Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Županija

Rendžeri staju na kraj uništavateljima parka

  Dragutin Šantoši/Večernji list           27.04.2010.         1497 pogleda
Rendžeri staju na kraj uništavateljima parka

Na zaštićenom području Parka prirode Papuk, na više od 350 četvornih kilometara šuma i livada, polako se spušta noć, a petorica rendžera, predvođena glavnim nadzornikom Alenom Jurencem, kreće u preventivnu ekspediciju teško prohodnim šumskim putovima i stazama kojima gospodare ponosni jeleni, plašljive divlje svinje i druga divljač.

- U usporedbi sa zbivanjima prije 10 godina, kad nije postojao park, broj slučajeva krivolova, krađe zaštićenih vrsta drveća i raslinja smanjen je za 80 posto. Ekološke standarde stanovništvo sve više prihvaća, ali još ima slučajeva da neki ubijaju divljač, iz zaštićenih potoka odnose kamenje, a iz šuma druge vrijednosti zaštićene zakonom. Uz nadzornike, rendžere, kojih je nedovoljno i dan i noć su na terenu, nadzor prirode uskoro ćemo pojačati videokamerama. Postavit ćemo ih na najprohodnije i najugroženije destinacije koje su najviše na udaru neodgovornih građana - kaže ravnatelj parka mr. sc. Ivica Samarđić.

Ljepote Parka prirode godišnje posjeti više od 100.000 turista i planinara koji znaju uživati u prirodi, ali ima i nedobronamjernih koji u papučke šume dolaze po mraku ugrožavati znamenitosti.

- Između Slatinskog Drenovca i Jankovca prošlog tjedna našli smo odstrijeljenog srnjaka. U ponedjeljak smo, oko 20 sati, u šumi na vrhu Papuka zatekli građane kako izvoze ogrjevno drvo kada nije dan za izvoz. Zakonski propisi o zaštitit prirode sve su stroži, prema prekršiteljima poduzimamo mjere, a na pravosuđu je da ih sankcionira - rekao je nadzornik Jurenac.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija