Bernardić se nada da sustav neće zakazati i da nema razloga za histeriju
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Rijeka: Jedan pacijent ima simptome koronavirusa
Prvi oboljeli od koronavirusa ima blaži oblik bolesti
MORH poziva za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

  Grad

Razmotreno izvješće o stanju sigurnosti na području Grada Virovitice za 2010. godinu

  Virovitica.hr           16.02.2011.         2333 pogleda
Razmotreno izvješće o stanju sigurnosti na području Grada Virovitice za 2010. godinu

Na jučerašnjoj sjednici Kolegija gradonačelnika razmotreno je izvješće o stanju sigurnosti na području Grada Virovitice za 2010. godinu. Izvješće je podnio načelnik Policijske postaje Virovitica Zlatko Barčan koji je naglasio da je stanje sigurnosti u 2010. godini povoljnije nego godinu dana ranije ponajprije zbog velikog broja razriješenosti kaznenih djela. Ukupna razriješenost kaznenih djela u 2010. iznosila je visokih 86.9% (godinu ranije 77.9%).

Iz područja kriminaliteta u 2010. godini, bez kaznenih djela prometa, na području bivše općine Virovitica zabilježeno je ukupno 305 kaznenih djela, što je 16 kaznenih djela više nego u 2009. godini. Za činjenje tih djela evidentirano je 187 različitih osoba, čime je zabilježen porast broja evidentiranih za 12 osoba.
Najveći broj kaznenih djela odnosi se na opći kriminalitet - 64,9% odnosno 198 kaznenih djela što je na nivou 2009. godine. Unutar općeg kriminaliteta teške krađe sudjeluju sa 37, a krađe s 47 kaznenih djela. Značajan porast počinjenja odnosi se na kaznena djela kazneno-pravne zaštite djece i maloljetnika (43) - godinu ranije 19 kaznenih djela, što je porast počinjenja za 126,3%, kao i kaznenih djela zlouporabe droga (26) - godinu ranije 21 kazneno djelo što predstavlja porast za 23,1%. Treba napomenuti da je u slučaju kaznenih djela zlouporabe droga svih 26 djela razriješeno iako je za počinjenje ovih djela evidentirana čak 21 osoba.
U 2010. godini zabilježeno je 3 samoubojstva što je znatno povoljnije nego 2009. godine kada je zabilježeno 9 samoubojstava.

Tijekom 2010. na području grada Virovitice s prigradskim naseljima zabilježeno je 213 prometnih nesreća što je za 34 nesreće ili 13,7% manje u odnosu na 2009. godinu. U njima je sudjelovalo 514 sudionika od kojih su 3 smrtno stradala dok je godinu ranije u prometnim nesrećama sudjelovao 601 sudionik uz 2 smrtno stradala.U cilju povećanja sigurnosti u cestovnom prometu na području grada Virovitice kao i na području Virovitičko podravske županije poduzet je niz preventivnih mjera i aktivnosti od kojih je načelnik Barčan posebno izdvojio sudjelovanje u ustroju i angažiranju prometne jedinice mladeži koja je odrađena zajedno s gradskom upravom, podjelu reflektirajućih prsluka vozačima bicikala koja je odrađena u dva navrata, organiziranje edukativnog predavanja i druženje s vozačima mopeda i motocikala koje je odrađeno u suradnji s virovitičkim HAK-om, organiziranje edukativnih predavanja za učenike III razreda svih srednjih škola vezano uz sudjelovanje mladih u prometnim nesrećama kao i edukativnih predavanja u autoškolama, provođenje Preventivne akcije „Poštujte naše znakove", organizaciju 18. Županijskog natjecanja „Sigurno u prometu" učenika osnovnih škola, emitiranje radio emisija s temom sigurnost u prometu, prezentacija rada PU VPŽ na sajmu VIROEXPO 2010...

Što se tiče prekršaja u 2010. godini na području grada Virovitice evidentirano je ukupno 110 prekršaja protiv javnog reda i mira, što je u odnosu na godinu ranije smanjenje za 58 prekršaja odnosno 34,5%.Najčešće se je radilo o tučama i svađama (73 prekršaja). Iz drugih zakona i propisa evidentirano je 258 prekršaja što je na nivou iz 2009. godine od čega se najviše prekršaja odnosi na prekršaje iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji (88 prekršaja), Zakona o osobnoj iskaznici (55 prekršaja), Zakona o oružju (48 prekršaja), zakona o prebivalištu i boravištu građana (25 prekršaja).... Zabilježeno je i 10 požara što je u odnosu na 2009. godinu kada ih je bilo 18 smanjenje za 44.4%. 

Načelnik Barčan na kraju je istaknuo i činjenicu da je prošle godine pokrenuto niz projekta s ciljem zaštite djece i smanjenja stope kriminaliteta kod mlađe populacije od postavljanja kamera na Industrijsko obrtničkoj školi, Sportskoj dvorani Tehničke škole i Državnom arhivu pa do konstantne nazočnosti kontakt policajaca u blizini osnovnih škola (na početku školske godine) s ciljem zaštite najmlađih učesnika u prometu, održavanja radnog sastanka s vlasnicima ugostiteljskih objekata na temu „Sprječavanje posluživanja alkoholnih pića maloljetnim osobama i poštivanje radnog vremena, angažiranja tijekom manifestacija „Zbogom školo do jeseni „ te  „Norijade" i „Rokova", održanja tribine u svim osnovnim školama na području grada s temama „Upotreba pirotehničkih sredstava", „Alkohol i mladi", „Droge i pušenje - ovisnost".....

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GradVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.