Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Dossier: Čađavica

Rončević javnim novcem pokrenuo novine, postavio se za šefa i objavio 22 svoje slike

  Drago Hedl/Telegram           16.05.2023.         1669 pogleda
Rončević javnim novcem pokrenuo novine, postavio se za šefa i objavio 22 svoje slike

Mirko Rončević (HDZ), načelnik Općine Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji koga čitatelji Telegrama pamte po pritužbi zapisanoj u Knjizi žalbe lokalne birtije gdje je prosvjedovao što u 8.25 ujutro nije bilo konjaka, postao je urednik lokalnih novina Čađavački list. U novinama koje imaju 24 stranice, a financiraju se iz općinskog proračuna, slika načelnika-urednika Rončevića pojavljuje se čak 22 puta, od čega triput na naslovnici -

Rončević je tako do nogu potukao nezavisnog gradonačelnika Valpova, Matka Šutala, koji je u srpnju 2020. također novcem iz lokalnog proračuna pokrenuo Novi valpovački list i oktroirao se glavnim urednikom, te na 16 stranica objavio devet svojih fotografija. Nakon Telegramovog napisa Šutalo je abdicirao i glavnouredničko mjesto prepustio svojoj suradnici, no u sljedećem broju također na 16 stranica, osvanulo je čak 12 njegovih fotografija.

Dosad imali zajedničke novine

Zanimljivo je kako je nastao Čađavački list. U srpnju 2019. dvije susjedne općine, Čađavica i Sopje, na čijem je čelu HDZ-ov Berislav Androš, pokrenule su tiskanje svojih glasila Čađavačka kronika i Sopjanska kronika. Ustvari, radilo se o jednom listu, ali tako da je svaka općina imala 20 stranica i svoju naslovnicu.

Trebalo je samo okrenuti novine, s jedne strane bila je Čađavačka, s druge Sopjanska kronika. Dvojica općinskih načelnika, Rončević i Androš tada su objasnili kako zajedničkim izdavanjem lista žele ”što je moguće više smanjiti troškove izdavanja kronika”. Najavljivalo se i povećanje broja stranica, te češće izlaženje novina koje su mještanima dostavljane besplatno.

Međutim, možda su se dvojica načelnika, Rončević i Androš, uplašila kako bi izdavanje zajedničkog lista dvije općine moglo pokrenuti inicijativu da se spoje u jednu i tako postanu prve koje će podržati u međuvremenu posve propalu ideju Vlade premijera Andreja Plenkovića o spajanju jedinica lokalne uprave, s ciljem smanjenja njihova broj.

Pa eto, tko je razumio, razumio je

Tako se u travnju ove godine pojavio Čađavački list, samostalno glasilo Općine Čađavica. Urednik Mirko Rončević, na drugoj stranici lokalnih novina u uvodniku, naravno sa svojom slikom, objašnjava zašto se to dogodilo.

”Kao što znate, prije tri godine smo pokrenuli novine Čađavačka kronika koje su stizale besplatno svaka četiri mjeseca na vaše kućne adrese. Čađavačku kroniku pokrenuli smo s općinom Sopje, tj. Sopjanskom kronikom kako bismo smanjili troškove izrade, jer je minimalni broj odštampanih primjeraka bio 1500 komada.

Mi toliko domaćinstava na području naše općine nemamo, pa smo radili 1000 i isto toliko Općina Sopje. Uspjeli smo dogovoriti i smanjiti štampanje na 1000 komada, što zadovoljava naše potrebe i smanjuje troškove”, piše urednik-načelnik, pa tko je razumio, razumio.

Je li urednik intervjuirao načelnika?

S obzirom na krajnje nejasno objašnjenje o uštedi troškova, uputili smo zamolbu uredniku Čađavačkog lista i načelniku Općine Čađavica, Mirku Rončeviću, da pojasni koliko iznose ukupni troškovi izdavanja lista, no odgovor nismo dobili.

Pitali smo načelnika i urednika, nisu li dvije funkcije u sukobu interesa. Zanimalo nas je što urednik Rončević misli o 22 fotografije načelnika Rončevića na ukupno 24 stranice Čađavačkog lista, a postavili smo i pitanje tko je autor intervjua s načelnikom Rončevićem na cijeloj trećoj stranici (dakako, uz načelnikovu sliku).

Taj intervju pod naslovom ”Načelnik Rončević: Pun kapacitet i uspješan rad Dječjeg vrtića ‘Lipa’ potvrda su dobrog ulaganja”, nepotpisan je pa nas je zanimalo tko je razgovarao s načelnikom, jer s obzirom da je autor teksta nepoznat, to bi moglo pobuditi sumnju da je urednik Rončević razgovarao s načelnikom Rončevićem.

Istina, fotografija govori tisuću riječi

No, ni na jedno pitanje nismo dobili odgovor, bez obzira što urednik-načelnik Rončević u uvodniku kaže: ”Pokrenuli smo list radi transparentnosti našeg rada”. A tu je i rečenica koja možda objašnjava zašto toliko načelnikovih fotografija u jednom broju, čak 22 na 24 stranice.

”I ove redizajnirane novine bit će potkrijepljene s dosta fotografija jer kako se kaže, fotografija govori tisuću riječi”, piše urednik, općinski načelnik Rončević.

Pa tako općinskog načelnika Rončevića kroz 24 stranice lista, koje uređuje urednik Rončević, pratimo u društvu s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, saborskim zastupnikom HDZ-a i šefom HVIDRA-e Josipom Đakićem, virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem, potom s osnivačima HDZ-a u Slatini, pa čelnicima Udruge dragovoljaca iz Duge Međe, ženama uključenim u program Zaželi, pa s lokalnim lovcima i na svinjokolji.

I tako 22 puta. Jer, napisao je u uredničkom uvodniku Rončević: ”kako se kaže, fotografija govori tisuću riječi”.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: Čađavica