Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Politika

Red hapšenja, red gašenja

  Boris Pavelić/Novi list           01.02.2014.         2461 pogleda
Red hapšenja, red gašenja

U  Hrvatskoj istoga dana uhićen štrajkaški vođa i pokrenut stečaj najkritičnijeg medija! Vijest nije iz devedesetih, nego svježa poput rose. U četvrtak je uhićen Ivica Babić, vođa vladi neugodnog štrajka liječnika, i zatražen stečaj portala Indeks, žestokoga medijskog kritičara vlade.

Razlozi postoje. Babić je uhićen zbog sumnje da je lažirao ratni invaliditet. Nedavno ga je prokazao Nikica Gabrić, oftalmolog i predsjednik novoosnovanoga Nacionalnog foruma, ustvrdivši kako je virovitički liječnik urođenu manu oka prikazao kao ratnu ozljedu. Babić je brzo strpan iz brave. Čini se da je, poslije Ive Sanadera i Ante Jelavića, treća osoba u Hrvatskoj osumnjičena za ratno profiterstvo.

Indeks, pak, duguje više od milijun kuna poreza. Tvrdi to Porezna uprava, kojoj je glavni šef Slavko Linić, najomiljenija meta Indeksovih kritika. Porezna je uprava u četvrtak zatražila stečaj Indexa. Zaključak je jednostavan - neugodni Linićev kritičar uskoro bi mogao ušutjeti.

I što sad? Hoćemo li vjerovati da država, lišena interesa, samo provodi zakone? Hoćemo li zadovoljno klimnuti glavama, sretni što su prekršitelji napokon dolijali? Ovaj potpisnik neće, jer misli da su postupci, ako i zakoniti, zlonamjerni i interesno uvjetovani. Da ne znače provođenje zakona, nego njegovu zloupotrebu.

T o je lako pokazati. Postoji li ijedan slučaj razotkrivanja lažnih invalida medijski razglašen poput Babićeva? Ako vlada i nije odgovorna za toliku medijsku buku, ne sugerira li sam interes javnosti da u Babićevu hapšenju ima i nečeg drugog, nečeg što je više od raskrinkavanja lažnog invalida? E, to »drugo«, to »što je više« - to je interes vlade da nepoželjnog sindikalca ukloni, a ostale zastraši. Neka bude jasno: ne opravdavamo lažne invalide, štoviše, niti zastupamo zahtjeve liječnika štrajkaša. Ali nije riječ o tome, nego o zastrašivanju protivnika. Jer kada vođe štrajka počnu završavati u zatvoru, razumna je sumnja da se zakon koristi za račun vladajućih. Vrijedi to i za slučajeve u kojima represivna tijela mogu imati argumenata, ali jedne osumnjičenike guraju pred kamere, dok o drugima nezainteresirano šute. A gdje nema ravnopravnosti pred zakonom, nema ni zakona ni prava.

S Indeksom, stvar je još i gora. Zar smo zaboravili krokodilske suze što ih je Linić prije dvije godine lio nad Vjesnikom, kada više nije imao kamo, nego ga poslati u stečaj? Mjesecima je krzmao nad tom sramotom od novina, e da ga ne bi proglasili likvidatorom medija.

A li sad vidimo da se nije Linić skanjivao ugasiti Vjesnik - koji je dugovao desetke puta više nego Indeks - zbog njegove davne kvalitete, nego zato što je svakoj vlasti - pa i SDP-ovoj - bio spreman upravo ropski služiti.

E, ali Indeks je drugačiji. Svadljiv, provokativan, narogušen, nepopustljiv. Za takve vlast očito nema razumijevanja. Postupa bez riječi, birokratski mrgodno - »po zakonu«. Sjetili ste se Ferala? Radija 101? Dobro ste se sjetili: država, ma tko da vodi vladu, u gašenju i hapšenju zna se pokazati dosljednom. Zato, socijaldemokrati, dozovite se pameti: ne uništavajte i posljednji tračak svoje demokratske prednosti.

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
3.2.2014. 19:24
@atma za traženje odgovor na tvoje pitanje preporučam pročitati članak Vedrane Rudan na indexu, koji Rudanica završava riječima: "HDZ? SDP? Opustimo se. Najzad živimo u demokraciji pa slobodno možemo odlučiti koja će nas zločinačka organizacija dokrajčiti."
www.index.hr/vijesti/clanak/koja-ce-nas-zlocinacka-organizacija-dokrajciti-hdz-ili-sdp/725348.aspx
atma
3.2.2014. 17:07
Eppur si muove ...

Partija karata je započela i biti će vrlo zanimljivo vidjeti kako će ta partija završiti.

fitilj
3.2.2014. 10:23
Slučaj SDP-ove županice Marine Lovrić Mercel još je jedan dokaz da DORH primjenjuje dvostuke kriterije, jer umjesto da je nakon ovih najnovijih optužbi krim policija odmah ušla u urede Županije, a Marina Lovrić Mercel privedena na ispitivanje, ona drži konferencije za medije.
dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/drzavno-odvjetnistvo-o-aferi-zupanice-marine-lovric-merzel-provodimo-izvide---321885.html

Naravno pitanje svih pitanja glasi; Kako je moguće da DORH nakon godinu dana tvrdi da provodi izvide! I naravno zašto nije već odavno, odmah čim su joj dostavljeni dokazi počela sa ispitivanjem županice, njenih suradnika i naravno financijskog poslovanja Županije.
fitilj
2.2.2014. 18:00
Koji ministar je znao za lažiranje računa po naredbi županice?
www.index.hr/vijesti/clanak/milanovicu-koji-ministar-prikriva-korupciju-i-stiti-marinu-lovric-merzel/725280.aspx

mirovnjak
2.2.2014. 16:35
Ispravak!
U trećem redu umjesto "on ti može" trba stajati " on niti može"
fitilj
2.2.2014. 13:43
Index na miruje: "KORUPCIJSKI skandal jedne od najviše pozicioniranih osoba u SDP-u!", stoji u najavi današnje emisije HTV-a Nedjeljom u dva, voditelja Aleksandra Stankovića. Naime, za danas je najavljen gost gradonačelnik Metkovića Božo Petrov, no zadnjih 20 minuta rezervirano je za novi SDP-ov skandal. "
www.index.hr/vijesti/clanak/novi-korupcijski-skandal-u-sdpu-/725239.aspx
mirovnjak
2.2.2014. 12:53
Atma!
Nije moralno niti pravedno nekome službeno reći " Ne moraš vratiti dugove" Za to sam za nagodbu to napisao.
No to je realnost. Onaj tko je u fazi nagodbe on ti može niti hoće vratiti dugove u bilo kojoj varijanti (redovno poslovanje, nagodba, stečaj) Da je mogao ili htio on bi to učinio u redovnom poslovanju, ne bi nagodba niti trebala. U vašem Virovitičkom Opeku ili bivšem poljoprometu je to slučaj, ali i svim ostalim tvrtkama koje ulaze u tu proceduru.
Za što čekati tolike godine?
Pa naprosto da se vide efekti iz broja zaposlenih, nakon nagodbe, a oni su osnova svake nagodbe.
Strateški partner je u jednoj Slatinskoj tvrtki u nagodbi prauzeo 100% vlasništvo (bivše uprave i vlasnika nema više u tom poslu)i obavezu zadržavanja svih zaposlenih. To je uspjeh i po meni jedini smisao nagodbe, no tko garantira da će ih nakon par godina biti toliko.
Možda i on ne uspije i efekta nagodbe više nema.
fitilj
2.2.2014. 10:57
Fakt je da su obadva Babića neugodni za vlast Matija Babić kao glavni urednik Indexa, a Ivica Babić kao vođa najjačeg sindikata. Narod kaže; nemoj se bosti sa rogatima, jer ćeš odnjeti gaće na štapu. Pogotovu onda kada vlast u rukama ima policiju DORH i pravosuđe, a protivnici pružaju razloge za sumnju da gdje ima dima ima i vatre!

Povijest se ponavlja! Sredinom 90-tih, pok. Tuđman je htio ugasiti radio 101. Pokušali so to, ali nisu uspjeli sa Novim listom, a zahvaljujući Ninoslavu Paviću uspjeli su ugasitio Feral Tribune.

Sve je već viđeno. Ništa novo u korištenju starih oprobanih metoda. Ista meta, isto odstojanje, Samo nova potvrda da je SDP=HDZ!
atma
2.2.2014. 10:45
@mirovnjak

Zaključak Vašeg komentara smatram čistom demagogijom. Ako stečajna nagodba nije ni pravedna ni moralna, kako tvrdite, zašto je onda uopće razmatrati? Nadalje, zašto čekati 5-6 godina da se vide njeni rezultati? Čekaj magarče da trava naraste! Što ako se pokaže da su njeni rezultati poražavajući kao što je bio slučaj sa privatizacijom?

I zaključno, nema govora o pokušavanju. Nema vremena za pokušavanje! Ili znaš ili ne znaš riješiti problem. Ako ne znaš, onda pitaj nekoga tko zna.
mirovnjak
2.2.2014. 9:55
Slažem se dobar tekst, no kod svake pohvale ima i ono "ALI" pa i ovdje.
Jedini portal koji redovito čitam uz Virovitica net, Slatina net je indeks.
Poštujem njihivo pravo na kritiku pa makar ona bila plod neću reći zle namjere već totalno nepoznavanje teme koja se piše, ali zbog toga nemaju pravo ne platiti dugove, arogantno odbiti predstečajnu nagodbu i tražiti obročnu otplatu, a u isto vrijeme propustiti podnijeti zahtjev za tu otplatu nakon 3 poziva od strane porezne uprave. Ne tvrdim da je stečaj neophodan, ali netko tko stalno piše i govori o "moralu" ne bi sebi trebao uzimati za pravo da to o čemu piše i ne živi.
No kao čovjek koji je svakodnevno na tržištu nekretnina i znam razliku u vrijednosti iste nekretnine ako se prodaje na slobodnom tržištu, ako je ona u nekakvoj nagodbi pa i predstečajnoj ili ako je u stečaju.
U ovom trećem slučaju njena vrijednost pada i po nekoliko puta.
Pojam "oprosta" ili "poklona" po Čimiću sa Indeksa.
Netko može oprostiti ili pokloniti nešto samo ako to što se poklanja realno postoji, tako da oprost dugova je moguć samo ako su oni naplativi i postoje garancije njihove naplativosti, pa i kroz stečaj prodajom nekretnina, a one su u 90% slučaja jedina garancija. U posrnulim tvrtkama mogućnost naplate je fikcija, pa i od indeksa ili bilo koga drugog.
Gdje nema nagodbe ili ona ne prođe onda je jedino rješenje stečaj, a on je prvenstveno za vjerovnike među kojima je najčešće država daleko nepovoljniji od bilo kakve nagodbe, a što je najbitnije u najvećem broju slučajeva stečaj je kraj za zaposlene i to definitivni.
Mogao bi na desetke primjera, ali evo samo Gaj.
Da je bila predstečajna nagodba i da danas tamo radi stotinjak radnika i da su svi vjerovnici "oprostili" ili odustali od 80% potraživanja dobili bi 2 puta više nego što su dobili kroz stečaj jer je stečajna masa nakon svih rasprodaja bila ispod 10% potraživanja i za sva vremena ugašena nada da će tamo netko raditi.
Prema tome predstečajna nagodba nije pravedna nije moralna, ali je nekoliko puta bolja od onoga što slijedi ako nje nema, a njene rezultate nije moguće ocijeniti sa ove distance već najmanje nakon 4-5 godina kada se vidi koliko ljudi u tim tvrtkama doista radi, ako je to 50% od broja prije nagodbe onda to nije pljačka stoljeća već tvrdim posao stoljeća.
siniša prpić
2.2.2014. 8:00
Dobar tekst. Naravno da je problem u načinu, "tajmigu" i odabranim "metama".

youtube.com/watch?v=VtngCal3lms


Još iz kategorije Politika