Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  To

Ružno i tužno

  Franjo Halusek           31.07.2009.         2775 pogleda
Ružno i tužno

Kad počnem nešto pisati, ponekad mi se čini, kao da nešto od nekoga «posuđujem»!? I ne rijetko pitam se: «Zar baš to, ili vrlo slično, već netko prije mene nije napisao? Iskreno, nisam uvijek siguran!? Ali, ako je i napisao, pa onda bi to bilo prepisivanje ili blaže rečeno kopiranje. A to bi bilo ružno, pa i sramota, zar ne? Možda bi stoga najsigurnije bilo samo čitati, a ne pisati. Prepisivanje je neprihvatljivo. To svi manje-više znamo. Ali i to još nije najgore. Od prepisivanja, moglo bi biti još gore, kad bi npr. naručio da netko drugi, umjesto mene, nešto napiše, ili pak uradi ( npr. magistarski rad ili ne daj Bože doktorat!? ). A ja, to onda samo lijepo malo pročitam, proučim i potpišem i na kraju branim. Onako, kao svoje, bez grižnje savjesti i odgovornosti!? No, takvo nešto, siguran sam, ne bi mi se moglo dogoditi. Ali kaže mi jedan kolega, ma ne jedan, nego više njih: ima toga!? Čak i navode konkretne primjere!? Mislim si: nesvjesno plagiranje ili ponavljanje nečeg već prije i negdje napisanog, možda bi mi se i moglo dogoditi. Ali potpisati nešto što nisam sam napisao i uradio, kao svoje, to sigurno ne! Čak, što više, potpisivanje tuđeg uratka kao svoga ne bih niti znao kako to nazvati pravim imenom?

Jer to nije: niti prepisivanje, niti plagiranje, niti kopiranje.
A što bi to onda bilo?
E to bi tek trebalo nazvati pravim imenom!?
Možda ZLOPORABA,
          KRAĐA ...?

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tomislav
4.8.2009. 10:01
Zar se ovaj naš muž kojeg su napičili vt srednjoškolci nije stalno pozivao na to koliko je njegovo slavno djelo puta citirano kod drugih autora. Znači svi sve čitaju i onda to prerađuju kao krava sijeno pa onda nastoje dodati nešto svoje, ali kopiranje je strogo zabranjeno. Što ne mogoh ti ćeš moći, gdje ja stadoh ti ćeš poći kaže zmaj jova jovanović, kaj ne?
zzzz
2.8.2009. 16:54
Čitam danas jednu knjigu i pogledam tko je autor iste. Zamislite, jedan cijenjeni profesor pred mirovinom, a pod:
LITERATURA PIŠE:
AUTOR SE KORISTIO DRUGOM LITERATUROM I TO SA 145 KNJIGA?
A ŠTO JE ONDA DANAS AUTOR?

ALI EVO JOŠ JEDNOG PRIMJERA:
Skandal: "Zbog plagiranja" povučena studija o stvaranju umjetne sperme

UREDNIK britanskog znanstvenog časopisa "Stem Cells and Development" (Matične stanice i razvoj), Graham Parker, bez ikakvog je dodatnog pojašnjenja objavio kako se kontroverzna studija o kreiranju ljudske sperme iz embrijskih matičnih stanica povlači.

> Laboratorijskom spermom do vlastite djece

Podsjetimo, vijest o tome da su znanstvenici na britanskom Sveučilištu u Newcastleu uspjeli stvoriti umjetnu spermu odjeknula je svijetom, ali ubrzo su se javile prve sumnje u mogućnost stvaranja sperme u laboratoriju - spermatozoidi navodno nemaju odgovarajući oblik, pokretljivost i funkcionalnost.
I dok Parker službeno šuti o stvarnim razlozima povlačenja studije, znanstveni časopis Nature je objavio kako je studija navodno povučena jer su dva uvodna odlomka bila - plagirana.


Još iz kategorije To