Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Roman „Drugi peron, četvrti kolosijek“ o Slavoniji i hrabrom obračunu s vlastitim traumama


  Kultura           vn/snimio Denis Bučar           11.05.2018.         2297 pogleda
Roman „Drugi peron, četvrti kolosijek“ o Slavoniji i hrabrom obračunu s vlastitim traumama

Svatko od nas zna nekoga tko podsjeća na likove iz romana „Drugi peron, četvrti kolosijek“ među kojima je mnogo izmišljenih i nadograđenih junaka i zato ovaj roman treba čitati kao umjetničko djelo, a ne kao moj životopis – rekla je Mirela Španjol Marković o svom prvom romanu koji je u utorak predstavljen u prepunoj knjižari Hoću knjigu Megastore. U predstavljanju romana, uz autoricu Mirelu Španjol Marković, sudjelovale su recenzentica doc. dr. Aleksandra Mindoljević Drakulić i urednica Sandra Pocrnić Mlakar, dok je odlomke iz romana čitala Adela Franceković. Razgovor o „Drugom peronu, četvrtom kolosijeku“ šarmantno je moderirao književnik Roman Simić, uspješno ostvarujući dinamičnu interakciju s publikom, čiju je pažnju održao od početka do kraja gotovo dvosatnog predstavljanja.

Kako je rekla Mirela Španjol Marković, njezina namjera nije bila pisati slojevit roman. Shvatila je koliko je roman multidimenzionalan i razveden tek kad su do nje došle reakcije suradnika koji su ga prvi pročitali, a među njima su bili Saša Drinić i doc. dr. Aleksandra Mindoljević Drakulić. „Drugi peron, četvrti kolosijek“ opisuje Slavoniju i njezine ljude koji su često okrutni i prema sebi i prema drugima, a istodobno dirljivo osjećajni i tankoćutni, ponekad duhoviti, iako je u njihovim životima malo sretnih završetaka, rekla je autorica. Doc. dr. Aleksandra Mindoljević Drakulić objasnila je pojam prijenosa traume, koji je spomenula u pogovoru romana. Traumu je bolno nositi u sebi, ali potrebna je velika hrabrost da bismo se te traume oslobodili, podsjetila je doc. dr. Mindoljević Drakulić. Među motivima „romana o ljubavi, Slavoniji i osamdesetima“ su i prikriveni matrijarhat u slavonskom patrijarhatu, odnos jakih žena i slabih muškaraca, nacionalne frustracije te odlazak i povratak kao način odnosa prema prošlosti. Sve motive povezuju vlakovi koji određuju sudbine, kako je primijetio Roman Simić.

Mirela Španjol Marković vodeća je hrvatska poslovna konzultantica koja je prije deset godina objavila je priručnik za retoriku „Moć uvjeravanja“, koji je postao bestseler. „Drugi peron, četvrti kolosijek“ njezin je prvi roman.

Ni na jednom mjestu u romanu „Drugi peron, četvrti kolosijek“ ne navodi se iz kojeg slavonskog grada vlakovi polaze u Zagreb sa drugog perona, četvrtog kolosijeka, no Mirela Španjol Marković najavila je da će sljedeće predstavljanje romana biti 30. svibnja u Novoj Gradiški.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: