Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Dossier: Tolušić

Revizori Europske komisije istražuju Vinsku omotnicu iz koje je novac dobio i Tolušić

  Nacional           30.05.2022.         3221 pogleda
Revizori Europske komisije istražuju Vinsku omotnicu iz koje je novac dobio i Tolušić

Revizori Europske komisije boravili su cijeloga prošlog tjedna u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) gdje su istraživali je li bilo nepravilnosti prilikom dodijele poticaja putem tzv. Vinske omotnice, a u okviru koje je više od dva milijuna kuna za svoju vinariju dobio i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić - piše Naconal.

Nacionalovi izvori iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da je baš Tolušićev slučaj, kao i onaj vinara Josipa Galića, jedan od glavnih razloga posjeta revizora Europske komisije. Iako iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi nisu potvrdili da je baš Tolušić razlog dolaska europskih revizora, sama činjenica da su revizori u Zagrebu proveli cijeli tjedan, kao i da ih je prošlog ponedjeljka u Agenciji za plaćanja dočekala i sama ministrica poljoprivrede Marija Vučković, pokazuje da je taj posjet bio sve samo ne rutinska revizija poslovanja APPRRR-a.

Naime, izvor dobro upućen u rad te državne agencije zadužene za isplatu sredstava iz poljoprivrednih fondova Europske unije, tvrdi da se još nije dogodilo da neki ministar ili ministrica dočekaju revizore u APPRRR-u te da je do sada bilo uobičajeno da to napravi ravnatelj Agencije.

No očito je ovaj slučaj iznimka, s obzirom na to da su se revizori odlučili pozabaviti isplatom sredstava iz Vinske omotnice, a to je za aktualnu ministricu Mariju Vučković, ali i za cijelu Vladu, vrlo osjetljivo pitanje prije svega zbog bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Ako se pokaže da je Tolušić suprotno pravilima Europske unije dobio potpore, on će određeni iznos morati vratiti u europsku blagajnu, a sankcije u vidu penala na buduća razdoblja snosit će i Agencija za plaćanja, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, te će hrvatska poljoprivreda na raspolaganju imati manje novca iz europskih poljoprivrednih fondova.

Treba napomenuti da revizori Europske komisije nemaju kaznene ovlasti i ne mogu protiv Tolušića ili odgovornih osoba u Ministarstvu poljoprivrede pokrenuti kazneni postupak, već samo mogu izreći financijske kazne zbog nepoštovanja pravila. Međutim, baš zbog isplata iz Vinske omotnice Tolušić se već našao pod istragom Uskoka, koji je početkom ožujka iz Ministarstva poljoprivrede izuzeo svu dokumentaciju vezanu uz to kako je bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar poljoprivrede, ujedno i vlasnik OPG-a Terra Slavonija, dobio poticaj nakon što se javio na natječaj Agencije za plaćanja.

Jutarnji list je tada pisao da su istražitelji Uskoka izuzeli natječajnu dokumentaciju, predmete koji su vođeni vezano uz poticaje, a obavili su i uvid u dokumentaciju o natječajnoj proceduri. Bili su i u kabinetu ministrice Marije Vučković te su obavili razgovor i s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, kao i uprava i agencija tog ministarstva.

Ono što istražitelji Uskoka žele utvrditi jest zašto i kako su se mijenjali uvjeti natječaja, od prvotnog traženja 70 posto sredstava ulagača, dok je 30 posto trebalo biti sufinancirano iz fondova EU-a pa se to onda promijenilo na omjer 50:50. Kad je natječaj bio raspisan, nije se javilo puno kandidata, ali među onima koji su se javili bio je i Tolušićev OPG, koji je na kraju i dobio sredstva. USKOK istražuje je li mu netko od aktualnih čelnih ljudi Ministarstva i njegovih agencija u tome pomogao te zašto su se i pod kojim uvjetima mijenjali uvjeti natječaja u Vinskoj omotnici. Tolušić, odnosno njegov OPG Terra Slavonia, gradnju vinarije započeo je 8. svibnja 2020., a sredinom rujna 2020. APPRRR mu je bespovratno dao 2,5 milijuna kuna iz Nacionalnog programa pomoći sektora vina za razdoblje 2019. – 2023. Sam Tomislav Tolušić je priznao da je ukupna cijena izgradnje iznosila 4,2 milijuna kuna.

Očito je i da je revizore Europske komisije zainteresirao taj slučaj pa su počeli “češljati” sredstva dodijeljena putem Vinske omotnice. Nacionalov izvor dobro upućen u način na koji se dijeli europski novac u poljoprivredi tvrdi da bi glavna zamjerka revizora mogla biti ta da se previše novca dodijelilo pojedinim vinarima, dok je mnogo vinara ostalo bez ijedne kune. Tako je, primjerice, vinarija Josipa Galića iz Kutjeva dobila 10 milijuna kuna, Tomislav Tolušić 2,5 milijuna kuna, dok neki vinari nisu dobili nikakva sredstva.

Isti izvor objašnjava kako bi bilo puno pravednije da su svi koji su se prijavili dobili, primjerice, 500 tisuća kuna te se nakon toga nitko ne bi imao pravo žaliti jer bi svi vinari dobili jednak iznos. Međutim, takva praksa nikada nije prihvaćena unutar Agencije za plaćanja te su pojedini vinari dobili puno više novca, a na primjeru Josipa Galića vidi se da takva praksa nije najsretnije završila.

Naime, taj vinar iz Kutjeva mora vratiti 10 milijuna kuna iz Vinske omotnice, koji su mu putem Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi dodijeljeni za podizanje nove zgrade vinarije u Kutjevu vrijedne sedam milijuna eura. Odluka je donesena na temelju preporuke Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) koji je u svom nadzoru ustvrdio da je, prema njihovu zaključku, pri izgradnji vinarije došlo do malverzacije i zloupotrebe u odabiru izvođača, odnosno podizvođača radova.

U konkretnom slučaju, jedan od podizvođača građevinskih radova na vinskom podrumu bila je tvrtka Presoflex u vlasništvu Ine Galića, sina Josipa Galića. Vinarija Galić je za izvođača radova, podsjetimo, angažirala jednu tvrtku, a ona je potom uzela pet podizvođača među kojima i tvrtku Galićeva sina, što u OLAF-u smatraju sukobom interesa obrazlažući to time da je “zakonodavnim okvirom korisnicima novca iz fondova EU-a zabranjeno za projekte za koje su dobili novac angažirati tvrtke s kojima ih vežu osobne ili poslovne veze”.

To je samo jedan od primjera koji pokazuju da stvari u hrvatskom sustavu dodjele sredstava iz europskih fondova ne funkcioniraju te se Hrvatska upravo zbog takvih slučajeva sve češće nalazi na meti OLAF-a i revizora Europske komisije. Očito je i da je posjet revizora poprilično uzdrmao ministricu Mariju Vučković koja je nekako uspjela “preživjeti” posljednju rekonstrukciju Vlade. Naime, na dan kada je Nacional dobio odgovore na upit poslan u Agenciju za plaćanja, ministrica je na svom profilu na Facebooku objavila status u kojem se hvali uspjesima upravo iz programa koji su vezani uz Vinsku omotnicu. U tom statusu Marija Vučković je napisala:

“Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini zabilježen je rast površina pod vinovom lozom u odnosu na 2019. godinu sedam posto, čemu su doprinijeli i programi Ministarstva poljoprivrede – u najvećoj mjeri oko 416 milijuna kuna vrijedan Nacionalni program pomoći sektoru vina 2019. – 2023., tzv. Vinska omotnica. Tako je, između ostalih, kroz mjeru “Restrukturiranje i konverzija vinograda“ odobreno gotovo 90 i isplaćeno 56 milijuna kuna potpore te iskrčeno i restrukturirano 289 od planiranih 435 hektara vinograda, dok je mjera “Ulaganja u vinarije i marketing vina“ doprinijela izgradnji nove infrastrukture vinarija i prerađivačkih kapaciteta, za što je odobreno 298 i isplaćeno 127 milijuna kuna potpore. Osim povećanja intenziteta potpora, u jeku pandemije uvedene su i dvije učinkovite krizne covid-mjere; za destilaciju vina isplaćeno je 59 milijuna kuna, dok je za krizno skladištenje vina isplaćeno 14,4 milijuna kuna. Također, putem operacije 4.1.1 iz Programa ruralnog razvoja planira se zasaditi 170 hektara novih vinograda, a vinarima je na raspolaganju 70 milijuna kuna.”

Očito je nakon što je postalo očito da je do Nacionala stigla informacija o boravku europskih revizora u Agenciji za plaćanja, ministrica krenula u sanaciju štete, ali je pritom otkrila i još jednu važnu informaciju. Naime, hrvatski vinari do sada se nisu imali pravo javljati na natječaje iz operacije 4.1.1 iz Programa ruralnog razvoja. Vinari su bili jedni od rijetkih koji su za sebe imali posebne natječaje, i to u sklopu Vinske omotnice, te se procijenilo da ne bi bilo pošteno da sudjeluju i na natječajima iz Programa ruralnog razvoja. No iz statusa Marije Vučković može se zaključiti da se od takve prakse odustalo i da će se osim na natječaje iz Vinske omotnice, vinari moći prijavljivati i na natječaje poput ovog koji spominje ministrica u svom statusu.

Ono što je posebno zanimljivo oko ovog natječaja jest da je on već pokrenut, ali je procedura usporena, i to nakon što se saznalo da će u Zagreb stići revizori Europske komisije. Nacionalov izvor tvrdi da je razlog vrlo jednostavan – na natječaj iz operacije 4.1.1. javio se i bivši ministar Tomislav Tolušić, pa su iz Agencije za plaćanje procijenili kako ne bi bilo baš najbolje da taj natječaj dovrše prije nego što revizori dođu u Zagreb, ali do odgode je došlo i zbog straha od reakcije medija ako bivši ministar ponovno dobije sredstva. Hoće li nakon odlaska revizora doći do ubrzanja u realizaciji natječaja i hoće li Tomislav Tolušić dobiti nova sredstva od europskih fondova, ostaje vidjeti, ali prema riječima Nacionalova izvora, u samoj Agenciji za plaćanja je “sve više onih koji Tolušića i njegovu vinariju vide kao uteg i smatraju da se više ne bi trebao javljati na natječaje”.

Iz same Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za Nacional su potvrdili da su revizori Europske komisije bili prošloga tjedna u Zagrebu, ali nisu mogli potvrditi je li među predmetima koje se revidira i onaj Tomislava Tolušića. Kako kažu, ne mogu komentirati pojedine predmete administrativne kontrole i kontrole na terenu. U svom odgovoru napisali su i da europski revizori još nisu iznijeli nikakve primjedbe i da oni korisniku dostavljaju Pismo opažanja unutar šest mjeseci od provedene revizije. Iz APPRRR-a su potom i odgovorili što su točno revizori Europske komisije radili u Zagrebu:

“Agencija za plaćanja u poljoprivredi provodi složene sustave kontrola propisane EU uredbama, više od pedeset različitih potpora poljoprivrednicima, kontinuirano prati i poboljšava sustav uz pomoć niza revizija. Od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju revizori EK i ERS su bili u više od 30 revizijskih misija kojima su obuhvaćena različita područja, odnosno vrste potpora financirane iz EU fondova, a koje Agencija za plaćanja provodi. Europska komisija provodi provjere i inspekcije na terenu (u državama članicama) s ciljem zaštite financijskih interesa Europske unije. Predmet EK revizije koja je u tijeku (16.-21.5.2022.) odnosi se na Potvrdu o sukladnosti na temelju članka 52. Uredbe (EU) br. 1306/2013 Europskog parlamenta i Vijeća HR u vezi s mjerama ‘destilacija vina u kriznim slučajevima’, ‘potpora za krizno skladištenje vina’ i ‘potpora u pčelarskom sektoru’ u skladu s uredbama (EU) br. 1306/2013, 1308/2013, 2016/1149, 2016/1150.”

Iako iz APPRRR-a tvrde da dolazak revizora nije neuobičajen, pomalo jest neuobičajeno da istoga dana kada je Nacional dobio ove odgovore, ministrica poljoprivrede na Facebooku objavljuje status u kojem se hvali odličnim rezultatima upravo u području koji revidiraju revizori Europske komisije. Je li riječ o pokušaju sanacije štete ili pukoj slučajnosti, ostaje vidjeti, ali je sigurno da su pred ministricom poljoprivrede teški dani i mjeseci u kojima bi se mogla suočiti s višestrukim kaznama iz Bruxellesa. Kao što je Nacional već pisao, u tijeku je završna prepiska Ministarstva poljoprivrede i Europske komisije oko korekcija za izravna plaćanja nakon koje će hrvatski poljoprivrednici vrlo vjerojatno ostati bez 30 milijuna eura izravnih potpora, a ako se sada utvrde i nepravilnosti u Vinskoj omotnici, vrlo brzo bi mogle uslijediti i nove korekcije što bi dodatno oslabilo položaj aktualne ministrice poljoprivrede.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: Tolušić