Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Kultura

Robert Ratković: Pub-kviz petkom već treću sezonu u Boomu okuplja kvizaše svih dobi i zanimanja

  Sandra Pocrnić Mlakar           15.09.2019.         4841 pogleda
Robert Ratković: Pub-kviz petkom već treću sezonu u Boomu okuplja kvizaše svih dobi i zanimanja

U programu petog izdanja Fra Na Fu festivala - koji će se u Daruvaru održati od 21. do 23. rujna - sudjelovat će i iskusna virovitička ekipa koja organizira Pub kviz petkom u Boomu. Virovitičani su za Fra Ma Fu festival priredili prigodni novinarski pub kviz, a virovitički nastup mogao bi Daruvarčane potaknuti da pokrenu i vlastita kvizaška okupljanja.

Unazad nekoliko godina pub kvizovi postaju sve popularniji i održavaju se u brojnim urbanim kafićima, a virovitički kvizovi petkom u Boomu ulaze u treću sezonu. Tjedna natjecanja kvizaša i vesela druženja kroz pitanja i odgovore, postala su već uobičajen dio sadržaja kafića Boom, a i kulturne ponude grada. O pub kvizu i suradnji s kvizašima u drugim gradovima razgovaramo s  Robertom Ratkovićem, jednim od pokretača i organizatora.

Kako je Virovitica postala metropola pub-kvizova? Čija je ideja bila da se organizira pub-kviz u Virovitici? Kako su se formirale prve ekipe?

Možda bi bilo malo pretjerano reći da je Virovitica metropola pub kvizova, jer pub kvizovi su postali vrlo popularni i igraju se u velikom broju gradova širom Hrvatske. U Virovitici, kviz je započeo pred dvije godine, u kolovozu 2017. na inicijativu dvoje entuzijasta: Sandre Matošina Borbaš i Darija Grbavca. Caffe bar Boom je prihvatio domaćinstvo i od tada smo tamo. Ekipe se formiraju “šareno” - najčešće od prijatelja koji slože jezgru ekipe, pa se pridružuju prijatelji prijatelja, ovi dovode svoje prijatelje i kolege i tako nastaju ekipe.

Koliko je kvizova dosad održano? Tko su natjecatelji, koje su dobi i kojim se poslovima bave?

Kvizovi se, evo, već pune dvije godine, održavaju svaki petak a kratkim pauzama preko ljeta i oko Nove godine, tako da je do sada održano gotovo 100 kvizova. Natjecatelji su vrlo različite dobi, od srednjoškolaca i studenata do 50- i 60-godišnjaka. Bave se različitim poslovima i koliko ja znam, ne bih mogao reći da neka profesija ili zanimanje dominira.

Koja su pravila kviza? Tko se može prijaviti i pod kojim uvjetima?

Pravila su vrlo jasna i jednostavna. Usvojio ih je “Kvizni stožer” - neformalno tijelo sastavljeno od predstavnika svih ekipa koje sudjeluju u kvizu. Objavljena su na našoj Facebook stranici, ali pozivamo sve koji žele saznati nešto više, da dođu bilo koji petak u 20 sati, kada kviz počinje, i sami se uvjere u zanimljivost kviza. Svi su dobrodošli. To je i odgovor na pitanje tko može sudjelovati.

Tko priprema pitanja? Koja se literatura koristi u pripremanju pitanja?

Pitanja pripremaju sve ekipe koje sudjeluju u Ligi. Na svakom kvizu bodujemo plasman svake ekipe i tako kumulativno dobivamo tablicu sa poretkom. Svaki puta kviz vodi druga ekipa. Izvori pitanja su “tajna” svake ekipe.

Koliko je kviz bio posjećen na početku prije dvije godine, a koliko ga danas posjetitelja prati?

Kviz je od početka bio solidno posjećen. U protekloj sezoni, od siječnja do lipnja ove godine, sudjelovalo je prosječno 13-14 ekipa po kvizu. Nikada nije bilo manje od 9 ekipa, a rekord je 19 ekipa. To znači da se svaki petak u Boomu okupi 50-100 ljubitelja kviza. Taj podatak nas raduje jer pokazuje da u Virovitici postoji znatan broj ljudi koji drže do građanske kulture, čitanja, gledanja, slušanja, znanja uopće.

U Zagrebu i Splitu pub kvizovi se održavaju na više lokacija. Planirate li gostovanja i okršaje u gostima ili možda pozivanje ekipa iz drugih gradova?

Do sada su nam u gostima bile ekipe iz Bjelovara, Slatine i Požege.. Pub kviz petkom Virovitica će svoje prvo gostovanje imati u subotu 21. rujna u Daruvaru gdje ćemo održati tematski kviz. Inače, ekipe i pojedinačni sudionici našega kviza sudjeluju na kvizovima u Pitomači i Zagrebu. Želja nam je jače se povezati sa drugim gradovima organizatorima pub kvizova, ekipama i pojedincima-kvizašima kako bi dodatno podigli zanimanje za pub kviz kao oblik kvalitetne zabave i sadržajnog druženja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura