Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

S okruglog stola Paneuropske unije: Populizam i nacionalizam mogu izazvati nove ratove


  Aktualnosti           vn           14.05.2018.         1739 pogleda
S okruglog stola Paneuropske unije: Populizam i nacionalizam mogu izazvati nove ratove

Populizam izaziva razočarenje, razočarenje izaziva nacionalizam, a sve to izaziva rat. Ako ih ne zaustavimo to nam se na kraju može i dogoditi, kazao je na danas održanom okruglom stolu u Zagrebu „Izgledi i izazovi pred Europskom unijom danas“ predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire. Po njegovim riječima za rast populizma nije odgovorna Europska unija, već nerazumijevanje njezinih politika, a ključ rješenja je u europskim idejama. „Narodi Europske unije trebaju težiti solidarnosti unutar nje. Zato nam treba novi oblik demokracije kako bi se građani EU-a snažnije uključili u donošenje važnih odluka Europske unije. Trebamo i političko jedinstvo kako bismo jedinstveno nastupali i prema Trumpu i Putinu, ali trebamo i zajedničku obrambenu politiku. NATO je, svi znamo, u rukama SAD-a i nije pametno da naša sigurnost ovisi o dobroj volji američkog predsjednika“, kazao je Terrenoire.

Na okruglom stolu kojeg su povodom Dana Europe organizirali Hrvatska paneuropska unije i Zaklada Hanns Seidel, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske govorili su i predsjednik Hrvatske paneuropske unije akademik Mislav Ježić, ravnateljica ureda Zaklade Hanns Seidel u Zagrebu Aleksandra Markić Boban, pomoćnica ministra u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zrinka Ujević, veleposlanica Republike Bugarske Tanya Dimitrova, zastupnik u Hrvatskome Saboru Davor Ivo Stier, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije prof. dr. Pavo Barišić i predsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posselt.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zrinka Ujević osvrnula se na izlazak Velike Britanije iz Europske unije, koji će, po njezinim riječima ostaviti posljedice na EU, ali puno više na samu Veliku Brritaniju, „Pregovori o izlasku Velike Britanije idu dosta dobro i u cijelom tom procesu je najvažnije da ostalih 27 zemalja ima jedinstveno nastupa prema tom procesu, ali ujedno i promišlja o Europskoj uniji. Suočavao se s problemima i krizom, ali EU se češće optužuje za ono što nije dobro, a ne vidi se ono pozitivno. Ali i pored svega pridjev europski i dalje je sinonim za pozitivno“, rekla je Ujević.

Veleposlanica Dimitrova osvrnula se na 11 godina Bugarske u Europskoj uniji. Kazala kako danas u Bugarskoj ima puno više eurooptimista nego euroskeptika jer je Bugarska puno dobila ulaskom u EU. „Slogan našeg predsjedanja Europskim vijećem je 'Zajedno smo jači' ukazuje da niti jedna članica EU-a samostalno ne može biti ni blizu jaka, kao što možemo biti jaki zajedno. Ali svakako tu računamo i na zemlje Jugoistočne Europe koje još nisu postale članice EU-a, a upravo je proširenje na jugoistok Europe prioritet našeg predsjedanja“, istaknula je u izlaganju na tečnom hrvatskom jeziku veleposlanica Dimitrova.

„Projekt Europske unije danas ima sve više protivnika, a protivnici su oni koji zagovaraju koncept sfera utjecaja“, istaknuo je između ostaloga Davor Ivo Stier. Dodao je kako Putinova politika nije politika stvaranja novog SSSR-a, Erdogan ne želi stvoriti Osmansko carstvo, ali jasno žele poručiti Europi koja je zona njihovog utjecaja. „Europa je mirovni projekt u kojem narodi mogu afirmirati svoje identitete, afirmirati i kršćanske vrijednosti Europe, ali i suradnju svih europskih naroda“, poručio je Stier.

U svom se izlaganju prof. Barišić osvrnuo na brojne izazove koji su pred Europom, ali i on se osvrnuo na demokratski deficit i europski identitet koji se po njemu sve više preobražava i narušava, a na to utječu ideologije lažnog liberalizma kojima se prije svega želi oslabiti obitelj kao temelj svakoga društva. „Europa bi trebala djelovati kao konfederacija u kojoj treba jačati demos i institucije – europske građane i europske medije i javnost koje će u duhu demokracije predstavljati europske ideje“.

Bivši zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posslet također je govorio o opasnosti populizma i podsjetio je kako su nakon Drugog svjetskog rata populisti izdajnicima nazivali baš utemeljitelje Europske unije i Schumana i Adenaura i De Gasperija. „Zato ne smijemo dopusttii da jačaju radikalne snage u Europi. Zamislite što bi bilo da su na francuskim predsjedničkim izborima prošle godine pobijedili populisti? No, neke stvari očito moramo mijenjati u europskoj politici. Držim da treba jačati Europski parlament, da trebamo imati jedinstvenu vanjsku politiku, europsku vojsku koja neće isključivati postojanje i nacionalnih vojski, i trebamo nastaviti politiku proširenja“, kazao je Posselt.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: