Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Roklicerove večeri

Roklicerovci u Cugu otvorili retrospektivnu izložbu fotografija

  spm           02.09.2020.         2133 pogleda
Roklicerovci u Cugu otvorili retrospektivnu izložbu fotografija

U Viroviticu... vodi taj put…il do nekog drugog grada ispod ovog neba… - pjevao je Milko Kiš u subotu u Cugu upečatljivi refren svoje pjesme o Virovitici. Multiinstrumentalist i klavijaturist Hladnog piva u svojoj je pjesmi, objavljenoj u zbirci "Pjevao sam po najgorim birtijama ovog grada", opisao uspomene s perona željezničke stanice u Virovitici iz vremena kad je iz Slatine putovao u Viroviticu u muzičku školu.

Uspomene s perona u pjesmi započinju susretom s Robertom Roklicerom koji ga je pozvao na nastup u Cugu "...dođi sam jer ne stane bend...", a pjesmu je autor nakon Roklicerove smrti produžio stihom u kojem žali za prerano umrlim prijateljem.

<<< Poslušajte pjesmu o Virovitici

Otvaranje izložbe fotografija pod naslovom Retrospektiva umjetničkih večeri, koju je osmislio Goran Gazdek, a postavio Zlatko Kovačević Saksa, bilo je povod za kasnoljetno okupljanje roklicerovaca.

Izložba fotografija koja prati okupljanja u Cugu od osnivanja 2017. godine do danas bila je povod za sjećanja na glumca i književnika Roberta Roklicera koji je inicirao Virovitičke umjetničke večeri, kasnije po njemu nazvane Roklicerove večeri.

Zidovi Cuga bili su nedovoljni za sve fotografije koje zaslužuju biti izložene jer se željelo obuhvatiti baš sve – od umjetnika koji su nastupali do publike koja ih je slušala, gledala i bodrila. Zato je u pripremi i drugi dio izložbe.

Kao što su na fotografijama lica i osmijesi gotovo svih dosadašnjih sudionika Virovitičkih umjetničkih večeri, tako su se i na otvaranju izložbe okupili mnogi pjesnici, glumci i umjetnici koje je Robert Roklicer potaknuo na nastupe u Cugu u protekle tri godine.

Svatko se od njih izborom vlastitih stihova i priča, ili pak interpretacijom pjesama ili proznih minijatura Roberta Roklicera, prisjetio umjetnika koji je svojom inicijativom stvorio prostranu i gostoljubivu platformu za nastupe virovitičkih umjetnika.

<<< Biljana Kovačević: Svaki susret i druženje s tobom bio je vrhunski performans

U pratnji Milka Kiša stigla je pjesnikinja i književnica Ivanka Blažević Kiš, a umjetnički parovi stalni na Roklicerovim večerima, koji su popratili i otvaranje izložbe su Biljana Kovačević uz Zlatka Kovačevića Saksu te glumačko-spisateljski par Vlasta Golub i Igor Golub. Sa svojim pjesmama i pričama nastupile su i Zlatko Erjavec, prozaistica Sanja Tkalčec te pjesnikinje Natalija Bajer, Zrinka Mikolić i Bernarda Kermend, a program su pratili književnica Marina Mađarević i umjetnički fotograf Boris Kozjak.

Iz Londona je u Viroviticu stigla i Robertova kći Laura Roklicer, a iz švedskog grada Lunda preko Fažane stari prijatelj Roklicerovih večeri, pjesnik i kolumnista, Petar Fehir.

U glazbenom dijelu programa po prvi puta zajedno nastupili su otac i sin, Zlatko i Fabijan Kovačević. Bio je to Fabijanov prvi javni nastup uopće.

Večer se nastavila country&rock repertoarom Zlatka Kovačevića, koji je Milko Kiš svesrdno podržao svojom gitarom, tako da su energični ritmovi dvojice gitarista, mnoge roklicerovce potaknuli na ples.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeri