Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Priroda društva

Rezolucije i potpisi

  Davor Suhan/Moja Rijeka           11.03.2016.         1312 pogleda
Rezolucije i potpisi

Kada na mjesto ministra koji pokriva resor znanosti i obrazovanja imate osobu koja spaja u sebi intelektualni duh znanstvenika i filozofa, samo je pitanje kada i u kojoj mjeri će njegov osobni svjetonazor izazvati žustre znanstvene polemike. Problem nastaje u pristupu istini – kao logičnoj eksperimentalnoj činjenici ili intuitivno-spoznajnoj refleksiji. Prvi pristup zahvaća svemir u dijelovima, a drugi u njegovoj cjelini. Za razliku od svog kolege, ministra kulture, koji je svojim „znanstvenim“ svjetonazorom javnosti nametnuo sasvim prizemnu i potpuno neprimjerenu povijesnu dilemu „ustaše ili partizani?“, ministar Šustar leti u Nebo – „evolucija ili kreacionizam?“.

Zasluge za medijsku aktualizaciju ove teme idu ponajprije Aleksandru Stankoviću koji je pola svoje emisije Nedjeljom u 2. potrošio na pitanja o Darwinu i Bogu, propitkujući ministrove sumnje u službenu teoriju struke o postanku vrsta. No bila je to samo uvertira u širu javnu polemiku koja je razotkrila jasniju sliku o stanju znanstvenog duha u Hrvata. Od svih zanimljivih razmišljanja izdvajam jedno, meni osobito blisko: Darvinizam je postao religija! (genetičar Ivan Jurić)

Znao sam da je samo bilo pitanje vremena kada će netko iz krugova bliskih znanosti ovu rečenicu konačno izgovoriti naglas. Po meni je to i sasvim logično. Jer ova službena verzija istine o postanku vrsta odavno je postala ono što niti jedna znanstvena teorija ne smije biti: DOGMA. To je crta na kojoj  prestaje znanost i počinje religija.

Rezolucija Vijeća Europe

A dokle se došlo u toj dogmatskoj (znanstveno) religijskoj praksi, možda najbolje svjedoči, ovih dana često spominjana, Rezolucija Vijeća Europe o kreacionizmu, ideji koja (prema službenom stavu Brisela) prijeti znanstvenoj stabilnosti europskog obrazovanja. Iz cijelog, poprilično opširnog teksta izdvajamo sukus poruke o brizi za čuvanjem znanja

- Parlamentarna skupština Vijeća Europe zabrinuta je zbog mogućih loših utjecaja širenja kreacionističkih ideja kroz naše obrazovne sustave i posljedicama na našu demokraciju. Ukoliko ne budemo oprezni, kreacionizam može postati prijetnja ljudskim pravima, što je ključna briga Vijeća Europe.

- Svjedoci smo širenja modela razmišljanja koji dovode u pitanje utvrđeno znanje o prirodi, evoluciji, našem porijeklu i našem mjestu u svemiru.

- Kreacionizam sadrži mnogo proturječnih aspekata. Ideja „inteligentnog dizajna", koja je najnovija, prerađena verzija kreacionizma, ne poriče određeni stupanj evolucije. Ipak, inteligentni dizajn na ublaženi način nastoji predstaviti kreacionizam kao znanstveni pristup, i u tome leži opasnost.

-  Kreacionizam tvrdi da je utemeljen na znanstvenom principu. U stvarnosti, metode koje kreacionisti koriste spadaju u sljedeće tri kategorije: čisto dogmatsko uvjeravanje; iskrivljena upotreba znanstvenih citata, ponekad ilustrirana prekrasnim fotografijama; i potvrda od manje-više poznatih znanstvenika, od kojih većina nisu stručnjaci za ta područja. Na taj način, kreacionisti se obraćaju nestručnima i unose sumnju i zabunu u njihove umove.

- Skupština pozdravlja činjenicu da je 27. akademija znanosti država članica Vijeća Europe u lipnju 2006. godine potpisalo deklaraciju o podučavanju evolucije i poziva one akademije koje to još nisu učinile, da potpišu tu deklaraciju. (cijeli članak možete pročitati ovdje)

Što je, dakle, u tome religiozno?

Sadržaj teksta zvuči doduše poprilično racionalno i teško je u njemu na prvi pogled dokučiti vjersko-religijska obilježja. No izrečenu tvrdnju o skretanju znanosti u vjeru potkrepljujemo jednom drugom rezolucijom:

Rezolucija Katoličke crkve

- Kao nikada do sada u svojoj povijesti, u drugoj polovici XX. stoljeća Crkva se suočava sa snažnim prodorom novih religioznih pokreta – sekti koji u nekim krajevima predstavljaju ozbiljnu zapreku za uspješnu evangelizaciju.

- Mnogi religijski pokreti pokušavaju na jedan nov način sakralizirati bračnu, zajednicu, svakodnevni život, obitelj, društvo, čitavu prirodu, svemir…

- Ocjenjujući nove religiozne pokrete pod teološkim i pastoralnim vidom kao pravi izazov Crkvi, kardinali jednodušno drže da se Crkva mora s njima suočiti s puno evanđeoske ljubavi, ali isto tako i apostolske hrabrosti. Prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Josef Tomko istaknuo je, s teološke točke gledišta, opasnosti doktrinarnih smutnji i zabuna koje sa svojim djelovanjem unose novi religiozni pokreti.

- Ova velika opasnost navlastito vreba iz New agea, iz spiritističkih sekti. Sve to upućuje na to da država, kao zakoniti čuvar reda i općeg dobra građana, ima pravo i dužnost stanovitog nadzora nad djelatnošću novih religioznih pokreta. (Zbornik radova sa znanstvenog simpozija o novim religijskim pokretima, FTI 1997.)

Jesu li ove dvije rezolucije slične ili samo sukladne, neka ostane svakome na procjenu. U ovome času čini mi se važnijim razložna argumentacija konačne odluke o potpisu na ovu prvu. Pritisci Darvinista i dalje rastu, zato je dobro imati zdrave argumente koji su ZA i PROTIV. Po čemu se ravnati?

Očuvanje zdravog, razumnog znanstvenog duha u školskim učionicama i sveučilišnim katedrama nije uopće sporno. Slijedom toga želio bih postaviti dva zdravo-razumska pitanja:

Kako bi izgledala znanost kada bi iz nje odstranili kreacioniste – one kojima ideja inteligentnog dizajna uopće nije bila strana?

Bi li ovu Rezoluciju Vijeća Europe, kontra kreacionizma, htjeli potpisati Isaac Newton, Albert Einstejn, Nikola Tesla, William Thomson Kelvin, Galileo Galilei, Nikola Kopernik, Johannes Kepler, Rene Descartes, Blaise Pascal…?

Nije možda neki najbolji kriteriji, ali sigurno olakšava konačnu odluku.

 

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društva