Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Rekordni rast proizvodnje i izvoza namještaja od čak 19,8 posto


  Gospodarstvo           hkd           20.05.2018.         1739 pogleda
Rekordni rast proizvodnje i izvoza namještaja od čak 19,8 posto

Unatoč ozbiljnom padu hrvatske industrijske proizvodnje u ožujku od 9 posto u odnosu na ožujak 2017. sektor proizvodnje namještaja i prerada drva već mjesecima bilježi stalan rast, kako industrijske proizvodnje, tako i izvoznih pokazatelja a prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Proizvodnja namještaja je u ožujku zabilježila rekordne indekse, koji dolaze nakon višegodišnje konsolidacije izvoznih pozicija te vrlo uspješnih međunarodnih sajmova tijekom siječnja ove godine kao i nakon niza ulaganja koje su proizvođači namještaja realizirali tijekom 2017. godine. Ostvaren je rast od 19,8 posto u odnosu na ožujak prošle godine, s time da je u veljači povećanje proizvodnje iznosilo 7,9 posto, odnosno 19,5 posto u siječnju.

Uspoređujemo li proizvodnju namještaja iz ožujka s proizvodnjom iz veljače također se uočava rast od 17,3 posto. Promatrajući cijeli prvi kvartal ove godine proizvodnja namještaja (C 31) je porasla za 15,8 posto u odnosu na razdoblje I-III 2017. godine. Prerada drva (C16) porasla za 9,1 posto u prva tri mjeseca, iako je ovaj podsektor zabilježio nešto skromnije stope nakon rasta u siječnju od 24 posto iako se broj zaposlenih u promatranom kvartalu povećao za 3,1 posto.

Siječanj je bio također rekordan izvozni mjesec jer su proizvodi u kategoriji CC (proizvodnja proizvoda od drva i papira, tiskanje) ostvarili rast izvoza od 29,9 posto, dok je u veljači zabilježen ponovni rast od 19,8 posto. Navedeni podaci potvrđuju kako se u strukturi sektorskog izvoza sve bolji rezultati ostvaruju u području finalnog proizvoda, jer osim namještaja bilježe se sve bolji rezultati u proizvodnji parketa, prozora, vrata i drugih gotovih proizvoda na bazi drva. Izvoz cijelog sektora je u 2017. porastao za 11 posto u odnosu na 2016. godinu, no sektorske analitičare brine porast uvoza od 10 posto u promatranom razdoblju, iako je i dalje ovaj sektor jedan od rijetkih s izvoznim suficitom i visokom stopom pokrivenosti uvoza izvozom.  

"Sektorske tvrtke smatraju da je ovaj sektor i dalje marginaliziran kroz većinu državnih politika i da se kroz novu zakonsku regulativu ne valorizira ključni doprinos sektora razvoju ruralnih područja i zadržavanje lokalnog stanovništva. Na šumi baziran sektor zapošljava preko 53.000 radnika i temelji se na šumama koje pokrivaju 48 posto teritorija RH i osiguravaju kvalitetnu sirovinu na čijoj preradi i transformaciji se mobilizira navedena radna snaga. Šumarstvo i prerada drva često predstavljaju jedini izvor zapošljavanja i ostvarivanja prihoda na slabije razvijenim područjima koja su pod stalnim demografskim pritiscima, stoga ovakvi izvozni i proizvodni rezultati imaju nemjerljiv značaj za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo", kaže Marijan Kavran direktor Hrvatskog drvnog klastera.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: