Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Matica hrvatska

RETROSPEKTIVA Ogranak Matice hrvatske u Virovitici završio uspješnu 2022. godinu

  mhv           31.12.2022.         2631 pogleda
RETROSPEKTIVA Ogranak Matice hrvatske u Virovitici završio uspješnu 2022. godinu

Ogranak Matice hrvatske u Virovitici u studenom 2021. godine proslavio je svoju 50. godinu postojanja i 30. godinu od obnoviteljske skupštine, no slavljenička godina nastavila se i 2022. godine obilježavanjem 180. obljetnice osnutka Matice hrvatske. Tijekom cijele godine virovitički je ogranak manjim i većim aktivnostima činio ono što i dosad – njegovao kulturu u svim njezinim oblicima.

Ogranak je u 2022. godini brojio 32 člana. Ove godine napustilo nas je nekoliko članova Ogranka (posebno smo se prisjetili nekadašnjih članova Predsjedništva Ogranka, Višnje Romaj, Branka Svobode, Martina Lovretića) i dragih suradnika Ogranka (s velikom smo tugom dočekali vijest o smrti akademika Viktora Žmegača i umjetnice Branke Marčeta Gregurić), a obilježili smo i prvu godišnjicu smrti našeg dragog virovitičkog kulturnog zagovornika Mirka Kovačevića.

Kad je o aktivnostima riječ, možemo potvrditi da ih Ogranku ove godine nije manjkalo. Siječanj i veljača započeli su u mirnijem tonu, nakon odrađenoga drugog Međunarodnog natječaja „Kristalna pepeljara“ za najbolju kriminalističku priču, književnoga susreta s Božicom Jelušić i predstavljanja romana Zašto sveti Lovro plače Marine Mađarević.

Ozbiljnije aktivnosti krenule su u veljači, kada su u Virovitičkom listu objavljene nagrađene priče drugoga natječaja „Kristalna pepeljara“. Nešto prije toga, kao i svake godine, svi sudionici Natječaja nagrađeni su prigodnim zahvalnicama i materijalima koje su nam omogućile turističke zajednice Grada i Županije.

Ožujak je započeo sastankom predsjedništva Ogranka s gradonačelnikom Ivicom Kirinom i pročelnikom za kulturu Alenom Bjelicom kojima su predstavljeni rad i ideje Ogranka. U istom je mjesecu otvorena i mrežna stranica našega Ogranka na kojoj posjetitelji redovito mogu vidjeti naše novosti, pročitati kakav intervju ili tekst o umjetnosti ili se pridružiti radu. Jedan od prvih tekstova stranice bio je intervju koji je s pobjednikom drugoga natječaja „Kristalna pepeljara“ Markom Marasom proveo dopredsjednik Dražen Bunjevac.

U ožujku smo prisustvovali i Godišnjoj izvještajnoj skupštini naših dragih prijatelja iz Ogranka Matice hrvatske u Slatini, koje smo ponovno posjetili i u svibnju prilikom predstavljanja knjige „Završne riječi ipak“ hrvatske jezikoslovke Nives Opačić.

Na dan svetoga Patrika, zahvaljujući našem članu Josipu Striji, objavljen je i digitalni „Zbornik priča Međunarodnog književnog natječaja „Kristalna pepeljara“ 2020. i 2021. godine“ koji će se nadopuniti i ovogodišnjim pričama i brojiti ukupno 177 priča, a u sljedećoj se godini očekuje i tiskano izdanje od odabranih priča. Zbornik je predstavljen u lipnju 2022. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica.

U travnju je predstavljena nova zbirka poezije i peta knjiga Natalije Bajer „Kronika jednog postojanja“. Osim knjige Natalije Bajer, radovali smo se i knjigama naših članova, a i knjigama naših podržavatelja Matea Balabana, Matije Pavličevića, Zlatka Kovačevića Saxa, Dražena Bunjevca, Elizabete Majstorović, Zvonka Terneja

Vrijeme od travnja do studenoga 2022. godine obilježio je i likovni natječaj za djecu i mlade „Zavičaj u srcu i kistu“ na kojemu smo odabrali pobjedničku sliku koja će krasiti novi broj časopisa „Zavičaj“¸te organizirali dvije izložbe, virtualnu u rujnu i onu uživo u studenom u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, kada je prikazan i film o Matici hrvatskoj te nagrađeni mladi sudionici čiji je rad vrednovalo tročlano povjerenstvo (Tugomila Reder, Igor Fućkar, Anja Brabec Žeravica).

Noć knjige u travnju obilježili smo podjelom straničnika koje smo ostavili u virovitičkim kafićima Štednoj, Horn pubu, Mont Everestu, Macandu, Dori i Bricku te im ovom prilikom zahvaljujemo na ukazanoj dobroj volji. 

U svibnju smo održali Izvještajnu skupštinu Ogranka, sudjelovali u edukaciji „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“ (Citizens, Equality, Rights and Values programme – CERV), a zatim je uslijedio aktivnostima bogatiji dio godine.

Prvi lipanjski tjedan omogućio nam je prvu manifestaciju Čitanje pod zvijezdama koja se odvila u Palači Pejačević, a na kojoj su nastupili brojni ljubitelji pisane riječi (učenice Tehničke i Gimnazije Petra Preradovića – Teodora Tašić, Lorena Mihelčić, Laura Tržić, djelatnice Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica – Nela Krznarić, Tatjana Kovač, Silvija Perić, Mirjana Kotromanović, pjesnici Roklicerovih večeri – Biljana Kovačević, Zlatko Kovačević Saxa, Sanja Tkalčec, Goran Gazdek, Mateo Balaban, zatim književnica i glumica Vlasta Golub, književnici Natalija Bajer, Zlatko Erjavec, Natalija Vidak, profesorica Marija Karacsonyi, violinistica Iva Blažev, voditeljica programa Mirjana Vodopić).

U lipnju smo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu zajedno sa Središnjicom i ostalim ograncima Matice hrvatske proslavili 180. obljetnicu postojanja Matice hrvatske. Kolovoz i Dan grada Virovitice posvetili smo drugom Susretu s Matičarima na kojemu su ljudi mogli preuzeti naša izdanja i upoznati se s radom Ogranka.

Osobito plodonosan za nas je bio rujan u kojemu smo sudjelovali u prvom izdanju Festivalu knjige u Matici (gdje su predstavljene dvije naše knjige: „Hvatajte se u pleteno kolo“, „Zašto sveti Lovro plače“), na Tribini o krimi-priči u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu (na kojoj su sudjelovali Dubravka Sabolić, Vinko Brešić, Veljko Krulčić i Marko Maras) te u skupu „Brendiranje lokalne i zavičajne baštine u djelatnosti ogranaka Matice“ u Ozlju (na kojemu je tajnica Ogranka Marina Mađarević predstavila djelatnost Ogranka).

Listopad je bio obojen sjajnim predstavljanjem knjige Nives Opačić u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica i lijepim priznanjem, Srebrnom poveljom Matice hrvatske koji je Ogranak Matice hrvatske u Virovitici primio za roman Zašto sveti Lovro plače Marine Mađarević.

Studeni smo započeli posjetom gradskom groblju na kojemu su zapaljene svijeće Milanu Nikoliću i članovima Ogranka koji su nas napustili, a prosinačku radost obilježili su božićni domjenak i druženje članova i suradnika Ogranka, književni susret „Dobrodošlica Božiću“ na kojemu su se svojim radovima predstavili virovitički zavičajni autori i završen treći Međunarodni književni natječaj „Kristalna pepeljara“ za najbolju kriminalističku priču 2022. godine.

S radošću očekujemo novu 2023. godinu u kojoj planiramo još više aktivnosti te pozivamo sve Virovitičane i prijatelje koji to požele da nam se pridruže u kulturnom djelovanju.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Matica hrvatska