Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Reportaža

Šahovski otok: pitomački srednjoškolci svakog dana pod velikim odmorom igraju šah, fotografiraju pozicije i nastavljaju sljedeći odmor, sve dok se partija ne dovrši

  Marin Domović, prof           13.03.2018.         3303 pogleda
Šahovski otok: pitomački srednjoškolci svakog dana pod velikim odmorom igraju šah, fotografiraju pozicije i nastavljaju sljedeći odmor, sve dok se partija ne dovrši

Stigao je i taj, za 22 natjecatelja dugo iščekivan dan. 1. ožujka 2018. rano ujutro svježih i raspoloženih te nadasve kreativnih moždanih vijuga, pitomački srednjoškolci okupili su se na 2. po redu, već tradicionalnom šahovskom turniru u pojedinačnoj konkurenciji. Uz veliku podršku ravnatelja škole g. Josipa Ivoša, ujedno i našeg direktora turnira koji je nabavio vrijednu šahovsku opremu za svoje učenike i profesore, turnir je organizirao i vodio profesor Marin Domović kao glavni sudac zajedno s kolegom profesorom Tihomirom Vranićem. Učenici su trebali odigrati 7 kola tzv. švicarskim sustavom u brzopoteznom šahu (7''+3' po potezu), FIDE varijanta, što znači dosljednu primjenu turnirskih, FIDE šahovskih pravila.

Zanimljivosti s turnira

Premda među pitomačkim srednjoškolcima nema profesionalnih, registriranih šahista, učenici su pokazali zavidnu razinu sportskog i natjecateljskog duha i fer igre primjenjujući šahovski bonton: uoči šahovske bitke, kako dolikuje, rukovali bi se s protivnikom, a na isti način bi i završavali partiju, bez ljutnje, pružajući ruku i čestitajući boljem koji je pobijedio.

Među natjecateljima našla se i jedna jedina djevojka, Antonia Ivanović, maturantica iz 3.d razreda (kuhari, konobari i automehaničari) koja je hrabro parirala momcima, koji su je nagovorili da se prijavi na turnir i naučili pravilnom kretanju figura po ploči uoči turnira... zbilja hrabro od nje i za primjer budućim natjecateljicama!

Šahisti ne poznaju kategorije godina jer u šahu dijete može pobijediti stariju osobu, žena muškarca, a amater majstora, ali spomenuti 3.d razred mogli bismo proglasiti "najšahovskijim" razredom u našoj školi: njih je na turniru sudjelovalo čak šestero (27%), njihova je Antonia, a i sam pobjednik turnira, Marko Bazijanec iz Kalinovca, učenik je 3.d – na ponos njihove razrednice, profesorice Kristine Cvetković.

Kako su minute i kola odmicali, postajalo je sve zanimljivije: bilo je "blitz" matova u 4 do 5 poteza, bilo je neriješenih remi pozicija, pogrešaka i preokreta u završnicama, te velikih neizvjesnosti kao i na svim velikim šahovskim turnirima, no svi su izdržali do samoga kraja. Okrijepili bi se grickalicama i sokovima te kolo za kolom živjeli u neizvjesnosti – tko će se pojaviti s druge strane ploče, hoće li biti bijeli ili crni, hoće li igrati s protivnikom iz istog razreda....o tome je odlučivao računalni program Swiss manager, koji je potpuno nepristran, objektivan i pošten, neovisan o sucima i imenima učenika. Princip rada mu je matematički, ali je zapravo vrlo jednostavan: pobjednik igra s pobjednikom, a gubitnik s gubitnikom, prema broju postignutih bodova, jednom si bijeli, sljedeći put crni i tako sve do kraja turnira. Ovaj program jedini je službeni softver odobren od FIDE za sav šahovski svijet i zahvaljujući njemu, ovaj turnir ostaje "zapisan u zvijezdama" – vidljiv putem mrežne stranice chess.results u cijelom svijetu, bilo kome, bilo kada, sačuvan za sva vremena od prolaznosti...zaista fascinantno: tko je s kime igrao u kojem kolu, koliko je bodova imao, je li bio bijeli ili crni, je li pobijedio ili izgubio, a ovaj sam put koristio i mogućnost postavljanja turnirske fotogalerije pa svi mogu vidjeti fotografijom zaustavljene trenutke slavnih bitaka...Čestitam svim natjecateljima, sve ih pohvaljujem za veliki odaziv, za fer igru i kreativnost, natjecateljski duh, a g. ravnatelj, kao i uvijek, sve je učenike nagradio velikim hrvatskim čokoladama!

Rezultati

Posebno čestitam najuspješnijim učenicima na ovogodišnjem turniru jer oni će imati čast predstavljati našu školu na velikom međužupanijskom turniru učenika srednjih škola u ekipnoj konkurenciji kodnog imena Potez dame koji će održati povodom Dana škole, a SŠSS Pitomača bit će mu organizator i domaćin. Dakle, nakon 7 kola dobili smo pobjednike i školsku ekipu:

  1. Marko Bazijanec, 3. r. - 1. mjesto
  2. Dario Matuzalem, 4. r. - 2. mjesto
  3. Damjan Špoljarić, 2. r. - 3. mjesto
  4. Matija Globan,     1. r. - 4. mjesto

SŠSS Pitomača jedina je srednja škola u RH koja organizira i provodi šahovske turnire i to po pravilima FIDE, ne samo za svoje učenike, nego i za učenike susjednih srednjih škola. Lani smo ugostili Strukovnu i Tehničku školu iz Virovitice te Gimnaziju Petra Preradovića u ekipnoj šahovskoj konkurenciji simboličnog imena "Potez lovca." Gimnazijalci su tada osvojili 1. mjesto, a mi smo bili na drugom, srebrni!

Šahovski otok

Zahvaljujući podršci našeg ravnatelja, učenici su dobili u školi prostor za igru, tzv. "šahovski otok" gdje desetak učenika svakodnevno pod odmorom igra šah, fotografira pozicije i nastavlja sljedeći odmor, sve dok se partija ne dovrši...zanimljivo je to što slično rade i profesori u zbornici, samo ne trebaju fotografirati...partija će sigurno biti odigrana tamo negdje do 7. školskog sata!

Simbolično i preliminarno i nova školska godina koja je u tijeku također je započela Turnirom profesora SŠSS Pitomača na kojem je pobijedio kolega Marko Marić, profesor matematike!

Još jedna zanimljivost za kraj: učenici i profesori u školi igraju šah prekrasnim drvenim figurama standardnih turnirskih dimenzija nazvanim "Dubrovnik" koje su replika hrvatskih figura iz 1950. kada je u Dubrovniku održana čuvena Šahovska olimpijada. Legendarni je svjetski šahovski prvak Bobby Fischer jednom izjavio da nikad nije igrao ljepšim figurama!

Uskoro će proljeće i Dan škole, a SŠSS Pitomača postat će novo veliko šahovsko poprište slavnih bitaka... Šahovsko bojno polje dobrodošlice želimo podijeliti sa svojim prijateljima srednjoškolcima iz Virovitice, Đurđevca i Koprivnice. Neka to bude "Potez dame"!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Reportaža