Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Zavičajno društvo Virovitičana

Sadržajan sastanak s godišnjom skupštinom i poezijom Drage Vranješ-Vargović

  Sandra Pocrnić Mlakar           20.02.2022.         2923 pogleda
Sadržajan sastanak s godišnjom skupštinom i poezijom Drage Vranješ-Vargović

U prošloj godini otišao je Mirko Kovačević i iza sebe ostavio veliku prazninu.Zbog epidemije, sastanci su bili ograničeni, ali program se ipak djelomično održavao, uz mjere zaštite, rekao je Neven Petrović, predsjednik Društva na godišnjoj skupštini Društva u veljači. Nakon mijenjanja nekoliko adresa, Društvo je uselilo u nove prostorije u dvorišnoj zgradi u Ilici 43, u kojoj se nalaze i Hrvatsko zavičajno društvo bednjanskog kraja, Društvo Dubrovčana i prijatelja dubrovačke starine i Zavičajna zajednica Široki Brijeg. Novi prostor Društva čine uredske prostorije i velika zajednička multifunkcionalna dvorana za 50 ljudi. Prostor je Zavičajno društvo dobilo na natječaju Grada Zagreba.

-  Nekoliko je razloga što smo uspjeli dobiti prostorije od Grada Zagreba – objasnio je Neven Petrović. – Imamo 20-godišnju aktivnost iza sebe, s ozbiljnim programom i javili smo se na natječaj u godini kada je zbog korone bila smanjena aktivnost ostalih društava. Nakon pet godina natječaj se ponovno raspisuje i dobit ćemo priliku produžiti boravak u prostorijama.

Neven Petrović podnio je i financijski izvještaj, prema kojem je Društvo financijski u plusu, a dio prihoda prošle godine ostvaren je i prodajom knjige Kronika zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu 1999.-2019. Članovi Zavičajnog društva Virovitičana podržali su nastavak financiranja članarinom od 100 kn i redovito održavanje tribina pod naslovom „Treća srijeda u mjesecu“, kao osnovu rada Društva. U programu „Treće srijede“ u 2022. godini naći će se književnici, glumci, glazbenici, Matica hrvatska te druge virovitičke udruge, a s udrugom „Pričalica“ planira se partnerska suradnja.

Članove Zavičajnog društva zanimalo je hoće li u programu Društva čuti novosti o virovitičkim umjetnicima Davoru Šunku i Igoru Rufu, koje su već upoznali na sastancima, na što je Neven Petrović odgovorio da dvoranu treba opremiti nosačima za izlaganje slika, što je u planu.

-  Iako je dvorana na raspolaganju i drugim zavičajnim društvima, može se opremiti i koristiti kao galerijski prostor, o čemu su već počeli razgovori i planira se nekoliko izložbi. Jedna od izložbi koja bi se organizirala bila bi i izložba karikatura Petra Pismestrovića, koji je predstavljen prošle godine na Fra Ma Fu festivalu u Daruvaru.

Na sastanku se raspravljalo i o prijedlogu da Društvo sačuva ime Mirka Kovačevića, što su svi podržali i o čemu će još biti govora. Neven Petrović je napomenuo da je Društvo preuzelo biblioteku Mirka Kovačevića, koja treba nositi njegovo ime.

Članovi Društva podržali su ideju da se nastavi s programima koji će privlačiti mlađe Virovitičane u Zagrebu, kako bi se rad Društva nastavio i u budućnosti.

U drugom dijelu sastanka predstavljena je knjiga „Nasmijane suze“ virovitičke pjesnikinje, nastavnice hrvatskog jezika i članice Matice hrvatske Drage Vranješ Vargović, koja je u Virovitici provela 25 godina.Kada je Draga Vranješ Vargović prvi put gostovala u Zavičajnom društvu, početkom 2020. godine, Mirko Kovačević procijenio je da ćemo uskoro čuti još novosti o njezinom radu. Njegove su se riječi obistinile – Draga Vranješ-Vargović došla je u Zavičajno sa svojom novom knjigom „Nasmijane suze“, koja je u prosincu predstavljena u Gradskoj knjižnici Virovitica. U knjizi su pjesme koje su nastajale od 1973. godine, a ilustracije je potpisao Karlo Vranješ, autoričin sin, koji je ilustrirao i njezinu knjigu Pužodrom. Kako je rodom iz Novigrada Podravskog, Draga Vranješ Vargović prisjetila se susreta s Martinom Sagnerom, svojim Novigrađanom, te s Ivanom Lackovićem Croatom, koji je i ilustrirao jednu od njezinih knjiga.

Na susretu u Zavičajnom društvu Draga Vranješ Vargović predstavila je svoje pjesme, među kojima su na najveće odobravanje naišle pjesme o Podravini, koje su prije nekoliko mjeseci ganule i posjetitelje virovitičke knjižnice. Nezaobilazno bilo i prisjećanje na uspjehe virovitičkih učenika na Pričiginu, koji su sa svojim mikeškim govorom osvajali prva mjesta te uspjesi na Festivalu Podravine i Podravlja na kojem Draga Vranješ Vargović nastupa sa svojim pjesmama već desetak godina, a 2019. godine osvojila je Nagradu Drago Britvić.

Virovitičani u Zagrebu srdačno su pozdravili pjesme Drage Vranješ Vargović i zamolili je posvetu na primjerke njezine knjige.

Draga Vranješ Vargović: U srcu nosim

Samo mi nebo ravnice
Može smiriti dušu
Samo mi zeleno more
Vraća osmijeh na lice.
U srcu nosim cvrkut ptica,
Zvonjavu starog zvonika,
Tihi jecaj violina,
I snove što ih nudi ravnica.
Ne trebam ni srebro ni zlato
Dok srcem šumi Drava,
Ja imam žitna polja
I nebo ko nigdje plavo.
Samo mi nebo ravnice
Može smiriti dušu,
Samo mi zeleno more
Vraća osmijeh na lice.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zavičajno društvo Virovitičana