Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Rušenjem drveća u virovitičkim parkovima prolivena je bočica parfema i iščupano srce grada


  Grad           Goran Gazdek           14.03.2018.         3600 pogleda
Rušenjem drveća u virovitičkim parkovima prolivena je bočica parfema i iščupano srce grada

Stotinjak građana okupljenih na poziv Građanske inicijative protiv rušenja i za očuvanje imena Malog parka prošle subote u Malom parku u Ulici Stjepana Radića uopće nije mala i nezanemariva brojka. Čak i za veće gradove i mjesta u kojima je takav način ukazivanja na netransparentnost pojedinih odluka i neslaganja sa određenim zahvatima u gradu, uobičajeni način borbe. Ako tome dodamo nedostupnost medija pod izravnom kontrolom lokalne vlasti, skidanje plakata i strah vlasnika radnji ili trgovina da bi im se nešto moglo dogoditi ako u svoje izloge postave obavijest o održavanju prosvjeda, brojka je svakako respektabilna.

Ono što raduje je da smo na prosvjedu vidjeli ljude svih generacija, različitih svjetonazora i političkog razmišljanja. Ono što rastužuje je činjenica da se nitko od gradske vlasti nije odazvao pozivu iako je uredno dostavljen, kako piše, „na ruke gradonačelniku Ivici Kirinu. Umjesto toga oni su, za zakašnjenjem od najmanje godinu dana, tek jučer, u utorak, 13. ožujka, organizirali javnu tribinu na kojoj objašnjavaju što će se raditi. Ali, uobičajena je to praksa; na tekstove s našeg portala, primjerice, ne reagiraju ovdje gdje se da bi ih naši čitatelji pročitali nego, da navedem samo dva zadnja slučaja, na portalu ICV u slučaju Flora ili na Gradskom radiju, u plaćenom terminu, kad se trebalo osvrnuti na lažnu i sramotnu izjavu da su stabla u parku sadili partizani kako bi sakrili dvorac od pogleda građana, iako se voditelj, sasvim kolegijalno i primjereno, ogradio od toga. Ali tema medijske pismenosti ostavljam za neku drugu prigodu pa se vratimo prosvjedu.

Evo kako prosvjed obrazložili organizatori

Svjesni činjenice da je prenamjena virovitičkog Malog parka prošla predviđenu zakonsku proceduru, no potaknuti apokaliptičnim izgledom Gradskog parka i rušenja većine stabala u parku koja su bila „pluća“ u srcu grada, pokrenuta je građanska inicijativa za očuvanje Malog parka.

Mali park je nama koji živimo u njegovoj blizini i svakodnevno njime prolazimo, neodvojivi identitet našeg grada i mjesta u kojem smo proveli, neki i više od pedeset godina svojega života. Mjesto je to za koje nas vežu brojne uspomene, mjesto gdje smo se ljeti igrali u hladu krošnji drveća, a miris lipa u proljeće ne može nitko niti zamislit itko onuda nije prolazio u to vrijeme. Danas je to mjesto na kojemu mnogi koji prolaze onuda potraže hlad, odmore se na klupama.

Uistinu nismo protivnici ljepšeg izgleda našeg grada, ali zar baš moraju (i opet) biti srušena sva stabla, i zar doista, ako i bude preuređen, mora biti i preimenovan – zar doista ne može zadržati niti svoj naziv – Mali park.

Ne uništavajte tradiciju! Ne uzimajte ime uzalud!

Što su rekli građani

Melita Majurec
Žao nam je što da jedina zelena oaza u ovom dijelu gradu nestane. Iz emotivnih razloga. Ja ovdje živim od 1967. godine i žao mi je oda ovo više neće biti mali park.

Mirela Foret
Ovdje živim od 1966. godine. Kao mala dolazila sam s bakom u šetnje. Kao klinci smo se družili ovdje u parku. Ne kažem da ne treba urediti, da možda ima i trulih grana, i opasnog drveća, ali se prje tako ozbiljnih zahvata može nešto i nas pitati koji smo tu. Pogotovo ne bi htjeli da nam to ime jenostavno izbrišu jer se on oduvijek zove Mali park.

Zlatko Kovačević Saxa
Stalo mi je do ovog dijela Virovitice. To je komadić moje povijesti, djetinjstva i mladalaštva. Došli smo ovamo da iskažemo svoje nezadovoljstvo namjerama današnje vladajuće ekipe koja se zapravo tridi da nam pokaže da povijest počinje od njih. Dakle, sve što je staro ne valja, oni će napraviti bolje i novije. Sv ova stabla se jednog dana trebaju promijeniti, ali postupno, jedno za drugim na način da mi to i ne primijetimo. I da se ne mijenja karakter parka. Mali park nije samo drveće i trava, on je dio naše povijesti .

Tihomir Vuk
Mi smo ovdje odrasli, i nije u redu da se ovako radi i ruši. Kažu da će biti ljepše i novije. Najbolje da promijene ime grada, i onda su sve riješili. Po svojim mjerilima i direktivama. Drveće treba mijenjati postupni, a ime nikako.

Željka Volenik
Okupili smo se ovdje kao građanska inicijativa jer ne želim da Mali park koji je dio identiteta ovog grada prođe na isti način kao Gradski park. U nevjerici smo gledali kako se u gradu događa ekocid i da se baš tako ametice mora porušiti drveće. I bojimo se da će se to isto desiti s Malim parkom, a to ne želimo. Prošlog proljeća ovaj grad je bio otvorena bočica parfema, više nema lipa oko Gradskog parka, a bojimo se da će to biti i s Malim parkom. I ne želimo da Mali park izgubi svoje ime. Nismo mi protiv promjena. Znamo da se u Gradski park godinama, desetljećima nije ulagalo. I da je to drveće trebalo sanirati i porušiti ono što je trebalo, ali nisam sigurna da je baš u tolikoj mjeri trebalo porezati. Ako postoje liječnici za ljude, veterinari za životinje, sigurna sam da postoje i ljudi koji liječe drveće. Ako je Gupčeva lipa izdržala do sada, znači da ju je netko sanirao, da netko brine o njoj, tako možemo i mi brinuti o svom drveću.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GradOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: