Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Roklicerove večeri

Ranka Ferček iz Zagreba u Viroviticu, Boris Kozjak iz Virovitice u Zagreb

  Sandra Pocrnić Mlakar           21.04.2018.         3361 pogleda
Ranka Ferček iz Zagreba u Viroviticu, Boris Kozjak iz Virovitice u Zagreb

Na Virovitičke umjetničke večeri u Cug večeras stiže Ranka Ferček, pjesnikinja iz Zagreba, koja piše duboko proživljenu poeziju u kojoj se asocijacije rasipaju u svim duginim bojama pod utjecajem osjetilne senzacije. Potrebu za poezijom Ranka Ferček doživljava kao apstraktnu vitalnu hranu "ne toliko umnu, ni tjelesnu, ni osjećajnu, niti kao jestvine koje mi čine ugodu u utrobi, niti one koje otvaraju blaženstvo dopaminske sreće, nego onako kako žudimo za zagrljajem, za dodirom dragog djeteta, ljubavnika, mame..."

Ranka Ferček dolazi u Viroviticu na Večeri direktno sa Jutra poezije u Zagrebu, iz gostionice "Kod Šnidaršića u kojoj je danas otvorena i izložba fotografija Virovitičanina Borisa Kozjaka "Made in America". Boris Kozjak počeo se baviti fotografijom kao tinejdžer, a do danas je osvojio brojne ugledne nagrade za fotografiju, među kojima je prva nagrada na natječaju Tourphoto 2012. godine, dok je 2011. godine osvojio prvu nagradu na natječaju Hrastico u kategoriji fotografije koja promovira bilogorski kraj.

Gostionica-galerija "Kor Šnidaršića" najstarija je gostionica u Zagrebu. U gostionici službenog naziva "Pod starim krovovima" u Basaričekovoj čuvaju se, naime, uspomene na film "Tko pjeva, zlo ne misli", koji je tu sniman.

Jutro poezije i Virovitičke umjetničke večeri organizira udruga FRiKK, a voditelj je Robert Roklicer.

Ranka Ferček o Danijelu Dragojeviću

 Uopće mi nije bitno čitati o ičijim sjećanjima na školu, faktografski podaci su tu usputni tekst koji ne može ogoliti čovjeka, čovjeka-pjesnika više nego što to čini kroz svoje riječi, stihove. samo obleka koja eventualno pokazuje modni ukus. Podnaslov članka koji nas ne zanima, no tu je, eto, pred okom pa ga se registrira. ništa više. gdje god sam naišla na stihove ili prozu g. Dragojevića, pohlepno sam gutala, prisvajala, grabila, proždirala, na trenutak sita, zadovoljna kao nasisano majmunče. a onda bih ogladnila ponovno, tražeći, ne našavši, pa nabasala slučajno i onda bi se glad pretvorila u ralje. Pa bih se klopnula po nosu da mi ne zaklanja vidik na vitalnu hranu. Ne toliko umnu, ni tjelesnu, ni osjećajnu, niti kao jestvine koje mi čine ugodu u utrobi, niti one koje otvaraju blaženstvo dopaminske sreće, nego onako kako žudimo za zagrljajem, za dodirom dragog djeteta, ljubavnika, mame... Nedostaje i onda dotakne i popuni sve one mostove kojima nedostaju daske, a ponor je dubok. Otvori prozor kad se gušimo nemoćni. I zakovitla elisu koja je stala usred zraka i prepustila nas propadanju. baš, onako, toplom me dekicom zaogrne onda kad već poplavim od plača. I, priznam, ponekad zajedno brišemo suze jedno drugom. On meni onako djedovski, prošao je sve bitke, da, da. a ja njemu preko naslikanih riječi, znam da mu ne trebaju riječi nade, no ne mogu si pomoći, tuga je tuga, makar je on uspio preveslati, a ja još nisam... Oprostite, g. Dragojeviću, što sam uzela dio vaših misli. Znam da ih nikad nećete tražiti natrag. :)

Na fotografiji: Ranka Ferček na Jutru poezije u gostionici kod Šnidaršića, gdje su izložene fotografije Borisa Kozjaka. Snimio Domi Fleche

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeri