Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Gospodarstvo

Rončević: “Poljoprivrednici trebaju naučiti proizvesti i prodati gotov proizvod”

  Vinko Gazdik/Slatinski petak           21.08.2009.         1833 pogleda
Rončević: “Poljoprivrednici trebaju naučiti proizvesti i prodati gotov proizvod”

ČAĐAVICA - Poljoprivredne proizvođače opterećuje niska otkupna cijena i slab tržišni plasman. Kako bi smanjili gubitke, većina njih, ako ne i svi, uzda se isključivo u državne poticaje, dok samo mali dio njih poduzima potrebne promjene, stječe nova saznanja i navike u svom poslovanju. Na području općine Čađavica aktualne vlasti ulažu puno napora u razvoj poljoprivredne proizvodnje.

- Otkad je država počela davati poticaje, mnogi su je iskoristili. Ljudi su dizali poticaje, a nisu obrađivali zemlju. Kao načelnik bih želio da poljoprivrednici u ovoj općini imaju dohodak od onoga što rade, ali isto tako bih želio da rade po pravilima struke i da se, u skladu sa zakonom, prema zemljištu odnose pažnjom dobroga gospodara. Tako bi zemljište moglo imati svoju dugogodišnju funkciju, kaže Mirko Rončević, načelnik Općine Čađavica.

Pohvalno govoreći o radu dviju poljoprivrednih zadruga o kojima smo pisali u prošlom broju, na svom ih je području poželio više. Smatra da se obiteljska poljoprivredna gospodarstva ne bi trebala baviti samo radom na njivi. Prema toj zamisli poljoprivrednik bi trebao biti informatički pismen, mora znati koristiti natječaje, prilagoditi svoju proizvodnju uvjetima na tržištu. Drugim riječima, odgovornost je seljaka prodati.

Ovako ga otkupljivači mogu ucjenjivati cijenom. Država može zaštiti seljaka kroz državne poticaje, potpore i razne pretpristupne fondove omogućujući mu tako organiziranje proizvodnje, preradu, doradu, odnosno finalizaciju proizvoda. Ponudom gotovog proizvoda na tržištu seljak ima šanse za uspjeh, smatra Rončević. S obzirom da kao Općina raspolažu državnim zemljištem pomoći će seljacima priskrbiti kvalitetne obradive poljoprivredne površine.

Općina Čađavica trenutno ima 2.300 stanovnika od kojih bi se njih osamdeset posto željelo baviti poljoprivredom, međutim, tvrdi Rončević, nisu svi za to. Takvi bi se, ipak, trebali odlučiti na neko drugo zanimanje u životu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

marshall
23.8.2009. 19:06
ovaj put si u pravu, seljak. a možda će rončević otvoriti ured u općini i savjetovati ljude kojim poslom da se bave ako nisu sposobni, kako on kaže, za ono što bi oni htjeli....gluposti!!
SELJAK SVIH SEL
23.8.2009. 11:55
znamo mi Rončeviču proizvoditi nego nas razni mešetari izigravaju od mljekara pekara stočara al najteže je kad te vlastita država izigra i kaže nema poticaja iz prošle godine a i nezna se za ovu koliki če bit primjerice proizvođači Duhana znaju proizvodit i to vrhunski i u svijetu cjenjen Duhan i imaju prinose kao i Europski proizvođači a ne kao naši proizvođači pšenice em im je kvaliteta loša imamo je viška i još ju potičemo Duhana imamo manjka izvezemo ga ili ugradimo u domaču cigaretu Država uzme porez od cicareta a nama proizvođačima uzme 15% od poticaja ili cca 3000 KUNA PO HA pa gdje je moj Naćelniče tu zdrava pamet i ko je tu koga prevario potajtee Čobankoviča gdje je poticaj na onu zemlju na koju nisu ni dobili kad ste napadali Pankretiča sada ste dobili izbore pa šutite mi znamo proizvest ali još jedino proizvodnja duhana je dobro organizirana pa jel treba i to uništit to vas ja pitam to pitajte ministra nČobankoviča
istina2009
22.8.2009. 14:51
Prema toj zamisli poljoprivrednik bi trebao biti "informatički pismen, mora znati koristiti natječaje, prilagoditi svoju proizvodnju uvjetima na tržištu. Drugim riječima, odgovornost je seljaka prodati."

Da Rončević je info. pismen , ha,ha,ha. Prodati se , pa on se već prodao i to dobro na izborima.
LUK I VODA
21.8.2009. 16:05
haha ovo zadnje je dobro da bi se 80% stanovništva željelo baviti poljoprivredom ,pa bave se jer nemaju drugog izlaza jer su takvi pokrali i uništili sve što je i valjalo imalo,neznam u šta je taj isti načelnik uložio 25 mil kuna kako se havlio gdje su te industrijske zone neka dođu novinari pa slikaju gdje raste kukuruz hahaha


Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.