Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Književnost

Roman „Drugi peron, četvrti kolosijek“ o Slavoniji i hrabrom obračunu s vlastitim traumama

  vn/snimio Denis Bučar           11.05.2018.         3134 pogleda
Roman „Drugi peron, četvrti kolosijek“ o Slavoniji i hrabrom obračunu s vlastitim traumama

Svatko od nas zna nekoga tko podsjeća na likove iz romana „Drugi peron, četvrti kolosijek“ među kojima je mnogo izmišljenih i nadograđenih junaka i zato ovaj roman treba čitati kao umjetničko djelo, a ne kao moj životopis – rekla je Mirela Španjol Marković o svom prvom romanu koji je u utorak predstavljen u prepunoj knjižari Hoću knjigu Megastore. U predstavljanju romana, uz autoricu Mirelu Španjol Marković, sudjelovale su recenzentica doc. dr. Aleksandra Mindoljević Drakulić i urednica Sandra Pocrnić Mlakar, dok je odlomke iz romana čitala Adela Franceković. Razgovor o „Drugom peronu, četvrtom kolosijeku“ šarmantno je moderirao književnik Roman Simić, uspješno ostvarujući dinamičnu interakciju s publikom, čiju je pažnju održao od početka do kraja gotovo dvosatnog predstavljanja.

Kako je rekla Mirela Španjol Marković, njezina namjera nije bila pisati slojevit roman. Shvatila je koliko je roman multidimenzionalan i razveden tek kad su do nje došle reakcije suradnika koji su ga prvi pročitali, a među njima su bili Saša Drinić i doc. dr. Aleksandra Mindoljević Drakulić. „Drugi peron, četvrti kolosijek“ opisuje Slavoniju i njezine ljude koji su često okrutni i prema sebi i prema drugima, a istodobno dirljivo osjećajni i tankoćutni, ponekad duhoviti, iako je u njihovim životima malo sretnih završetaka, rekla je autorica. Doc. dr. Aleksandra Mindoljević Drakulić objasnila je pojam prijenosa traume, koji je spomenula u pogovoru romana. Traumu je bolno nositi u sebi, ali potrebna je velika hrabrost da bismo se te traume oslobodili, podsjetila je doc. dr. Mindoljević Drakulić. Među motivima „romana o ljubavi, Slavoniji i osamdesetima“ su i prikriveni matrijarhat u slavonskom patrijarhatu, odnos jakih žena i slabih muškaraca, nacionalne frustracije te odlazak i povratak kao način odnosa prema prošlosti. Sve motive povezuju vlakovi koji određuju sudbine, kako je primijetio Roman Simić.

Mirela Španjol Marković vodeća je hrvatska poslovna konzultantica koja je prije deset godina objavila je priručnik za retoriku „Moć uvjeravanja“, koji je postao bestseler. „Drugi peron, četvrti kolosijek“ njezin je prvi roman.

Ni na jednom mjestu u romanu „Drugi peron, četvrti kolosijek“ ne navodi se iz kojeg slavonskog grada vlakovi polaze u Zagreb sa drugog perona, četvrtog kolosijeka, no Mirela Španjol Marković najavila je da će sljedeće predstavljanje romana biti 30. svibnja u Novoj Gradiški.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Književnost