Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Dossier Palm

Sa mrtvom majkom u autu tri sata čekali prijevoz gradske tvrtke 'Flore'

  Iva Anzulović           01.08.2021.         8116 pogleda
Sa mrtvom majkom u autu tri sata čekali prijevoz gradske tvrtke  'Flore'

Srijeda 28.srpnja trajno će ostati u sjećanju jedne virovitičke obitelji. Iako su zamolili anonimnost, potpuno podržavaju javnu objavu svega što su tog dana doživjeli. Naime, toga je dana u poslijepodnevnim satima nadomak Virovitice majka (76) umrla tijekom vožnje u automobilu kojim je upravljala njena kći. Šokirana, vozačica je zvala svog brata koji je, jednako šokiran, zvao privatnog pogrebnika kojeg osobno poznaje godinama te tek poslije i policiju. Privatni pogrebnik izvadio je mrtvu gospođu iz automobila njene kćeri te je smjestio u vozilo pogrebnog poduzeća. No, nakon uviđaja policije i mrtvozornika, dr. Tamara Bota iz Opće bolnice Virovitica inzistirala je da pokojnica mora doći na odjel patologije kako bi se nad tijelom izvršila obdukcija. Također, inzistirala je da isključivo vozilom gradske 'Flore' pokojnica mora stići do odjela patologije zbog čega su ožalošćeni i potreseni članovi obitelji čekali tri sata na parkiralištu privatnog pogrebnog poduzeća. Zbog činjenice da Siniša Palm mlad i zdrav, nije bio na odjelu patologije, istražli smo okolnosti ovog incidenta.

 "KAKO BI VAMA BILO DA VAM MAJKA TAKO LEŽI UZ CESTU?"

"Ovo je nečuveno. Zato se nikada neću vratiti u ovu zemlju jer ovo se ne može dogoditi nigdje nego samo ovdje.", potresena nam je rekla snaha preminule gospođe na parkiralištu privatnog pogrebnog poduzeća dok smo čekali kombi 'Flore' da preuzme tijelo te ga odvede na odjel patologije. Umorna od putovanja i vidno potresena zbog činjenice kako joj je majka preminula tijekom vožnje, kći preminule gospođe otkrila nam je razloge svoje zbunjenosti ovakvim inzistiranjem dr.Bota. "Majka je bila teško bolesna, borila se sa karcinomom dvadeset godina. Bila je i hospitalizirana 22.srpnja i ne razumijem zašto mora na obdukciju". Sutradan u ranim jutarnjim satima, članovi obitelji imali su mogućnost ta pitanja postaviti direktno dr.Bota na odjelu patologije Opće bolnice Virovitica. Mrtvozornik ih je, nakon što su tijelo preuzeli djelatnici 'Flore', uputio da sa svom liječničkom dokumentacijom pokojnice dođu kod dr.Bota.

"Pitala sam je da kako bi njoj bilo da njena majka leži tako uz cestu tri sata zbog gluposti tko će je prevesti do bolnice! Šta, pitala sam je, mislite da sam ja ubila svoju mamu? Pokazala sam joj ovaj fascikl pun nalaza, borila se dvadeset godina sa karcinomom i samo je htjela prije smrti vidjeti more", ljutito je kći pokojnice prepričala susret sa dr.Bota. Nakon što je i njen brat izišao sa odjela patologije, usporedili su svoje neugodno iskustvo sa smrću mladog Siniše Palma koji je umro nasilnom smrću i zdrav a pokopan je bez da je obavljena obdukcija tijela. "Nije nam jasno čemu je trebalo čekanje tri sata po vrućini na prijevoz 'Flore' i inzistiranje na obdukciji naše teško bolesne majke a onaj mladi čovjek koji je umro nasilnom smrću nije nikada bio na obdukciji", rekli su a mi istražili razloge.

PRILAGOĐENI PROTOKOLI ZA POKOJNIKE

Isto smo pitanje uputili i dr.Bota no njen odgovor do završetka ovog teksta nije stigao. Uputili smo se u policijsku postaju Virovitica kako bi saznali protokol postupanja sa pokojnicima. Kod smrti, protokol nalaže kontaktiranje hitne službe Opće bolnice putem poziva na telefonski broj 112. Oni, potom, kontaktiraju mrtvozornika dok se policija, kako nam je rečeno, zove kod sumnje na nasilnu smrt nakon čega se zove Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru koje potom nalaže daljnje postupanje. Ukoliko mrtvozornik, kao u slučaju bolesne i stare gospođe koja je preminula tijekom vožnje u autu, ustanovi prirodnu smrt, policija se ne zove na uviđaj već se kontaktira odjel patologije.

U ovom konkretnom slučaju sa starijom bolesnicom, propušten je poziv hitnoj službi što je shvatljivo, i nekažnjivo, zbog šoka članova njene obitelji. Inzistiranje na prijevozu isključivo vozilom 'Flore' opravdano je koncesijom koju ovo poduzeće ima iako je moglo biti izostavljeno s obzirom da je preminula gospođa već bila u vozilu koje je bilo parkirano od bolnica tek nekoliko stotina metara. Usporedbe radi, kod slučaja Siniše Palma, tijelo je pronađeno na području gdje koncesiju ima poduzeće 'Lira' Lukač no nikakvog inzistiranja oko prijevoza njegovog tijela nije bilo. Naprotiv, policijski službenici ostavili su tijelo Siniše majci na brigu te joj rekli neka organizira i prijevoz tijela svog sina i automobila. Mrtvozornica Ivana Kepka upisala je vrijeme smrti 31.5.2019. u 18 sati a tijelo je odvezeno u pogrebno poduzeće 'Flora' koje je majka zvala te sutradan pokopano. Mjesecima kasnije, propust Ivane Kepka bio je točkom dnevnog reda Povjerenstva za nadzor rada mrtvozornika pri županiji kojem je predsjednica upravo dr.Tamara Bota. Ipak, ta je točka maknuta sa dnevnog reda uoči sjednice a našoj redakciji nije nikada stigao odgovor o razlogu te odluke.

U međuvremenu, saznali smo za još jedan slučaj smrti starije gospođe koja je preko dvanaest sati ležala mrtva u obiteljskoj kući sa članovima obitelji koji su čekali dolazak mrtvozornika. Nakon što je po dolasku konstatirao smrt, članove obitelji mrtvozornik je uputio na odabir pogrebnog poduzeća bez da je od strane patologije bilo ikakvog inzistiranja na obdukciji. S obzirom na vrlo nedefinirana i prilagodljiva tumačenja protokola i nužnosti obdukcije u ovom gradu, ovu temu pratimo i istražujemo dalje. Podaci koji su nam u ovom trenutku najvažniji su cijene obdukcije i prijevoza pokojnika do odjela patologije jer ne vidimo motiva inzistiranju dr.Bota da se mrtvo tijelo iz jednog vozila prebacuje u ono 'Flore' a kako bi prešlo tek nekoliko stotina metara udaljenosti. Ožalošćena obitelj zauvijek će uspomenu na smrt svoje majke pamtiti i po višesatnom čekanju na bespotreban prijevoz na kojem je inzistirala upravo dr.Bota pa se nameće pitanje - za koju cijenu?

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm