Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Roklicerove večeri

Roklicerovci rasplesali i nasmijali brod Brazil

  spm           24.05.2019.         3359 pogleda
Roklicerovci rasplesali i nasmijali brod Brazil

Raspoloženi Virovitičani podigli su na noge goste Brazila na Savi gostujući u ovotjednom Preludiranju Milka Kiša. Virovitički umjetnici koji se okupljaju na Roklicerovim večerima u kafiću Cug na virovitičkom željezničkom kolodvoru stigli su na Preludiranje u reprezentativnom sastavu – Zlatko Erjavec, Biljana Kovačević, Zlatko Kovačević Saksa, Sanja Lukica, Vlado Štimac, Darko Jirouš i Jasna Mališ.

Ponijeli su pregršt, stihova, gitaru, dobar glas i tradicionalne burekčiće koje priprema domaćica Roklicerovih večeri u Cugu Jasna Mališ. Za uvertiru i zagrijavanje atmosfere pobrinuli su se majstori svirači Zlatko Kovačević Saksa i Milko Kiš, koji su se u nekoliko sviračkih susreta u Virovitici i u Zagrebu razvili u skladan duo koji samouvjereno svira i brze i sentiš country&rock evergreene. Pritom grafički dizajner Zlatko Saksa i glasom i gitarom junački drži korak s profesionalcom Milkom Kišem, klavijaturistom Hladnog piva.

Vlado Štimac otvorio je pjesnički dio večeri dvjema pjesmama Roberta Roklicera, jer, kako je rekao, umjetnici na Roklicerovim večerima svoje nastupe tradicionalno započinju pjesmama začetnika večeri u Cugu, koji je prije svoje prerane smrti mnoge od njih potaknuo na pisanje. Pjesmom o nadahnuću koju je Virovitici darovao Roklicer svoj je nastup započela i Biljana Kovačević, čija je upravo objavljena zbirka poezije pod naslovom CugAnno 2018., inspirirana večerima u kafiću Cug. Milko Kiš bio je jedan od prvih Roklicerovih gostiju na Virovitičkim umjetničkim večerima, stoga je za pozdrav Virovitičanima otpjevao pjesmu o Virovitici, gradu u kojem je pohađao muzičku školu. Kiševa pjesma o Virovitici, u kojoj je pozdrav prijatelju pjesniku, izvedena je već nekoliko puta na Roklicerovim večerima i na Jutru poezije, a uvrštena je i u zbirku poezije Milka Kiša „Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada“, objavljenu uz CD. Za Virovitičane je suza za preminulim prijateljem koji ih je napustio „ali nije otišao“, kako kaže Biljana Kovačević u svojoj pjesmi, razlog da se s još većim žarom umjetnošću slavi život. Darko Jirouš unio je svježinu svojom poezijom u kojoj demonstrira kontrast između distorzičnog stiha i romantičnih osjećaja, koji je tipičan za generacije na prijelazu stoljeća.

Sudeći po izboru proze kojim su se predstavili, Virovitičani se podjednako dobro zabavljaju i glazbom i pričom. Zlatko Erjavec svojim je humoreskama iz knjige „Žene vole pametne muškarce“ još jednom demonstrirao kako na njegove duhovitosti nijedna publika ne može ostati ravnodušna. Sanja Lukica pak piše anegdote iz života žene srednjih godina. Iako još nema knjigu, raznolikim temama i izdašnom produkcijom ubrzano vozi prema prvom ukoričenju svojih pripovijedaka.

Nakon prvog dijela u kojem su se predstavili gosti, program u drugom dijelu nastavili su pisci i svirci iz publike. Milko Kiš u programu Preludiranje, naime, na brod „Brazil“ na Savi svake srijede dovodi goste koji se bave glazbom poezijom ili prozom, dok u drugom dijelu programa poziva publiku da predstavi svoje stvaralaštvo.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeri