pripadnici generalskog zbora, svi oni koji su ušli u Udrugu veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, svi oni koji su u Lovačkom savezu, ali ist tako i svi oni koji su ga poznavali, koji su dijelili određeni dio života s njim. Đuro je imao vremena, razumijevanja i srca za sve dobre ljude, kao je i sam bio. Širio je svoje prijateljstvo jer govorio je – prijatelja nikad dosta. Međutim, trošio se, Trošio je sebe, snagu i energiju, samo da bi dao još više.

Govoriti o generalu Dečaku u okvirima koji su zadani ovakvim prilikama je vrlo teško, radi se o čovjeku koji je bio izvan okvira, koji je bio pun života, kojemu je svaka minuta bila ispunjena optimizmom i dijeljenjem s drugim, sa željom da se za društvo, zajednicu i Hrvatsku napravi još više.

General Dečak nije volio okvire, šablone, sputanost, i vjerojatno ga je takav stav potakao da se 89.godine opredijeli za politiku promjena i borbu za drugačiju Hrvatsku, Shvatio je da promjene neće doći same od sebe, i same po sebi, nego će biti potrebno uložiti trud i krv, uložiti sebe da bi smo oslobodili i sačuvali našu Republiku Hrvatsku.

Sigurno da je imao velike organizacijske sposobnosti, da se zahvaljujući tome suprotstavio i angažirao veliki broj ljudi u virovitičkom kraju. Upravo poslije zatvora, možemo slobodno reći, da je virovitička grupa upalila taj nacionalni fitilj, naboj i odlučnost da se krene dalje i sačuva ono što je hrvatsko.

Sigurno da daljnji uspjesi osnivanja postrojbi u virovitičkom kraju 127 brigadu, koju je stvorio i vodio, zatim uspješni ratni put te njegovo imenovanje za zapovjednika Zbornog područja Osijek su dio života koji će mnogi pamtiti Đuku Dečaka kao zapovjednika, kao čovjeka koji donosi oduke, koji stoji iza svojih odluka, koji je spreman na veliku žrtvu.

Poslije 91. godine, koja je bila odlučna za opstojnost Hrvatske, 1992. se krenulo u organizaciju Hrvatske vojske kako bi dočekali spremni za oslobađajuće akcije.

Pet godina u Osijeku je pet godina u kojima je Đuro Dečak rukovodio sa 60 tisuća ljudi. Ogromna vojska, ogromni problemi, ali uvijek velika nada, veliko poštovanje prema svojim suradnicima i želja da se posao dovrši do kraja. Krasilo ga je da je izuzetno dobro prihvaćen i da su svi stajali iza njega.

Danas govorimo o generalu koji ima svoju povijest, koji je djelovao politički i bio uključen u sve sfere društvenog, političkog, kulturnog i inog života u Hrvatskoj. I svagdje je davao i dijelio sve ono što je znao. Mi smo ponosni na naše prijateljstvo, poznanstvo i vrijeme koje smo proveli zajedno. Dobre uspomene na posebno vrijeme našeg života je nešto što će ostati u svima nama.

Sad još jednom treba ponoviti: Eh da je bilo još malo vremena, još koji lov, još koje druženje, još koja pjesma, još koja čaša vina, još koji prijatelj! To je Đuka Dečak tražio i želio, i uvijek nalazio one s kojima je mogao podijeliti svoje vrijeme. Ostaje sjećanje na našeg Đuku, najvećeg generala među lovcima i lovca među generalima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije In memoriam