Banner
DHMZ: Djelomice sunčano, u Dalmaciji lokalno kiša
Hrvatski sabor u srijedu o Zakonu o inkluzivnom dodatku
Grmoja: Vlada pokazuje nebrigu za ulaganja u navodnjavanje
Virovitica: Gradsko vijeće usvojilo proračun težak 29,8 milijuna eura
Od četvrtka promjena vremena, obilne kiše i snijeg
Sabor: Više sredstava za stipendije studenata slabijeg socio-ekonomskog statusa
Glasovac i Raukar Gamulin: Nemamo riješeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji

  Ovisnost

Raste broj kaznenih djela zlouporabe droga

  sbg           13.09.2003.         2760 pogleda
Raste broj kaznenih djela zlouporabe droga

VIROVITICA, 13. rujna – U prvoj polovici ove godine Policijska uprava virovitičko-podravska bilježi 74 kaznena djela zlouporabe droga , od čega 40 kaznenih djela proizvodnje, prerade, prodaje i kupovine, 23 kaznena djela posjedovanja droga, 8 kaznenih djela navođenja na korištenje, dva slučaja kada se na korištenje droga navodilo maloljetne ili bolesne osobe i jedno kazneno djelo kada je u zlouporabu droga bilo umiješano više osoba. Prošle cijele godine zabilježena su 134 kaznena djela zlouporaba droga, a godinu dana ranije, 2001. godine, 102 kaznena djela.
Te brojke samo dokazuju ono na što se na gotovo svim razinama lokalne vlasti već godinama upozorava: da je droga u Virovitičko-podravskoj županiji sve rašireniji i veći problem iako je još uvijek pri državnom dnu.
Ako je suditi o podacima o oduzimanje droga, najraširenija je marihuana. Nje je od početka godine zaplijenjeno 154,8 grama. Ove je godine pronađeno je i zaplijenjeno i 85 biljaka canabisa i 888 sjemenki, što je više nego prošle cijele godine. Prošlogodišnja statistika, naime, pokazuje da je zaplijenjeno cijele godine 54 stabljika i 843 sjemenke.
Među osobama koje su prijavljene zbog zlouporabe droga prošle godine bilo je najviše osoba starijih od 21 godine (39), mlađih punoljetnika u dobi od 18 do 21 godine bilo je 23, starijih maloljetnika u dobi od 16 d0 18 godine 15 i četiri mlađa maloljetnika u dobi od 14 do 16 godina. Ove godine najviše je mlađih punoljetnika (14), te četiri starija i jedan mlađi maloljetnik prijavljen zbog zlouporabe droge.
Najdrastičniji slučaj koji je od početka godine zabilježen u policijskim analima tragična je smrt dvadeset jednogodišnjeg Tihomira M. iz virovitičkog prigradskog naselja Rezovac, nakon koje su istražnom sucu Županijskog suda u Bjelovaru privedene četiri osobe, a protiv jedne je podnijeta samo kaznena i prekršajna prijava.
Dogodilo se to sredinom ožujka. Istina, Tihomir M. nije umro isključivo od droge. Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti bilo gušenje, ali nesretni mladić je na unutarnjem pregibnom dijelu desne podlaktice i nadlaktice ima dva traga uboda. Osim toga te je večeri konzumirao i veće količine alkohola. Policija je utvrdila da je droga kupljena u Zagrebu, nakon čega se društvo okupilo ju jednoj kući u Virovitici i konzumiralo je. Tihomir se tome društvu pridružio tek naknadno, u jednom ugostiteljskom objektu, a zatim su otišli u prigradsko naselje Rezovac gdje je Tihomiru i pozlilo.
U borbu protiv ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji lokalna se zajednica uključila još 1999. godine, kada je odlukom Županijske skupštine osnovano Povjerenstvo za suzbijanje ovisnosti. Ono je već 2000. godine osnovalo i Centar za prevenciju i suzbijanje ovisnosti, najprije u Virovitici, a zatim i u Slatini. U Centru u kome volonterski s ovisnicima, ali i svima drugima koji imaju bilo kakvih životnih problema, rade stručni timovi u kojima su dva ili tri psihijatra, liječnika, psihologa, pedagoga ili, po potrebi, socijalna radnika. Kako su nedavno izvijestili i predstavnike gradova i općina, na redovitom Kolegiju općinskih načelnika i gradonačelnika, tijekom prošle godine javilo im se ukupno 202 osobe koje su zatražile pomoć, od čega više od polovice zbog problema s ovisnošću o opojnim sredstvima i drogama.
Važno područje djelovanja Povjerenstva za suzbijanje ovisnosti je i prevencija, no, unatoč tomu statistika pokazuje sve veću prisutnost ovoga problema. Treba, naravno, uzeti u obzir da je to djelomično i rezultat pojačane aktivnosti policije na ovome području koja zajedno s lokalnim vlastima nastoji spriječiti tragedije kakva se početkom godine dogodila u Virovitici.
Prije ovoga slučaja u Virovitičko-podravskoj županiji prije nekoliko godina od predoziranja preminuo je mladić u Slatini, a i jedan zagrebački slučaj smrti od prekomjernog uživanja droge vezan je uz Viroviticu jer je mladić koji je preminuo bio iz Virovitice.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

brane
12.3.2008. 15:43
ovo je glupost hvatajte dilere teških droga a ne marihuane u Vukovaru ima kokaina ko niceg a policija hvata sitne dilere koji dilaju marihuanu koja nije toliko opasna


Još iz kategorije Ovisnost