Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Književnost

Roman „Drugi peron, četvrti kolosijek“ o Slavoniji i hrabrom obračunu s vlastitim traumama

  vn/snimio Denis Bučar           11.05.2018.         3709 pogleda
Roman „Drugi peron, četvrti kolosijek“ o Slavoniji i hrabrom obračunu s vlastitim traumama

Svatko od nas zna nekoga tko podsjeća na likove iz romana „Drugi peron, četvrti kolosijek“ među kojima je mnogo izmišljenih i nadograđenih junaka i zato ovaj roman treba čitati kao umjetničko djelo, a ne kao moj životopis – rekla je Mirela Španjol Marković o svom prvom romanu koji je u utorak predstavljen u prepunoj knjižari Hoću knjigu Megastore. U predstavljanju romana, uz autoricu Mirelu Španjol Marković, sudjelovale su recenzentica doc. dr. Aleksandra Mindoljević Drakulić i urednica Sandra Pocrnić Mlakar, dok je odlomke iz romana čitala Adela Franceković. Razgovor o „Drugom peronu, četvrtom kolosijeku“ šarmantno je moderirao književnik Roman Simić, uspješno ostvarujući dinamičnu interakciju s publikom, čiju je pažnju održao od početka do kraja gotovo dvosatnog predstavljanja.

Kako je rekla Mirela Španjol Marković, njezina namjera nije bila pisati slojevit roman. Shvatila je koliko je roman multidimenzionalan i razveden tek kad su do nje došle reakcije suradnika koji su ga prvi pročitali, a među njima su bili Saša Drinić i doc. dr. Aleksandra Mindoljević Drakulić. „Drugi peron, četvrti kolosijek“ opisuje Slavoniju i njezine ljude koji su često okrutni i prema sebi i prema drugima, a istodobno dirljivo osjećajni i tankoćutni, ponekad duhoviti, iako je u njihovim životima malo sretnih završetaka, rekla je autorica. Doc. dr. Aleksandra Mindoljević Drakulić objasnila je pojam prijenosa traume, koji je spomenula u pogovoru romana. Traumu je bolno nositi u sebi, ali potrebna je velika hrabrost da bismo se te traume oslobodili, podsjetila je doc. dr. Mindoljević Drakulić. Među motivima „romana o ljubavi, Slavoniji i osamdesetima“ su i prikriveni matrijarhat u slavonskom patrijarhatu, odnos jakih žena i slabih muškaraca, nacionalne frustracije te odlazak i povratak kao način odnosa prema prošlosti. Sve motive povezuju vlakovi koji određuju sudbine, kako je primijetio Roman Simić.

Mirela Španjol Marković vodeća je hrvatska poslovna konzultantica koja je prije deset godina objavila je priručnik za retoriku „Moć uvjeravanja“, koji je postao bestseler. „Drugi peron, četvrti kolosijek“ njezin je prvi roman.

Ni na jednom mjestu u romanu „Drugi peron, četvrti kolosijek“ ne navodi se iz kojeg slavonskog grada vlakovi polaze u Zagreb sa drugog perona, četvrtog kolosijeka, no Mirela Španjol Marković najavila je da će sljedeće predstavljanje romana biti 30. svibnja u Novoj Gradiški.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Književnost