Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Županija

Rendžeri staju na kraj uništavateljima parka

  Dragutin Šantoši/Večernji list           27.04.2010.         1415 pogleda
Rendžeri staju na kraj uništavateljima parka

Na zaštićenom području Parka prirode Papuk, na više od 350 četvornih kilometara šuma i livada, polako se spušta noć, a petorica rendžera, predvođena glavnim nadzornikom Alenom Jurencem, kreće u preventivnu ekspediciju teško prohodnim šumskim putovima i stazama kojima gospodare ponosni jeleni, plašljive divlje svinje i druga divljač.

- U usporedbi sa zbivanjima prije 10 godina, kad nije postojao park, broj slučajeva krivolova, krađe zaštićenih vrsta drveća i raslinja smanjen je za 80 posto. Ekološke standarde stanovništvo sve više prihvaća, ali još ima slučajeva da neki ubijaju divljač, iz zaštićenih potoka odnose kamenje, a iz šuma druge vrijednosti zaštićene zakonom. Uz nadzornike, rendžere, kojih je nedovoljno i dan i noć su na terenu, nadzor prirode uskoro ćemo pojačati videokamerama. Postavit ćemo ih na najprohodnije i najugroženije destinacije koje su najviše na udaru neodgovornih građana - kaže ravnatelj parka mr. sc. Ivica Samarđić.

Ljepote Parka prirode godišnje posjeti više od 100.000 turista i planinara koji znaju uživati u prirodi, ali ima i nedobronamjernih koji u papučke šume dolaze po mraku ugrožavati znamenitosti.

- Između Slatinskog Drenovca i Jankovca prošlog tjedna našli smo odstrijeljenog srnjaka. U ponedjeljak smo, oko 20 sati, u šumi na vrhu Papuka zatekli građane kako izvoze ogrjevno drvo kada nije dan za izvoz. Zakonski propisi o zaštitit prirode sve su stroži, prema prekršiteljima poduzimamo mjere, a na pravosuđu je da ih sankcionira - rekao je nadzornik Jurenac.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija