Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Prosvjeta

Reforma školstva ide u krivom smjeru

  vn           10.11.2017.         1768 pogleda
Reforma školstva ide u krivom smjeru

 

Nakon inicijativnog sastanka održanog prije petnaestak dana, jučer je u prostoru županijskog SDP-a održana Konstituirajuća sjednica Savjeta za školstvo SDP Virovitičko-podravske županije. Članovi Savjeta, većinom profesori sa područja županije, za predsjednika izabrali su Danijela Bijuka, profesora iz Pitomače. Zahvalivši se kolegama na povjerenju, napomenuo je da Savjet ima obavezu ukazati na brojne nedostatke u području obrazovanja ali i potrebu da se uz ozbiljnu analizu stanja u školstvu naše županije ponude prijedlozi i rješenja za poboljšanje forme i sadržaja u ovom sektoru.

Tijekom rasprave o trenutnoj situaciji u kojoj je obrazovanje na ovim prostorima, te na nacionalnoj razini, spomenuti su samo neki od problema. Reforma školstva ide u krivom smjeru...ili je niti nema. Imamo problem s Državnom maturom, koja je nepoštena jer se polaže prema gimnazijskom programu. Učenici strukovnih zanimanja uz redovitu nastavu i strukovnu maturu koju moraju položiti, dodatno uče gimnazijski program da bi položili državnu maturu koja je uvjet za upis na fakultet. Gimnazijama je ukinut bodovni prag, pa sada svi upisuju gimnazije bez obzira što nemaju gdje raditi jer su roditelji svjesni da za zaposlenje nije bitna škola nego stranačka knjižica odnosno pripadnost. I ovom prilikom su spomenuti novi imenici koji su potpuno neprilagođeni za strukovna zanimanja.

Dosadašnji imenici koji su uredbom bivšeg ministra ukinuti, imali su svojih nedostataka, ali i takvi bili su puno bolji od novih koji su stigli s pet tjedana zakašnjenja. Na kraju, ponovo je bilo riječi i o specifičnostima u školstvu naše županije koja su krajnje alarmantna. Uz činjenice o drastičnom smanjenju broja učenika u osnovnim školama ( u zadnjih 6-7 godina čak 42% ) ali i srednjim, znakovito je i službeno izvješće koje govori da te činjenice valja promatrati kao nepoželjne okolnosti a koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju ekonomskom razvoju županije uz poremećaje na tržištu kvalificirane radne snage.

Predsjednik Bijuk naglasio je da nemamo pravo zatvarati oči znajući sve ove loše trndove te će upravo izu tih razloga Savjet za školstvo SDP VPŽ ukazivati na probleme ali istovremeno nuditi i rješenja za poboljšanja u obrazovnom sustavu.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta