Banner
U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade
Prvih 20 od doniranih 80 mobilnih kućica dolazi u Glinu
Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo
Potres u Sisku -ljudi na ulici
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Gospodarstvo

Restart koalicija predložila mjere za zaštitu radnih mjesta i plaća

  Hina           24.06.2020.         639 pogleda
Restart koalicija predložila mjere za zaštitu radnih mjesta i plaća

Kandidati Restart koalicije SDP-ov Boris Lalovac i Goran Aleksić iz SNAGA-e ustvrdili su u utorak da ulazimo u novu krizu i recesiju već početkom iduće godine te su iznijeli niz mjera za zaštitu građana koji, ističu, ne smiju biti u neizvjesnosti jer slijedi borba za radna mjesta i plaće. "Danas ulazimo u novu krizu i recesiju koja će snažno utjecati na potrošače, na dugove građana, a bit će vidljiva već početkom 2021. godine. Dugovi građana prema bankarskom sektoru iznose 134 milijarde kuna, čemu treba dodati i dugove građana koje nisu u bilancama banaka, a nalaze se u bilancama građana i kreću se od 30 do 35 milijardi kuna, što neformalno zovemo tržište duga u kojemu sudjeluju brojne agencije za preprodaju dugova i to nije riješeno", istaknuo je Lalovac na konferenciji za novinare na temu "Kako građanima vratiti opljačkani novac".

Dodao je da će jedna od prvih mjera Restart koalicije biti da se uđe u regulaciju dugova koji nisu u bilancama banaka nego agencija za otkup dugova, što "mora biti strogo regulirano područje" i "ne smije biti ostavljeno tržištu da se ti dugovi preprodaju".

Lalovac: Privatni dug preko 45 posto BDP-a

"Privatni dug građana je trenutačno na razini preko 45 posto BDP-a i to će biti vidljivo čim isteknu Vladine interventne mjere, što će građane dovesti u brojne probleme. Vlada koja dođe 5. srpnja već mora imati konkretne mjere za zaštitu potrošača i građana. Ponudit ćemo vrlo jasne mjere, od reguliranja zatezne kamate na način da ne može prijeći glavnicu, regulirat ćemo dugove koje su agencije preprodale na tržištu i samo tržište agencija za otkup građana. Želimo zaštiti građane jer ne smiju biti u neizvjesnosti kada prođe koronakriza jer tada slijedi borba za radna mjesta i plaće", najavio je Lalovac.

Goran Aleksić iz SNAGA-e najavio je da će vlada Restart koalicije mijenjati zakone o zaštiti potrošača, o potrošačkom kreditiranju te o obveznim odnosima kako bi pomogli građanima da izađu iz problema i da im vrate novac koji su banke uzele kroz nepoštene kredite građanima.

Podsjetio je, među ostalim, da je prethodna SDP-ova Vlada provela konverziju kredita u švicarskim francima čime je 55 tisuća građana spašeno iz dužničkog ropstva jer svi danas plaćaju rate manje 20 posto nego da konverzije nije bilo, a glavnice bi bile veće 30 posto.

U nizu mjera koje predviđaju istaknuo je besplatan pristup sudovima, kojom će zakonski omogućiti svim dužnicima koji su dogovarali kredite u 'švicarcima' da besplatno pristupe sudu što znači da neće plaćati sudsku pristojbu za tužbu ni za presude nego će se one platiti tek nakon donošenja pravomoćne sudske presude, a podmirit će je onaj tko izgubi sudski spor.

Aleksić: Regulirati sve što je divlje na tržištu

 Aleksić je kazao i da će uvesti zabranu ovrha nekretnina iz nepoštenih kredita kojih, po njegovim riječima, u švicarskim francima ima čak 125 tisuća. Dodao je i da će otvoriti urede u najvećim gradovima za besplatnu pravnu pomoć građanima koje su "banke opelješile, za 20 milijardi kuna".

Izvijestio je i da pripremaju Zakon za izvansudsko obeštećenje na temelju kolektivne sudske presude. Za ovršene i blokirane građane uvest će otplatu najprije glavnice, a onda zatezne kamate, pri čemu zatezna kamata ne smije prijeći visinu glavnice jer će se tek tako građanima početi smanjivati glavnica i smanjiti ukupni dug.

Regulirat će, kaže, i rad agencija za otkup dugova koje naziva "lešinarskim agencijama" jer kupe nečiji dug za 10 do 20 posto vrijednosti i onda žive na tom dugu i zarađuju dobar novac.

Smatra da za to treba donijeti poseban zakon i regulirati sve što je divlje na tom tržištu, uključujući i nazivanje i maltretiranje dužnika u bilo koje doba dana i noći. Dodao je i da će nastojati da potrošač može dobiti cesiju na jednak način kao što tu ponudu dobiva i agencija, jer ako banka može ponuditi agenciji taj dug za 20 posto, onda je treba ponuditi dužniku ako vidi da ga može podmiriti.

Vlada Restart koalicije, dodao je, predložiti će i jednogodišnji moratorij na kredite i leasinge za nelikvidne građane i poduzeća.

U slučaju novog većeg vala koronavirusa Lalovac je ocijenio da ne dolazi u obzir ponovno zaključavanje ekonomije te da zdravstveni fond, koji je izvaproračunski, mora reći ima li novaca da do kraja godine osigura punu likvidnost zdravstvenog sustava kako bi se smirila situacija i panika.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.