Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Gospodarstvo

Razvojnom strategijom lakše do novca EU-a

  Petar Žarković/Glas Slavonije           29.12.2011.         2000 pogleda
Razvojnom strategijom lakše do novca EU-a

Strategija razvoja grada Slatine i susjednih općina Čađavica, Nova Bukovica, Sopje, Mikleuš i Voćin, izrađena je kroz IPA projekt prekogranične suradnje izrade strategije za leader područje, koje obuhvaća slatinski kraj u Hrvatskoj, te gradove Szigetvar i Szentlörinc u Mađarskoj. Kako je rečeno na završnoj konferenciji projekta, riječ je o području koje ima zajedničke povijesne, geografske i gospodarske značajke, a čelnici tih jedinica lokalne samouprave iskoristili su mogućnost financiranja izrade jedne takve strategije koju im je pružio IPA natječaj. Prema riječima ravnateljice Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Vidre, Sanje Bošnjak, istovremeno je tekao proces registracije LAG-a Marinianis pa će ta Lokalna akcijska grupa među prvima u Hrvatskoj imati strategiju rađenu prema leader načelima.
- To znači da će LAG Marinianis u trenutku raspisivanja natječaja za financiranje LAG-ova imati mogućnost prezentiranja već gotove strategije. Ona će se morati ponešto prilagoditi području LAG-a Marinianis i ostaje još raspisati javni poziv za prikupljanje projekata za financiranje iz strategije, kaže Sanja Bošnjak.
Poduzetnici koji se javljaju na IPARD natječaj za mjeru 302 (ruralni turizam, prerada i trženje poljoprivrednim proizvodima, dječji vrtići u naseljima do 10.000 stanovnika), koji imaju pismo LAG-a da podržava njihov projekt, automatizmom dobivaju 30 bodova više. Tako LAG-ovi pomažu poduzetnicima da lakše dođu do sredstava EU.
Dobrodošlicu mađarskim gostima na konferenciji poželio je gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, sažetak projekta na konferenciji iznio je Gábor Zentai, a o kreiranom dokumentu govorio je Gábor Kovács. Ulogu razvoja gradova u zajedničkim razvojnim strategijama predstavio je Balázs Berkecz, a o značenju projekta za Slatinu govorili su Sanja Bošnjak i Marin Kokorić.

 

Nositelj projekta je udruga Zelena zona iz Szigetvara, partneri su Grad Slatina i susjedne općine, a Vidra se javlja kao potporna institucija s promotivnim aktivnostima. S obzirom na to da je izrada zajedničke razvojne strategije prvi projekt Grada Slatine s mađarskom udrugom, projektni menadžer Marin Kokorić istaknuo je posebno značenje toga dokumenta kao svojevrsne pripreme za sudjelovanje i provođenje budućih projekata u sklopu leader programa.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo