Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  In memoriam

Rekli su o generalu Martinu Špegelju

        13.05.2014.         1916 pogleda
Rekli su o generalu Martinu Špegelju

General-pukovnik Martin Špegelj, drugi ministar obrane u Republici Hrvatskoj, umro je u nedjelju u 87. godini, a posljednji ispraćaj bit će sutra u 13,30 na groblju Mirogoj. U povodu smrti generala Špegelja, rođenog u Starom Gracu telegrame sućuti poslali su brojni prijatelji, suradnici, suborci, stranačke kolege iz HNS-a, građani i politički dužnosnici. Na današnjoj komemoraciji organiziralo Ministarstvo obrane ocijenjeno je da stožerni general Martin Špegelj bio velik čovjek, slobodar i domoljub, koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države.

 Donosimo kratki pregled izjave o životu i djelu generala Martina Špegelja.

Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske
Napustio nas je veliki čovjek, domoljub i antifašist, koji je cijeli svoj život posvetio borbi za slobodu i prava hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske. Otišao je čovjek koji je dao golemi doprinos stvaranju i razvoju našeg sigurnosnog i obrambenog sustava.Ostaju sjećanja i djela iz kojih će sadašnje i buduće generacije učiti o našoj prošlosti i borbi za slobodu.

Zoran Milanović, premijer
Antifašističko opredjeljenje polazište je čitavog njegovog vojnog djelovanja, prožetog borbom za slobodu hrvatskoga naroda. Svojom je profesionalnošću i iskustvom postavio temelje obrane zemlje u Domovinskome ratu i pridonio ustrojavanju i razvoju hrvatskih obrambenih snaga.

Josip Leko, predsjednik Sabora
Od svoje najranije mladosti, kada se u Drugom svjetskom ratu priključio partizanima, pa sve do borbe za neovisnu, samostalnu i demokratsku Hrvatsku čvrsto je i dosljedno branio ideale slobode i pravednosti. Hrvatsku je u Domovinskom ratu branio srcem, ali i vojničkim umijećem. Uvijek vjeran sebi, nije oklijevao kada je trebalo stati u obranu zemlje, kao što se nikada nije ustezao izreći svoje mišljenje. Zbog svih njegovih vrlina te zasluga za Domovinu, nedostajat će nam, ali i ostati trajno u dragoj uspomeni

Ante Kotromanović, ministar obrane
Njegova predanost u obavljanju dužnosti prvog zapovjednika Zbora narodne garde, ministra obrane Republike Hrvatske i glavnog inspektora Oružanih snaga RH, kao i njegov nemjerljiv doprinos u pripremama za obranu suvereniteta Republike Hrvatske te stvaranju i razvoju Oružanih snaga, ostat će trajno upisani u povijest stvaranja hrvatske države, ali i u sjećanje svih nas koji smo ga poznavali i imali čast s njim raditi

Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera general zbora
Dijelim tugu za čovjekom koji je bio i prijatelj i vojnički uzor, koji se odazvao pozivu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana za pretvaranje sna o slobodnoj Hrvatskoj u konkretnu akciju. Na ratnom i životnom puta ništa ga nije pokolebalo, a kada je iskazivao drugačiji pristup bilo je to samo razmišljanje o drugačijem putu do istoga cilja.

Višnja Tafra, zamjenica ministra obrane
Više od 60 godina svog života bio je vojnik i sada mogu reći: zauvijek je otišao vojnik koji je predano živio život vojnika iako mu to nije bio životni san. Kao vojnik i domoljub započeo je pripreme za obranu Hrvatske i upisao se u listu najzaslužnijih kreatora mlade hrvatske vojske. Postao je ministar obrane, prvi zapovjednik Zbora narodne garde, glavni inspektor obrane... Bio je časnik u punom značenju riječi i ostaje uzorom mladim naraštajima vojnika.

Zlatko Gareljić, savjetnik Predsjednika Republike za obranu
Za njim ostaju djela iz kojih će mlade generacije moći učiti.

Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade, ministrica vanjskih i europskih poslova i predsjednica HNS-a
Martin Špegelj je bio general koji je od svega najviše cijenio mir i vojnik čija je životna borba bila ona za mir. Bio je jedan od onih rijetkih ljudi koji u najtežim situacijama znaju izabrati pravu stranu, preuzeti odgovornost i povesti obranu svoje zemlje. Svima nam je uzor.

Jozo Radoš, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a i bivši ministar obrane
Otišao prijatelj i veliki čovjek koji je u sebi nosio suprotne karakteristike. S jedne strane blagost, toleranciju i širinu, a s druge odlučnost. U vrijeme nejasnih političkih događanja Špegelj je preuzeo veliku ulogu i velik rizik da pomogne Hrvatskoj. Preuzimajući najviše dužnosti u Zboru narodne garde inzistirao je na oštrijim koncepcijama obrane no nakon što se

Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora
Koliko je to bilo moguće, jako dobro sam surađivao s generalom Špegeljom. Smatrao sam izrazito stabilnom i kompetentnom osobom. Puno pomogao u shvaćanju rata i načina ratovanja, a posebice kako naoružati Hrvatsku vojsku. Situacija s oružjem bila vrlo teška jer je bivša JNA razoružala hrvatsku teritorijalnu obranu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
13.5.2014. 21:55
Da je Tuđman poslušao general Špegelja naše bi žrtve i stradanja bila znatno, znatno manje i bezbolnija!


Još iz kategorije In memoriam